attalia 32 se splača?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
attalia 32 se splača?
Zanima me kako je z jadrnicami jeanneau attalia 32, razporeditev notranja in dovolj prostora zgoraj mi je zelo všečna. Zanima me kakovost izdelave in pa katere slabe lastnosti so. Motor je volvo penta 18 ps. Letnik 1984. Cena 10.000 €. Potrebno je nekaj popravil v vodnem delu. Kaj je to gel coat. Je to osnovna barva brez premazov? Če mi lahko kdo da kakšno koristno informacijo bom kmalu začel veselo jadrati.
galeb65, ko sem prebral tvoja vprašanja, me je kar malo stisnilo, ker sem videl nekoga, ki bo lahko fino naj.....bal. Pa naj ti odgovorim po vrsti. Attalia 31 in 32, sta tipa barke, identični z elanko 31. Mislim za prvo elan 31, ki je bila pravzaprav kopija attalie 31. Brata Jakopin sta sta z njo vstopila, kot konstruktorja v Elan.
Jeanou, je izdeloval v tem času zelo kvalitetne barke in tudi plastika je bila v glavnem brez ozmoze, kar pa se lahko takoj tudi vidi. Barke so bile hitre in prijetne za bivanje.
Vse drugo, kar si naštel, ti pa lahko pove nekdo, ki ima izkušnje pri nakupu stare jadrnice in seveda, ko si jo ogleda. Torej, ali se izplača kupiti? Lahko da, še večja verjetnost pa ne, vsaj za tebe, če boš brez izkušenj sam kupoval in šele kasneje ugotavljal koliko problemov si nakopal na glavo. Vsi "majstri" komaj čakajo, da dobijo v roke takšnega začetnika- brezveznika, da ga lahko ogulijo s popravili.
Ne mislim te odvračati od nakupa rabljenega plovila vendar, če ne boš sposoben sam obnoviti barke, je bolje, da ne greš v to.
Lp hrast
Jeanou, je izdeloval v tem času zelo kvalitetne barke in tudi plastika je bila v glavnem brez ozmoze, kar pa se lahko takoj tudi vidi. Barke so bile hitre in prijetne za bivanje.
Vse drugo, kar si naštel, ti pa lahko pove nekdo, ki ima izkušnje pri nakupu stare jadrnice in seveda, ko si jo ogleda. Torej, ali se izplača kupiti? Lahko da, še večja verjetnost pa ne, vsaj za tebe, če boš brez izkušenj sam kupoval in šele kasneje ugotavljal koliko problemov si nakopal na glavo. Vsi "majstri" komaj čakajo, da dobijo v roke takšnega začetnika- brezveznika, da ga lahko ogulijo s popravili.
Ne mislim te odvračati od nakupa rabljenega plovila vendar, če ne boš sposoben sam obnoviti barke, je bolje, da ne greš v to.
Lp hrast
Pozdravljen, hvala za odgovor. Sem res čisti laik začetnik v jadranju. Jadrnico sem si ogledal. Problem je ker sedaj ko je zunaj in oprana ima kar precej krogcov premera cca5 cm, kot bi jo požrle školjke. Verjetno, no skoraj sigurno je osmoza. Vprašanje vem da je bedasto ampak. Če pokitam z gel coatom samo luknje plastiko kjer manjka osnovna barva gelcoat in potem dvakrat premažem z antivegetativno barvo, me zanima če jo dam v morje ali bo zdržala do jeseni v vodi, ker jo takrat nameravan sanirati spodaj. S brušenjem do vlaken in na novo nanesti in pokitati s gelcoatom 3-4, nato pa premazati. To bi seveda naredil sedaj ampak mi čas ne dopušča ker jo moram dati v morje konec marca kar je pa premalo časa za obnovo in popravilo osmoze. Ali je možno da jo dam v vodo in bo zdržala to sezono. Jeseni jo bom pral in sušil pod šotorom na 80 stopinj. Delal bom seveda sam, seveda bo to zame prvič. Ampak ker bi rad čim ceneje prišel skozi se bom naučil do jeseni zagotovo.
5cm krogci niso osmoza. Osmoza, kot vem jaz, so manj kot centimeter veliki mehurčki polni vode. Ko jih predreš, zasmrdi. Pojdi malo po marini in poglej barke, ki so zunaj in niso porihtane za v vodo, boš videl, da vse grdo zgledajo, pa z njimi ni nič narobe.
Če misliš resno, potem naj nekdo, ki se spozna, pogleda glede osmoze. Če ni osmoze, potem jo marca zrihtaj za sezono in daj v vodo za eno ali dve leti
Če pa je osmoza, pa bi trajalo še nekaj let, da bi prišlo skozi, tako da nekaj mesecev zagotovo ni kritičnih.
Vidim, da si nov na forumu. Preglej ga, ker je ogromno napisanega v zvezi z osmozo in urejanjem podvodega dela idr.
Če misliš resno, potem naj nekdo, ki se spozna, pogleda glede osmoze. Če ni osmoze, potem jo marca zrihtaj za sezono in daj v vodo za eno ali dve leti
Če pa je osmoza, pa bi trajalo še nekaj let, da bi prišlo skozi, tako da nekaj mesecev zagotovo ni kritičnih.
Vidim, da si nov na forumu. Preglej ga, ker je ogromno napisanega v zvezi z osmozo in urejanjem podvodega dela idr.
Kdo je na strani
Po forumu brska: janko_ka in 7 gostov