Weather Routing programi
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
al
Weather Routing programi
...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 16:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Rok-11 napisal/-a:Samo ideja - za te plovbe po odprtem na daljše razdalje si namestite na telefone / tablice aplikacijo SailGrib Weather Routing (SailGrib WR), pa vam bo priporočila optimalno jadralsko pot do cilja.
Za Android obstaja, za IOS ne vem.
Ni slaba ideja! Mogoče bo težava v tem, ker je to vseeno premajhna razdalja in model, ki ga jemlje program, ni tako natančen v "lokalnih" razmerah. Drugače pa je to za kakšno oceansko plovbo zanimiva zadeva na ravni raznih Ocean race programov. Rok-11, a si kdaj probal s tem programom. Program ne podpira nobene mojih naprav
@al
Rabiš net da preneseš grib, potem pa si na off. Ampak medtem se veter že obrne, tako da bolj ali manj rabiš net, vsaj enkrat na dan.
Rabiš net da preneseš grib, potem pa si na off. Ampak medtem se veter že obrne, tako da bolj ali manj rabiš net, vsaj enkrat na dan.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Sep 24, 2015 08:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Rok-11 napisal/-a:Samo ideja - za te plovbe po odprtem na daljše razdalje si namestite na telefone / tablice aplikacijo SailGrib Weather Routing (SailGrib WR), pa vam bo priporočila optimalno jadralsko pot do cilja.
Za Android obstaja, za IOS ne vem.
A ni tako, da moraš v program vnesti polarni diagram za konkretno jadrnico, ker vse jadrnice ne jadrajo enako hitrov v vseh smereh. Običajno takšni programi delujejo na takšen način. Kolikor vidim pa je to neki splošni program. Samo sprašujem, ker se nisem poglobil v zadevo.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
@EDO
Ja, saj če pogledaš printscreene boš videl, da so polarni diagrami za vnest. Samo kako to naredit na razštelani cruserki, pa ne vem.
EDIT: Na njihovi strani je excellova tabela za vnašanje podatkov za polarni diagram. http://www.sailgrib.com/ (pod download)
Ja, saj če pogledaš printscreene boš videl, da so polarni diagrami za vnest. Samo kako to naredit na razštelani cruserki, pa ne vem.
EDIT: Na njihovi strani je excellova tabela za vnašanje podatkov za polarni diagram. http://www.sailgrib.com/ (pod download)
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Ja, jaz ga imam na telefonu / tablici in poskusno vem da dela. Nisem se pa še poglabljaj vanj, ker me je ustavila izbira polar diagrama.
Moram najprej ugotoviti kateri bo pravi za domačo barčico - ker po nazivu ga ni.
Net pa (po instalaciji) potrebuje samo za download grib podatkov, kar je zelo malo podatkov in hitro se sname. En paketek podatkov mislim da je za par dni - tako da s tem niti ni panike.
Je pa glede smeri in moči vetra še kar natančen - poleti sem testiral in se ne razlikuje kaj pomembno od Aladina. Seveda pa lokalno - okrog otokov - ne sledi (oz. prognozira) dejanskemu stanju.
Moram najprej ugotoviti kateri bo pravi za domačo barčico - ker po nazivu ga ni.
Net pa (po instalaciji) potrebuje samo za download grib podatkov, kar je zelo malo podatkov in hitro se sname. En paketek podatkov mislim da je za par dni - tako da s tem niti ni panike.
Je pa glede smeri in moči vetra še kar natančen - poleti sem testiral in se ne razlikuje kaj pomembno od Aladina. Seveda pa lokalno - okrog otokov - ne sledi (oz. prognozira) dejanskemu stanju.
Samo za intermezzo, ker pri SailGrib očitno nimajo Weather Routing programa za PC ga pa ima OpenCPN, Weather Routing Plugin
Na hitro sem ga sedajle namestil. Ugotovil sem, da ima polarni diagram za mojo barko - Bavaria 34. Poleg tega lahko zraven vpišeš še procentualno izgubo pri polarnem diagramu.
Edino kar je omejitev pri Free verziji je, da je razdalja za med Brindisijem in Izolo prevelika. Nisem še uspel ugotoviti kakšna je maksimalna razdalja, ki jo zastonj verzija zmore.
Edino kar je omejitev pri Free verziji je, da je razdalja za med Brindisijem in Izolo prevelika. Nisem še uspel ugotoviti kakšna je maksimalna razdalja, ki jo zastonj verzija zmore.
Marchi napisal/-a:Potem ima tudi za B36? Verjetno je pa polarni diagram zelo odvisen od tega, katera jadra imaš inštalirana!?
Mislim da imajo tudi za to. Diagramov na izbiro je zelo veliko. Težava zastonj verzije je poleg omejene dolžine (sedaj sem že ugotovil, da 135 milj še računa), da so podatki omejeni samo na 2 dni.
Resno razmišljam da bi investiral 30 evrov v ta program..
andrejv napisal/-a:Marchi napisal/-a:Potem ima tudi za B36? Verjetno je pa polarni diagram zelo odvisen od tega, katera jadra imaš inštalirana!?
Mislim da imajo tudi za to. Diagramov na izbiro je zelo veliko. Težava zastonj verzije je poleg omejene dolžine (sedaj sem že ugotovil, da 135 milj še računa), da so podatki omejeni samo na 2 dni.
Resno razmišljam da bi investiral 30 evrov v ta program..
Itak je smiselno, da vsak dan na novo zračuna optimalno ruto, tako da na krajše razdalje je dva dni ok, za kaj več pa 30€ res ni veliko, če služi namenu.
In kaj ti predlaga program, kakšno ruto? Lahko pripneš printscreen, da vidimo kako to deluje?
Še izkušnja pri prečkanju Jadrana od Brindisija do Lastova.
Takrat mi je sicer ponudil tri možnosti, od katerih je bila najhitrejša z motorjem ravno čez. Žal si tiste slike nisem shranil, sem pa naredil potem še enkrat analizo z istimi podatki in mi je predlagal naslednjo pot. V samem programu sicer nastaviš, pri kateri hitrosti ne boš več jadral, ampak motoriral in program to upošteva. Tam kjer je črtkano, motoriraš.
Ta varijanta je bila za 7 ur daljša od tiste samo z motorjem naravnost.
Tu se vidi, kakšna bi bila hitrost ob določeni uri in na določeni lokaciji (tam kjer je narisana ikonica za barko)
Po moji oceni, je bilo vetra nekaj manj, kot ga je predvideval model, tako da bi v resnici trajalo dlje.
Takrat mi je sicer ponudil tri možnosti, od katerih je bila najhitrejša z motorjem ravno čez. Žal si tiste slike nisem shranil, sem pa naredil potem še enkrat analizo z istimi podatki in mi je predlagal naslednjo pot. V samem programu sicer nastaviš, pri kateri hitrosti ne boš več jadral, ampak motoriral in program to upošteva. Tam kjer je črtkano, motoriraš.
Ta varijanta je bila za 7 ur daljša od tiste samo z motorjem naravnost.
Tu se vidi, kakšna bi bila hitrost ob določeni uri in na določeni lokaciji (tam kjer je narisana ikonica za barko)
Po moji oceni, je bilo vetra nekaj manj, kot ga je predvideval model, tako da bi v resnici trajalo dlje.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta