V četrtek pred prvim majem smo šli jadrat z eno Elan express po bolj ko ne praznem (mogoče poleg nas še tri druge jadrnice...) Piranskem zalivu.
Novi lastniki so jadrnico že malo spoznali, ampak se še najde marsikaj, česar se je treba privaditi in marsikaj, kar je še treba postoriti.
Ko smo izpluli iz portoroške marine in dvignili jadra, je pihalo dvolj, da so predlagali skrajšana jadra. Glede na to, da se po mojem takih reči najlažje privadiš tako, da jih delaš (torej krajšaš, izpuščaš krajšave in sploh počneš kaj zanimivega, da ti ni dolgčas na jadrnici), smo se spravili k temu.
Pri Elan expresu - vsaj tistem - tečejo pri jamboru v bum 3 vrvi, ena za napenjanje baze jadra ('po bumu') in dve za prvo in drugo krajšavo glavnega jadra. Vse lepo in prav, vrvi so tudi šle v bum, samo na zadnjem delu buma nisem mogel najti, kje bi katera šla ven.
Prijemališče za po bazi da (kovinsko uho, ki ga napenja žična vrv v bumu) je in dela, vrvi za krajšavo pa razen tam, kjer gre v bum pri jamboru, nikjer ne vidim.
Za dva kosca svetle plastike v utorih na zadnjem koncu buma se je še dalo bolj uganiti kot videti, da sta nekoč najbrž bili kolesci za krajšave, ampak ni več videti, da bi bili okrogli, in tudi bolj uganem kot vidim, da je tam nekoč bil utor, po katerem je tekla vrv. In tam nekje je morala nekoč vrv za krajšavo priti ven, a kaže, da je nekdo odvezal vozel na koncu in je konec ušel v bum.
Improvizacija je bila, da sem kos kake 3 m kakih 8 mm vrvi (ki je ostal, ko smo uredili nekaj drugega) privezal v oko prve krajšave in na uho, s katerim se sicer napenja baza neskrajšanega jadra. Tako je bilo mogoče mirno skrajšati jadro, izpustiti krajšavo - in tako dalje - in tudi prav napeti skrajšno jadro, da je lepo neslo.
In tudi izpustiti krajšavo in jadrati na polna je lepo šlo, tako da za zdaj, dokler se vrvi in kolesca v bumu ne urede, tista vrv kar ostane na jadru.
Ampak treba bi bilo vzeti sesuta kolesca ven in najti/dati narediti nekaj ustreznega. Verjetno kdo lahko izstruži kaj takega iz primerne plastike - ampak koga, ki to lahko naredi, že zelo dolgo nisem rabil.
Žal tudi nisem dovolj dobro pogledal, kako sta ti dve kolesci pritrjeni, ampak zdi se mi, da bi lahko bilo nekaj temu podobnega.
Fotk tega žal tokrat nimam...
Sicer pa je plula lepo, mislim da tudi dobro ostro v veter, čeprav jadra niso videti nova (ob kaki naslednji priliki bomo poskusili izmeriti kot, tokrat sem se spomnil na to šele, ko smo že pristali in pospravljali).