Obnova Bavarie 340

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

iS
Poddesetnik

Obnova Bavarie 340

OdgovorNapisal/-a iS » Ne Jan 04, 2015 22:48

Pozdravljeni!

Čeprav ima forum posebej temo za obnovo sem se odločil post objaviti tu.
Za gušt sem se spravil obnoviti jadrnico l 87 in to do golega.
Na zunaj jadrnica sicer zgleda zelo lepo, struktura je ohranjena, barka nikoli poškodovana, motor ima le 1600ur. Vse kar primem v roke ostane v roki, recimo klema od akumulatorja poči, ko jo želiš odvijačiti, ventilu na izpustu vode iz umivalnika je prav vseeno v kateri poziciji je ročka, on veselo toči, itd...

Skratka, potrgal sem kompletno tapeciranje, namen imam obnoviti kompletno elektriko, kable, akumulatorje, žice, polnilec, inverter, celo vodno instalacijo, dodati slano vodo v umivalnik preko svoje pumpe - pomivanje posode, cevi, ventili, pipe, vgraditi gretje, tuš v kopanici, boljer, vgraditi močnejši alternator, solarne celice in verjetno tudi razsoljevalnik.

Potrebujem nasvet katere komponente bi tisti, ki to že delate ali pa spremljate danes vgradili. Želim, da je barka več ali manj samozadostna, kar pomeni, da moram imeti dovolj velik alternator, nekaj solarjev dovolj velika servisna akumulatorja in zagonski akumulator, učinkovit hladilnik (zdaj je star 27 let). Prebral sem veliko nasvetov na forumu, glede hladilnika, polnilcev akumulatorjev, vesel pa bom vašega mnenja, če bi se podobnega projekta lotili sami, v katero štacuno bi zavili po kateri izdelek. Predvsem potrebujem nasvet glede električnega sistema. Od porabnikov ne bo nič neobičajnega. Razsvetljava, hladilnik, vodne pumpe...
Hvala za trud in čas.
Lp, Iztok
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jan 04, 2015 23:03

Moj nasvet:

Sam sem električno instalacijo delal na svojem 5m gumenjaku. Morda se sliši smešno, vendar imam kar nekaj stvari gor, tudi manj standardnih. To je bil zame kar podvig, v prvo sem naredil kar nekaj začetniških napak, v drugo pa je že kar ok ratalo. So pa še vedno felerčki v detajlih.

Plovilo na katerem se biva ima vseeno vsaj 10x več instalacij, 12V, 220V, vinči, alternatorji, ozemljitev,.... Če teh stvari res ne obvladaš potem malo poglej na desno stran tega foruma, kjer so oglasi. Riba ki useka je pravi naslov.

Saj vem, da je čar če narediš sam, pa vendar... tako kot se boš lotil boš itak imel zelo veliko dela. Pri elektriki ni heca in za pravilno in varno narest instalacijo na plovilu je treba kar nekaj vedet.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Jan 04, 2015 23:10

Čestitam za pogum!
Kar se tiče elektrike, gretja in tudi ostalega je član Joško najboljši naslov. Pošlji mu zasebno sporočilo.
iS
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a iS » Ne Jan 04, 2015 23:33

Večino mi vse delajo mojstri. Sam dela koordiniran, vendar bi komponente rad priskrbel sam. Recimo Eberspreher sem dobil obnovljen zelo poceni, sedaj mi ga bo vgradil lokalni mojster. Barko namreč obnavljam v Zadru. Ta teden se prične obnova vseh lesenih delov, ki jo tudi izvaja lokalni (zelo pedanten) mojster.
kiztok23
Naddesetnik
Kraj: Celje,Zadar - Borik

Mojster za lesene dele

OdgovorNapisal/-a kiztok23 » Sr Jan 14, 2015 15:38

Lp, se da dobiti kontakt od mojstra za lesene dele ? Rabil bi nekoga iz Zadra.

iS napisal/-a:Večino mi vse delajo mojstri. Sam dela koordiniran, vendar bi komponente rad priskrbel sam. Recimo Eberspreher sem dobil obnovljen zelo poceni, sedaj mi ga bo vgradil lokalni mojster. Barko namreč obnavljam v Zadru. Ta teden se prične obnova vseh lesenih delov, ki jo tudi izvaja lokalni (zelo pedanten) mojster.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov