JADRNICE in jadrnice

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

JADRNICE in jadrnice

OdgovorNapisal/-a donato » To Avg 11, 2015 10:57

Pozdrav morjeplovci

Ob razmišljanju, spoznavanju, učenju in iskanju priložnosti za nakup lastne
ali solastniške barke v zadnjih mesecih, sem se začel spraševati o bistvenih in nebistvenih razlikah med serijsko grajenimi komercialnimi barkami ( npr. jeanneau, Beatenau, Elan, Dufour,..........) in med "serijsko" grajenimi "boljšimi - dražjimi barkami ( npr. HR, Najad, Malo, Moody, X yachts......)

Zanimajo me predvsem neke skupne značilnosti ene ali druge skupine oz. pomembne razlike, saj so cenovno nekje 1 : 3.

O.k., vem da gre za nekoliko drugačna "podvozja", menda je drugačen spoj trupa in kobilice ..?, .......?, je razlika v samem načinu gradnje ?

poletni pozdrav vsem
kalužni mali
al

OdgovorNapisal/-a al » To Avg 11, 2015 18:19

o tem smo ze nekaj pisali v temi "za vse ki razmislajte o oceanski plovbi"

sicer pa odvisno kaj rabis. da se pa vse.
Lej Tepesa.Y ka pa okol sveta. Sem pa tja...

torej za Jadran je super katerikoli camper iz tvoje "komercialne" skupine.

ko pa se hočeš zaljubiti, oženiti in skorajda (pa upam, da ne) umreti skupaj s tem kupom plastike, potem zavohaš zakaj so izven(malo) serijske barke dražje

ne gre samo za debelino trupa in stroška vlaken in smole...
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » To Avg 11, 2015 20:33

Tepeševa Skokica, Y40 ni čisto standardna. Jambor je močnejši, recimo temu oceanski, trup je laminiran po celi dolžini barke...jadra so tudi za močnejše vetrove...še dosti dodatnih ojačitev ima.
Za vse te silne znamke jadrnic niti ne vem, ampak pravijo, da X yachts garantira, da se barka ne bo potopila tudi, če nasedeš ali udariš s kobilico s sedmimi vozli hitrosti. Kobilica je integrirana z barko. Cena, pa je tudi temu primerna.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Avg 11, 2015 20:52

Jadrnica Mala (Triplastova ipsilonka zakoncev Kosi) tudi vandra po svetu s svojimi 37 čevlji.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Avg 11, 2015 22:15

Bouges Nina napisal/-a:Jadrnica Mala (Triplastova ipsilonka zakoncev Kosi) tudi vandra po svetu s svojimi 37 čevlji.

Ja. Je pa res, da so se jima enkrat podrle omarice v prvi kabini, strgane pripone pa menja vsakih nekaj mesecev.
Vsaka čast Tonetu in Vesni za njuno pot s to barko. Je treba met jajca za to.
Na kakšnem Amelu je zadeva 100 krat lažja - in ene 10 krat dražja.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Avg 12, 2015 23:00

Človek se na morju kdaj znajde v razmerah, ki presegajo njegove sposobnosti ali pa sposobnosti njegove barke. Tudi barke iz druge "ta drage" kategorije se kvarijo in tudi njim se lahko strgajo pripone.

Donato,
Ene barke (iz tvoje prve skupine, ki so pri nas v večini) so delane za topla in bolj gladka morja, druge pa za bolj visoko morje in hladnejše podnebje.
Pri prvih je pomembna prostorna in zračna paluba, ker posadka na toplem morju večino časa preživi na palubi, pri drugi skupini je poudarek na udobni in topli notranjosti.
Oprema druge skupine bark mora zdržati resnejše jadralske razmere, zato so barke pač dražje.

Ko že omenjate ipsilonke. Ipsilonka nikoli ne bo skandinavska barka, a z nekaj razmeroma poceni prilagoditvami je z njo mogoče zelo enakovredno jadrati po svetu. Saj se spomnite stare reklame za Clio: "Ima vse, kar imajo veliki" :)
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Avg 13, 2015 08:24

Da pristavim svoj lonček. Medo se je odpravil proti Avsraliji. Na žalost nisem uspel si ogledat kako je jadrnico pripravil. Vem pa, da je imel za pripravo jadrnice kar dosti priprav in seveda s tem tudi stroškov. Predvsem z ojačitvami.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 14, 2015 15:14

mirante napisal/-a:...
Tudi barke iz druge "ta drage" kategorije se kvarijo in tudi njim se lahko strgajo pripone.
...

Ne le pripone; tudi kaj bolj usodnega lahko gre tudi pri dražjih.

Naj spomnim: Sweden 45 Ciao, poškodba ali okvara krmila in nekaj ur kasneje kljub precej napora, da bi jo obdržali, potopitev.

Meni pa je na enem sejmu pred leti bila všeč jadrnica Archambault, na kateri sem takrat vtaknil nos povod, kamor so me pustili (a se ne spomnim se modela) in jih še vedno z veselje ogledujem. Tole sicer ni novo, ampak

SailingWorld: Archambault A35: Best Crossover
Slika

Kar zadeva oblikovanje tele, z eno jadrnico, za katero je tudi načrt narisal Joubert in za katero so rekli, da je pred precej leti v Yu prispela v kitu, sem se že srečal (in nekoč tudi drgnil podvodje za nov protivegetativni premaz na njej) in mi je bila čisto všeč.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Avg 14, 2015 17:06

... jaz tudi to razmišljam.... ampak vedno ko pogledam na TRR se zbudim....

sicer pa če si močan, lahko premikaš gore...

LP dr.E
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 14, 2015 17:10

Pa se vseeno lahko zgodi, da bom lahko poskusil tudi Archambault 40.
Slika

Pula res ni predaleč in od oktobra do marca je cena čisto dosegljiva :wink:

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Avg 14, 2015 17:38

Vsi pravijo da je Shipman drag za kupit... pa da je baje povsem salonska barka... da se kvari in da ni za resno plovbo... torej??

MiranTe pa bo gotovo lahko potrdil, kako je s plovbo v plovilu, ki je do neke mere samogradnja....

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 17:49

DR.E napisal/-a:da se kvari

A poznaš barko, ki se ne?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Avg 14, 2015 17:56

H2O napisal/-a:

price - preformance relacija je pomembna.... vsaj zame...

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 18:05

Več opreme = višja cena = več možnosti, da se kaj pokvari.

Japec Jakopin je nekoč rekel, da ima težave s kupci Shipmanov, ki ne razumejo, da se tudi barka za dva milijona evrov kvari... še toliko prej, ker ima pač več opreme.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 14, 2015 18:13

DR.E napisal/-a:
H2O napisal/-a:

price - preformance relacija je pomembna.... vsaj zame...

Na Costa Concordia se v bistvu ni nič 'pokvarilo', kot najbrž ne moreš reči, da se je pokvaril avto, ki ga nekdo zabije v drevo ali prepad :cry:

Verjetno je bila 'čarter posadka'.

Mirana sem razumel, da lahko 'crkne' kaj tudi na dragih in renomiranih enako kot na cenejših, da velikoserijske in zato cenejše tudi zmorejo in prenesejo marsikaj - in če veš, kaj delaš, se da take še izpopolniti, podobno kot je on Skokico.

In takrat je velikokrat razmerje med ceno in kakovostjo posebej ugodno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov