Jadrnica Neptun 22 in ostali daysailerji

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Žare
Višji praporščak

Jadrnica Neptun 22 in ostali daysailerji

OdgovorNapisal/-a Žare » So Jan 31, 2015 13:47

Pozdravljeni!
Na tujih oglasnikih in na tujih forumih sem zasledil čedno jadrnico Neptun 22. Barka je dolga 7m in ima dvižno kobilico.

Zanima me, če kdo od vas pozna te barke. Nekako se mi zdi, da je večina teh bark na evropskih jezerih in da morda zato niso najprimernejše za morsko plovbo. V čem bi se lahko razlikovala od Elan Express, Elan 19, Gibsea 20 ... Ok, vem, da se malenkost razlikujejo v dolžini.

Zanima me predvsem debelina laminata. Ali so jezerske kaj manj trpežne, manj varne? Ali je tu kaj razlike? Ali je kaj razlike v obliki trupa? V živo take barke še nisem nikjer opazil.

Zanimiva pa mi je tudi cena, ki jo imajo lepo ohranjene barke v Švici in Nemčiji. Všeč mi je tudi dvižna kobilica, saj mi to olajša prevoz in poceni lastništvo, saj je barka v vodi le v času dopusta (2 meseca na sezono).

Prosil bi vas za kakšno mnenje in debato.

Hvala in lepo pozdravljeni.

Slika
Nazadnje spremenil Žare, dne Ne Feb 01, 2015 21:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Jan 31, 2015 15:06

Solidna jadrnica nemške izdelave tako za jezera kot za morje:

Länge über alles 6,95 m
Länge CWL 5,80 m
Breite über alles 2,50 m
Mastlänge (gold) 7,30 m
Segelfläche mit goldenen Mast ca. 26 qm
Mastlänge (schwarz) 7,80 m
Segelfläche mit schwarzen Mast ca. 28 qm
Mastlänge (schwarz) Deuter / FK 8,30 m
Segelfläche mit schwarzen Mast ca. 32 qm
Gewicht ca. je nach Ausstattung als Kielschwerter 1200 kg
Ballast ca. 255 kg
Gewicht ca. je nach Ausstattung als Kielschiff 1400 kg
Ballast ca. 385 kg
Tiefgang Kielschwerter 0,55 / 1,05 m
Tiefgang Kielschiff mit Gußkiel 1,10 m
Tiefgang Kielschiff mit GFK Kiel 0,85 m
Stehhöhe / Hubdach 1,85 m
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » So Jan 31, 2015 18:17

Hvala za odgovor!
Nekaj časa si jih že ogledujem na tujih oglasnikih. Najprej sem seveda pomislil na Elan 19, ki je ravno tako krasna barčica, vendar jih je le malo naprodaj. Veliko Elank pa je tudi zanemarjenih in starih, zato sem začel iskati podobne. Ko sem videl Neptun 22 me je očarala z navidez kvalitetno izdelavo, ravno pravo mero udobja in dokaj dostopnimi cenami. Všeč mi je tudi, kako Nemci skrbijo zanje in so v oglasih vse videti kot nove, kljub letniku 1980 ali manj.
No, zaenkrat si jih samo ogledujem. Morda mi pa v letu, dveh uspe in kaj podobnega kupim.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Feb 01, 2015 12:53

Takole čez prst... bi rekel da barke, ki so bolj po jezerih, niso nič manj "seaworthy" in nič slabše ne plujejo. Pogosto so le malo nižje (boki), kar samo po sebi ne pomeni mnogo pri plovnosti, pomeni le malo več zalivanja krmarja pri večjih valovih.

Za kaj več bo treba pa vprašat koga, ki se bolj spozna na zasnovo / design jadrnic.
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Ne Feb 01, 2015 21:34

Zanimivo! Pri barkah z dvižno kobilico me je zanimala ravno kvaliteta izdelave. Bolje rečeno, debelina laminata in število ter moč reber. Res pa je, da vremenskih pogojev in valovanja na jezerih ne gre podcenjevati, saj je govora o velikih jezerih.

Ali morda kdo pozna še kakšno barko podobno tej v prvem prispevku? Našel sem še nekaj podobnih daysailerjev, ki se jih dobi v Evropi in sicer Dehler Varianta 65, Beneteau First 25 S, MacGregor 26, Seaward 26 RK in Leisure 20, ki ima dvojno kobilico z nizkim ugrezom.

V ZDA, sem videl, imajo velik izbor daysailerjev, kar pa mi nič ne pomaga, saj je uvoz za staro majhno poceni plovilo neracionalen.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Feb 02, 2015 15:16

Jaz sem vozil Poljsko jadrnico El bimbo,sestrska barka je Carina,pa še ena tipa je ,ki se je sedaj ne spomnem.Dolžine je 6 m,mini kuhinja,4 ležišča in trdna gradnja..si hodil po palubi brez ,da bi se samo malo posedala.Ni slaba če ti je seveda všeč in zadosti velika.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta