Y psilonka in Osmoza

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Gora59
Praporščak
Kontakt:

Y psilonka in Osmoza

OdgovorNapisal/-a Gora59 » Če Mar 05, 2015 12:00

Ojla!

Pred dnevi sem na Krku videl eno Y 999 na suhem, pri kateri so sanirali osmozo. Grdo za videt. :)
Slisal sem, da so Ypsilonke precej podvrzene tej nadlegi, da pa je odvisno tudi od tega, kdo jo je naredil. ali je to res?
Ce je osmoza pri barki na suhem vidna je jasno, me pa zanima ali je mozno kako vedeti, ce ne bo osmoza udarila sele cez kaksno leto ali vec.

Hvala za morebitne informacije.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Mar 05, 2015 12:03

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Mar 05, 2015 12:08

Predpogoj za nastanek osmoze je vsebnost vode / vlage v laminatu.
Da pride do tega, so najpogostejši razlogi:
- voda je pronicala v laminat preko poškodovanega dela trupa, ki je pod vodo ali preko spoja ventilov in trupa
- voda je pronicala v laminat, ker jo temeljni premaz (primer) in gelcoat nista ustavila.

Če osmoze še ni, bi jaz premeril trup barke glede vlage. Več o tem tule: http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... lec#211815

PS. Glede Ypsilonk sem tudi jaz slišal, da naj bi se pri neki seriji teh bark zamočilo glede kvalitete smol. Ampak to je "rekla-kazala" iz pomola.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Mar 05, 2015 15:33

Ypsilonke so znane po osmozi.
Prijatelj je mel 8 let staro ,po peskanju je izgledala kot ,da bi jo nekdo z sibrovko nastrelal.
Mislim,da je to zaradi slabe gradnje.Pri slabo zgrajenih barkah lahko osmoza pride tudi odznotjraj,zato je pomemben tudi notranji premaz in ali je barka suha ali je v kaluzi kaj vode
Pa tudi zmotno je mišljenje ,da je dve roki epoxi primerja na gecoat dovolj.
premaz mora biti debel najmanj 300 mikronov kaj pa je okoli 6 rok
In to predstavlja skoraj 100 %vodno zaporo.
Najbolje ,da zmeris vlago v trupu in se potem odlocis.
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Če Mar 05, 2015 21:20

Val, vzdrži se takih komentarjev glede Y. Imam Y999, ki je stara 14 let. Lani sem jo popolnoma "olupil" ker se je nabralo preveč plasti antifoulinga, hkrati pa me je zanimalo, kako je z osmozo. Našel nisem niti enega mehurčka! Obstajajo barke, ki imajo osmozo in tiste, ki jo nimajo ne pa znamke bark, ki imajo osmozo.
Sicer pa; kako si predstavljaš, da bo barka po peskanju bila gladka? Vse izgledajo tako, kot bi vanje streljal z šibrovko. Če bi torej videl Amela po peskanju, bi rekel, da imajo vsi Ameli osmozo?

Vse barke lahko dobijo osmozo, ene prej in ene kasneje. Možnost, da barke dobijo osmozo, je odvisna od načina gradnje in kvalitete materiala.

Kaj je osmoza, je lepo razloženo na linku, ki ga je prilepil al.

Pa še nekaj; ali je bil kdo lastnik barke, ki se je potopila zaradi osmoze? Ali kdo pozna koga, ki se mu je potopila barka zaradi osmoze? Ta malo provokativna vprašanja sem postavil zato, ker sem pred leti prebral odličen članek v neki angleški navtični reviji glede osmoze. Govoril pa je o tem, kako so proizvajalci ladijskih barv iznašli novo tržno nišo: strah pred osmozo in prodaja vseh možnih zaščitnih sredstev pred njo.
Dejstvo je, da osmoza obstaja vendar nikakor ni takšen bavbav kot nam skušajo prikazati.

Pred več kot 25 leti smo imeli v družini angleško jadrnico. Odlična barka, kvalitetna, odlične plovne lastnosti.... dokler oče ni nekje prebral, da obstaja osmoza. In potem se je vse vrtelo okoli osmoze, ali jo ima ali nima, mogoče jo ima, tisti mehurček je sumljiv, kako ga saniramo etc. barka pa je še vedno plula in še vedno pluje pod zastavo in v veselje novega lastnika. :D
Nazadnje spremenil NIL, dne Po Mar 09, 2015 19:56, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Mar 06, 2015 00:11

Obstajajo barke ki imajo osmozo in tiste ,ki je nimajo.
Brez zamere Nil, Y jo imajo pač vec.
Bodi srečen ,da si med redkimi ,ki je nimajo.
Se pa vsekakor s teboj strinjam ,da od osmoze se se nobena ni potopila.
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » So Mar 07, 2015 22:00

Val, enostavno ne maram posploševanja. Nikoli ne bom rekel, da so Bavarie slabo grajene, da so HR počasni, da je Nauticat pojem kvalitete...
Brez zamere, ampak res ne maram posploševanja. Potem to preide na druge teme kot npr. da so Črnogorci leni pa Slovenci delavni etc.

Barke delim na lepe in ostale. Lepe so tiste, ki so všeč lastniku ( uporabniku ).
Delim jih tudi na kvalitetne in nekvalitetne. Kvalitetne so tiste, na kateri se lastnik ( uporabnik ) odlično počuti in uživa v dobrem in slabem.

In to je vsa delitev, ki jo imam. No, plovila delim jih tudi na barke in ostale. Barke so tiste, ki imajo jadra :wink: ( pa brez zamere :lol: ).
Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a omahens » Ne Mar 08, 2015 09:13

NIL napisal/-a:...No, plovila delim jih tudi na barke in ostale. Barke so tiste, ki imajo jadra :wink: ( pa brez zamere :lol: ).

Vsaka čast, se podpišem pod tole 8)
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Ne Mar 08, 2015 11:09

NIL napisal/-a:Barke delim na lepe in ostale. Lepe so tiste, ki so všeč lastniku ( uporabniku ).
Delim jih tudi na kvalitetne in nekvalitetne. Kvalitetne so tiste, na kateri se lastnik ( uporabnik ) odlično počuti in uživa v dobrem in slabem.

Jest pa pod tole!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Mar 08, 2015 15:01

omahens napisal/-a:
NIL napisal/-a:...No, plovila delim jih tudi na barke in ostale. Barke so tiste, ki imajo jadra :wink: ( pa brez zamere :lol: ).

Vsaka čast, se podpišem pod tole 8)

Potemtakem so vsi, ki gradijo motorne barke bedaki? :shock: Npr konstruktorji kultnih GRAND BANKS ov, vama sigurno aplavdirajo. :roll: , ker se že več kot 50 let tako uspešno ukvarjajo z nesmislom!

Vsake oči imajo sojega malarja, fantje. Ne morete tako enostransko postavljati hipotez. Kot bi ljubitelj blondink rekel, da kar ni plavolaso, ni baba!!!
Vsega mora biti, za vsakega nekaj. Sam delim plovila in njihove lastnike, na samoplačnike in lizing boyse. Tam kjer DUTB in davkoplačevalci potem plačujejo njihove grehe :P
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Ne Mar 08, 2015 21:22

kr en, pustimo politiko izven foruma, škoda časa in komentarjev 8)
Gora59
Praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Gora59 » Ne Mar 08, 2015 23:06

Mornarji, res me je zanimalo le, koliko drzijo govorice o pogostejsi osmozi Ylonk in kako preveriti, da se to nebi zgodilo recimo 2-3 leta po nakupu rabljene barke. Vprasal sem to zato, ker sem eno Y999 (kot sem napisal v objavi) videl na Krku in pogled res ni bil lep in kar sem do sedaj pac slisal kar sem slisal. Mislim da sem nekaj odgovorov dobil, iz nekaterih je treba potegnit nek zakljucek in se zahvaljujem za njih.
Ni mi pa jasno zakaj je bilo treba tudi to temo razsiriti na neke delitve, ki nikamor ne vodijo. Kaj nimate tega ze sicer dovolj?
Uzivajte v svojih ladjah tisti, ki jih imate.... :)
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Mar 09, 2015 10:24

12 let imam y-40 in nimam težav z ozmozo. Vem pa, da jih imajo nekateri lastniki ipsilonk in seveda tudi drugih znamk.
Vzrok težav je dostikrat v tem, da so ipsilonke pogosto dokončane v samogradnji (kupiš lupino ali na pol narejeno barko in jo potem dokončaš sam), da prihraniš nekaj pri ceni barke. Novopečeni samograditelj / lastnik barke na koncu pred splovitvijo redko dovolj dobro zaščiti podvodni del z epoksi primerjem (6 slojev, kot je napisal Val) in težave z ozmozo potem izvirajo tudi iz tega.
Morda tudi dokončane barke iz firme ne pridejo s 6 sloji epoksija na podvodnem delu trupa?, a na to novi lastnik lahko vpliva s tem, da zahteva takšno končno obdelavo.
Tudi stare barke se da po sanaciji primerno zaščititi, da ni težav.
Nazadnje spremenil mirante, dne Po Mar 09, 2015 21:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 09, 2015 20:44

Osmoza in strah pred njo

Ali je do smola do konca zreagirala?
    Ko sem obujal spomine na znanje kemije za zgornjo povezavo, sem tako spet pogledal, kako gredo tu polimerizacije, kot povprašal tiste, ki to redno delajo, kot tudi tiste, ki kaj podobnega kje predavajo. Odgovor z več strani je bil, da je dobro imeti dovolj dober material, odločilno pa je še nekaj drugega.

Najbolj bistveno naj bi bilo dovolj natančno razmerje med sestavinami - in to po vsej smoli, kar pomeni tudi dovolj temeljito zmešano. Kaže, da je za osmozo najbolj ranljiv poliester, v katerem komponente niso do konca zreagirane.

Kaj vpliva na to, kako je kje (in včasih kdaj - lahko bi bilo slabše v ponedeljek in petek popoldne kot sredi tedna) pripravljena smola, je lahko zgodba.

Kako - oziroma ali bi lahko brez odpiranja in analize ugotovili, ali poliester zreagiran do konca, ne vem. Na vprašanje, ali je barko že prizadela osmoza, od meni doslej znanega najboljši odgovor da Grega295: meritev vlage v lupini.

Lastne izkušnje
    Največ imam opravka z malimi barkami in sicer več enakega tipa (a ne vse hkrati narejene). Pri tem sem doslej naletel na en (gotovo) in (morda) še en primer osmoze. Nič doslej ni bilo kritičnega ne kar zadeva popravilo, sploh pa ne kar zadeva potopitev.

Za ljubitelje nakladanja o teoretikih in wikipediji: to pomeni zapacanje poškodb na nekaj (od recimo 15+, maksimum mislim da je bilo 25+) barkah pred vsako sezono. Bilo je tako kdaj čisto amatersko zapacano (o tem so nekje tudi fotke) kot tudi da so to (recimo zamešali reči) naredili eni, ki take reči delajo poklicno.

Pri nekaj deset tako tudi tu pa tam okrušenih - in največkrat tudi šele ob koncu leta popravljenih - trupih je doslej le ena prikazala osmozo.

Kar je zanimivo: ravno tista barka je bila posebej lepo opremljena in jo je lastnik prodal praktično nerabljeno, ker ni utegnil jadrati z njo, in je ravno ta po dveh letih plovbe pokazala mehurček ali dva, in ko je bil en mehurček predrt, je tedanji lastnik skoraj dobil kislino v oko.

In ravno na tisti barki ni bilo popolnoma nobenih znakov poškodb zaradi udarcev, razpokic na gel-coatu ali podobnega.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Mar 09, 2015 21:57

Potemtakem so vsi, ki gradijo motorne barke bedaki? Shocked

Še večji pa tisti ki jih vozjo pa še plačajo :lol: :lol: :lol:
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti