pripone
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
pripone
Na eni jadrnici sem videl vse stranske pripone iz polnega inoks materiala in ne pletenic kot je običajno.Zanima me kako se to obnese??Ima kdo kake izkušnje s tem.Prednja in zadnja pripona oz napona pa sta bili iz pletenice.
LP Iztok
LP Iztok
pripone
Polne jeklene pripone - po angleško "rod rigging", v italijanski popačenki "tondin" so bile značilne za bolj športne barke. Prednost je v bila tem, da se manj raztezajo, lahko so tudi močnejše pri istem premeru.
Jaz sem jih imel na barko ko sem jo kupil, a sem jih menjal za klasično pletenico (1 dimenzijo močnejšo) zaradi starosti. Problem je v tem, da pri klasični pletenici lahko opaziš da se je začela trgat medtem ko paličasta pripona poči praktično brez opozorila. Tudi rok trajanja naj bi bil krajši, odvisno od obremenitve a max 10 let pri običajni pletenici pa do 15...
Danes se za ta namen uporablja "Composite Rigging", pripone so iz kompozitov (kevlar, PBO ..)
Jaz sem jih imel na barko ko sem jo kupil, a sem jih menjal za klasično pletenico (1 dimenzijo močnejšo) zaradi starosti. Problem je v tem, da pri klasični pletenici lahko opaziš da se je začela trgat medtem ko paličasta pripona poči praktično brez opozorila. Tudi rok trajanja naj bi bil krajši, odvisno od obremenitve a max 10 let pri običajni pletenici pa do 15...
Danes se za ta namen uporablja "Composite Rigging", pripone so iz kompozitov (kevlar, PBO ..)
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti