Krotilci jader
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Krotilci jader
Tako to zgleda pri "samo" 30 vozilih s sunki do 45 in neizkušeno posadko. Veliko besed, nič akcije, barka pa skoraj stoji na mestu. V vsakem primeru, tale jakost meni ni več zabavna.
http://youtu.be/4ySCwgLa4p8
http://youtu.be/4ySCwgLa4p8
alesio, kaj bi naredil v taki situaciji?
Jaz bi recimo poizkusil z večjim kotom na veter, pa aktiviral nekoga, ki bi še malenkost zrolal in popustil genovo in pa nekoga, ki bi delal na škoti glavnega jadra in popuščal ob refulih. Glavno jadro se mi zdi, da jim ni podivjalo, pa tudi ne vidim še kakšne krajšave.
Če pa si sam, pa poizkisuš srečo z avtopilotom med tem, ko bi nastavljal jadra, potem pa hitro za krmilo.
Tako nekako.
Jaz bi recimo poizkusil z večjim kotom na veter, pa aktiviral nekoga, ki bi še malenkost zrolal in popustil genovo in pa nekoga, ki bi delal na škoti glavnega jadra in popuščal ob refulih. Glavno jadro se mi zdi, da jim ni podivjalo, pa tudi ne vidim še kakšne krajšave.
Če pa si sam, pa poizkisuš srečo z avtopilotom med tem, ko bi nastavljal jadra, potem pa hitro za krmilo.
Tako nekako.
Jaz bi dal gor najmajši flok ali v njihovem primeru zloral genovo na precej manjšo površino. Glavno jadro že imajo na 3. krajšavi. Od kroja jader je potem odvisno koliko jim bo uspelo držati dober kot jadranja, glede na to, da je želijo pluti proti vetru. V takih razmerah pride do izraza razlika npr. med trebušasto genovo in dobrim flokom. Če kot nikakor ni pravi in se za prevoženo neto razdaljo matra preveč; vreči dol jadra in iti na motor.
Sej na koncu so začeli genovo rolat, sam po mojem so preveč popustili škote in premalo zapeljali v veter. Manever mora biti hiter in usklajen, da ti ne zmeša škot, kot na posnetku.
Druča so pa res videti malo zmedeni.
Druča so pa res videti malo zmedeni.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Grega, hvala za tvoje mnenje, a ga moram malo pokomentirat, ker
V tako močnem vetru menjava jader skoraj odpade oz. moraš imeti res izkušeno posadko, ki ve kaj dela.
Če zrolaš genovo na minimum, potem je nimaš več. To povem iz lastnih izkušen. Jadra mora biti toliko, da opravlja svojo funkcijo. Najslabše je, če računaš nanj, a v bistvu ne opravlja svoje naloge.
Vem, da razmišljaš z dobrimi nameni a razmišljanje o boljših jadrih v konkretnih razmerah, ko moraš ukrepati, ti ne pomaga prav nič. Mogoče po tem, a tudi takrat se ujamemo v past, boljša oprema bo rešila vse naše težave.
Temu jaz pravim kapitulacija. Ob toliko vetra, se ne vozim z motorojem. Iz več razlogov, tudi varnostnih. Neugoden kot proti cilju pač kompenziraš z več prečenji.
Brez zamere, samo debatiramo!
Grega295 napisal/-a:Jaz bi dal gor najmajši flok ali v njihovem primeru zloral genovo na precej manjšo površino.
V tako močnem vetru menjava jader skoraj odpade oz. moraš imeti res izkušeno posadko, ki ve kaj dela.
Če zrolaš genovo na minimum, potem je nimaš več. To povem iz lastnih izkušen. Jadra mora biti toliko, da opravlja svojo funkcijo. Najslabše je, če računaš nanj, a v bistvu ne opravlja svoje naloge.
Grega295 napisal/-a:Od kroja jader je potem odvisno koliko jim bo uspelo držati dober kot jadranja, glede na to, da je želijo pluti proti vetru. V takih razmerah pride do izraza razlika npr. med trebušasto genovo in dobrim flokom
Vem, da razmišljaš z dobrimi nameni a razmišljanje o boljših jadrih v konkretnih razmerah, ko moraš ukrepati, ti ne pomaga prav nič. Mogoče po tem, a tudi takrat se ujamemo v past, boljša oprema bo rešila vse naše težave.
Grega295 napisal/-a:Če kot nikakor ni pravi in se za prevoženo neto razdaljo matra preveč; vreči dol jadra in iti na motor.
Temu jaz pravim kapitulacija. Ob toliko vetra, se ne vozim z motorojem. Iz več razlogov, tudi varnostnih. Neugoden kot proti cilju pač kompenziraš z več prečenji.
Brez zamere, samo debatiramo!
Marchi napisal/-a:Grega, hvala za tvoje mnenje, a ga moram malo pokomentirat, kerGrega295 napisal/-a:Jaz bi dal gor najmajši flok ali v njihovem primeru zloral genovo na precej manjšo površino.
Imam klasična jadra in sem prednje jadro v takem že kar nekajkrat menjal. V primeru neizkušenih posameznikov je nekdo drug na krmilu skrbel, da smo pluli v veter; seveda je bilo treba za to prižgati motor, jaz pa sem se ukvarjal z menjavo prednjega kadra, ki ga je pri meni možno razmeroma hitro potegniti dol, nekaj več pa zahteva priprava za dvig drugega jadra.
Marchi napisal/-a:Grega295 napisal/-a:Od kroja jader je potem odvisno koliko jim bo uspelo držati dober kot jadranja, glede na to, da je želijo pluti proti vetru. V takih razmerah pride do izraza razlika npr. med trebušasto genovo in dobrim flokom
Ja hvala, ker si mi povedal, da v takih konkretnih razmerah razmišljanje o boljših jadrih ne pomaga
Marchi napisal/-a:Grega295 napisal/-a:Če kot nikakor ni pravi in se za prevoženo neto razdaljo matra preveč; vreči dol jadra in iti na motor.
Zapisal sem za primer, če se za "neto razdaljo" matraš preveč. To pomeni, da kot ti pišeš - probaš, jadraš en čas tako, potem pa se recimo bliža ura, ko moraš v marino ali v primeren zaliv ali imaš na krovu ljudi, ki jim ni več prijetno, se po moje prej modro odločiš da je dovolj, kot "kapituliraš". Boš vztrajal tudi do noči, ob npr. neizkušeni posadki na krovu? Jaz ne, četudi kak "pravi jadralec" malo poviha nos. Pa ne pozabimo - smer jadranja je proti vetru.
Pa še nekaj podrobnosti:
- Če je na krovu večina neizkušenih (to pomeni npr. 4 ljudje, ki ne znajo nič), jaz ob vetru 20+ kt ali slabi napovedi ponavadi ne izplujem.
- Če se že gre ven, morajo biti jadra za menjavo pripravljena in postopek menjave dogovorjen; že nekajkrat sem kakega povsem novinca na hitro naučil, kaj bo njegova naloga, ko bom jaz po barki laufal gor in dol. Zanimivo se je to vedno obrestovalo; vsi so opravili svojo nalogo več kot OK.
- Če se pospravi jadra in gre na motor ("kapitulacija" v Marchijem slovarju), je vse pripravljeno za hiter ponovni dvig jader. Kaj če recimo crkne motor, ko smo v kaki ožini. Torej lazy bag ni zaprt, štoperji zaprti, dvižnice pripravjene, celo postopek dogovorjen med posadko, kaj bi počeli v takem primeru.
Se priporočam za nadaljne komentarje.
-
al
Pri 45 vozlih, verjetno vsak 100 skiper zaupa krmilo nekomu drugemu, 99 njih pa želi imeti kontrolo nad položajem barke. Najpogostejša napaka neizkušenega krmarja je, da mu pri vožnji v veter na razburkanem morju, premec uide čez. Kaj to pomeni pri težavah z jadri v močnem vetru, ve vsak izkušen jadralec.
Ne vem zagotovo ampak se mi zdi, da je prvo pravilo v takih situacijah, da kot skiper ne spustiš krmila iz rok, kaj šele, da bi skakal po premcu itd. Mogoče se motim!?
Ne vem zagotovo ampak se mi zdi, da je prvo pravilo v takih situacijah, da kot skiper ne spustiš krmila iz rok, kaj šele, da bi skakal po premcu itd. Mogoče se motim!?
Marchi napisal/-a:Pri 45 vozlih, verjetno vsak 100 skiper zaupa krmilo nekomu drugemu, 99 njih pa želi imeti kontrolo nad položajem barke. Najpogostejša napaka neizkušenega krmarja je, da mu pri vožnji v veter na razburkanem morju, premec uide čez. Kaj to pomeni pri težavah z jadri v močnem vetru, ve vsak izkušen jadralec.
V praksi obstaja kar nekaj različic take situacije in pri vsaki se moraš malo drugče odločiti; recimo:
- piha 25 ali 45 vozlov?
- imaš roll jadra sli klasiko, kjer ne moreš vsega opraviti iz kokpita
- imaš na barki popolnoma neizkušeno posadko (posamezniki npr. ne vedo kaj je štoper) ali več-manj izkušeno (poznajo postpek krajšanja jader).
Za vsako od zgoraj je potem primerno malo drugačno ravnanje. Recimo; res bi bilo bedasto ob roll jadrih in vsaj enemu jadralcu ali priučeni punci v kokpitu iti od krmila za vinč. Drugače je pa, ko imaš neizkušene, ki jih lahko hitro skipa v morje, če jih pošlješ na premec vleči dol klasično jadro. Nekaj pa je z jadri treba narediti. V takih razmerah (ni pihalo 45) sem raje jaz vžgal motor, posadki razložil (začetniki), da bodo jadra opelatala, ko bomo zavili v veter in naj se ne ustrašijo, dal enega za krmilo in sva najprej nekaj časa probavala voziti v veter, tolk da je dobil nekaj občutka, nato pa v nekaj sekundah odprl štoper dvižnice, stekel na premec, povlekel dol jadro, da fiksiral in pritekel nazaj. Seveda je šla barka iz smeri, ampak to spet popraviš, ko si nazaj v nekaj sekundah (motor teče). Dela s tem še ni konec in vaja se lahko še 2x ponovi; pokajšati je treba še glavno, pa se odločiti kaj boš s prednjim (menjava ali ne). Pri izkušenejši posadki bi bilo drugače - seveda bi ostal jaz za krmilom in ne bi se zavilo povsem v veter; genovo bi razbremenil do te mere, da jo je mogoče povleči dol; ali pa za nekaj sekund tudi bolj v veter ...
Izvirni greh pa je drugje - zakaj v taki napovedi sploh izpluti. Imam nekaj takih grehov, ampak iz napak se pač učimo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost