Val, vzdrži se takih komentarjev glede Y. Imam Y999, ki je stara 14 let. Lani sem jo popolnoma "olupil" ker se je nabralo preveč plasti antifoulinga, hkrati pa me je zanimalo, kako je z osmozo. Našel nisem niti enega mehurčka! Obstajajo barke, ki imajo osmozo in tiste, ki jo nimajo ne pa znamke bark, ki imajo osmozo.
Sicer pa; kako si predstavljaš, da bo barka po peskanju bila gladka? Vse izgledajo tako, kot bi vanje streljal z šibrovko. Če bi torej videl Amela po peskanju, bi rekel, da imajo vsi Ameli osmozo?
Vse barke lahko dobijo osmozo, ene prej in ene kasneje. Možnost, da barke dobijo osmozo, je odvisna od načina gradnje in kvalitete materiala.
Kaj je osmoza, je lepo razloženo na linku, ki ga je prilepil al.
Pa še nekaj; ali je bil kdo lastnik barke, ki se je potopila zaradi osmoze? Ali kdo pozna koga, ki se mu je potopila barka zaradi osmoze? Ta malo provokativna vprašanja sem postavil zato, ker sem pred leti prebral odličen članek v neki angleški navtični reviji glede osmoze. Govoril pa je o tem, kako so proizvajalci ladijskih barv iznašli novo tržno nišo: strah pred osmozo in prodaja vseh možnih zaščitnih sredstev pred njo.
Dejstvo je, da osmoza obstaja vendar nikakor ni takšen bavbav kot nam skušajo prikazati.
Pred več kot 25 leti smo imeli v družini angleško jadrnico. Odlična barka, kvalitetna, odlične plovne lastnosti.... dokler oče ni nekje prebral, da obstaja osmoza. In potem se je vse vrtelo okoli osmoze, ali jo ima ali nima, mogoče jo ima, tisti mehurček je sumljiv, kako ga saniramo etc. barka pa je še vedno plula in še vedno pluje pod zastavo in v veselje novega lastnika.