Rt Kamenjak - rt stoterih obrazov
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Rt Kamenjak - rt stoterih obrazov
Če imate takšno ali drugačno izkušnjo s Kamenjakom (rt Istre), jo opišite v tej temi. V nadaljevanju bom opisal izkušnjo tega vikenda, ki se mi zdi, da bo še koga zanimala.
V petek sva šla s kolegom v lahkem vetru okrog Kamenjaka in naprej na sever, proti Brionom.
V soboto pa v močni burji nazaj do Medulina.
Pripravil sem dve skici (in nekaj fotk), na katerih sem skušal narisati, kako naju je Kamenjak obakrat zavrnil. Za popizdit! Sem kar malo frustriran po vsem, hkrati pa sem užival v vsaki minuti jadranja in tudi prišla sva tja, kamor sva se namenila
Petek 30.10.2015
veter: 5kt NW
tok mimo otoka Fenoliga: 2kt NW
hitrost barke: 2-3 kt
Po približevanju prehodu po južni strani otoka Fenoliga, se je barka zaradi ostre orce in močnega toka začela zaustavljati in se nevarno približevati plitvini na jugu. Toliko prostora je še bilo, da sva naredila obrat z vetrom in zaorcala proti prehodu po zahodni strani otoka, kjer je tok še izrazitejši, zato sva vajo morala ponoviti in na koncu vendarle tik ob otoku z zadostno hitrostjo prebila tok in prišla mimo.
Ko sva se po dveh zavrnitvah in obratih zaradi močnega toka in premalo moči v jadrih le prebila mimo Fenolige, so naju pričakali delfini, veliko njih. Celo uro so se motali okoli naju.
Sobota 31.10.2015 - 35kt NE
S severa se bližava Fenoligi in vstopu v podivjan Kvarner.
Veselo razlagam, kako bova obvladala burjo in se elegantno pripeljala na privez.
Kvarner hitro pokaže svoj karakter. Lep rally naju čaka. Potegneva slabo uro v smeri Unij, da bi potem ujela smer v medulinski zaliv. Po obratu, naju začne odnašati krepko iz smeri in nikakor nama ne uspe nastaviti jader, da bi zavila ostreje v veter. Posledično se blizu kopnega odločiva da imava dovolj, pospraviva jadra in prižgeva motor.
Če pa kdo iz druge skice razvozla, kaj sva v burji delala narobe, pa tudi prav. Predvidevam, da sva imela premalo jader. Samo kaj, ko je kar pošteno nažigala burja in so se valili visoki nasprotni valovi in je bilo delo z jadri otežkočeno, glede na to, da je z njimi upravljal samo Miran, sam pa sem medtem slalomiral med valovi
Nekaj je Miranu uspelo celo posneti.
https://youtu.be/o2fZpU7IgKw
No, tema je bolj mišljena, da opišete tudi svoje dogovščine okrog Kamenjaka, da se vsi kaj naučimo.
V soboto pa v močni burji nazaj do Medulina.
Pripravil sem dve skici (in nekaj fotk), na katerih sem skušal narisati, kako naju je Kamenjak obakrat zavrnil. Za popizdit! Sem kar malo frustriran po vsem, hkrati pa sem užival v vsaki minuti jadranja in tudi prišla sva tja, kamor sva se namenila
Petek 30.10.2015
veter: 5kt NW
tok mimo otoka Fenoliga: 2kt NW
hitrost barke: 2-3 kt
Po približevanju prehodu po južni strani otoka Fenoliga, se je barka zaradi ostre orce in močnega toka začela zaustavljati in se nevarno približevati plitvini na jugu. Toliko prostora je še bilo, da sva naredila obrat z vetrom in zaorcala proti prehodu po zahodni strani otoka, kjer je tok še izrazitejši, zato sva vajo morala ponoviti in na koncu vendarle tik ob otoku z zadostno hitrostjo prebila tok in prišla mimo.
Ko sva se po dveh zavrnitvah in obratih zaradi močnega toka in premalo moči v jadrih le prebila mimo Fenolige, so naju pričakali delfini, veliko njih. Celo uro so se motali okoli naju.
Sobota 31.10.2015 - 35kt NE
S severa se bližava Fenoligi in vstopu v podivjan Kvarner.
Veselo razlagam, kako bova obvladala burjo in se elegantno pripeljala na privez.
Kvarner hitro pokaže svoj karakter. Lep rally naju čaka. Potegneva slabo uro v smeri Unij, da bi potem ujela smer v medulinski zaliv. Po obratu, naju začne odnašati krepko iz smeri in nikakor nama ne uspe nastaviti jader, da bi zavila ostreje v veter. Posledično se blizu kopnega odločiva da imava dovolj, pospraviva jadra in prižgeva motor.
Če pa kdo iz druge skice razvozla, kaj sva v burji delala narobe, pa tudi prav. Predvidevam, da sva imela premalo jader. Samo kaj, ko je kar pošteno nažigala burja in so se valili visoki nasprotni valovi in je bilo delo z jadri otežkočeno, glede na to, da je z njimi upravljal samo Miran, sam pa sem medtem slalomiral med valovi
Nekaj je Miranu uspelo celo posneti.
https://youtu.be/o2fZpU7IgKw
No, tema je bolj mišljena, da opišete tudi svoje dogovščine okrog Kamenjaka, da se vsi kaj naučimo.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Apr 19, 2016 00:26, skupaj popravljeno 3 krat.
Precej zanimiva zna biti plovba v močnem jugu v orco. Septembra smo bili na poti 3 jadrnice. Le eni je uspelo pridet do dogovorjene točke - Mali Lošinj. Jugo je jačal iz 22kt na 32kt pred Unijami. Ena jadrnica se je skrila že v Medulin, Nam pa se je škota glavnega jadra zagozdila med polomljeno škripčevje tik pred Unijami. Ko nam je uspelo spraviti glavno jadro smo z genovo in motorjem na ful napredovali v orco nekje med 1 in 2 kt. Udari juga 35+. Morje 5.
Odločili som se za smer Osor in smo poleteli z vetrom iz boka samo s skrajšano genovo 8 - 9kt. Pravo olajšanje ... Ko smo prišli pod Osorščico je veter obrnil severneje, vendar vala skoraj ni bilo. Težaven je bil tudi pro prehodu skozi kanal v Osorju, saj je tok drl kot reka nasproti in smo komaj prišli skozi z motorjem.
Vezali smo se kasneje v Nerezinah, kjer smo srečali posadko ki so pri Unijah izgubili jambor.
Odločili som se za smer Osor in smo poleteli z vetrom iz boka samo s skrajšano genovo 8 - 9kt. Pravo olajšanje ... Ko smo prišli pod Osorščico je veter obrnil severneje, vendar vala skoraj ni bilo. Težaven je bil tudi pro prehodu skozi kanal v Osorju, saj je tok drl kot reka nasproti in smo komaj prišli skozi z motorjem.
Vezali smo se kasneje v Nerezinah, kjer smo srečali posadko ki so pri Unijah izgubili jambor.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Kot je Marchi napisal, je bila tisto burja - in valovi so bili veliko bolj kratki in strmi, čeprav nižji kot pri jugu. Tista skica kaže tudi, da vama enostavno ni šlo ostreje v veter, ne da se pa samo iz skice niti ugibati, zakaj.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Marjan Tomki napisal/-a:Tista skica kaže tudi, da vama enostavno ni šlo ostreje v veter, ne da se pa samo iz skice niti ugibati, zakaj.
Pač šalabajzerja, ki ne znata jadrat
Ampak bolj ko gruntam, bolj mi je jasno, da se z 2 vozloma hitrosti ne da kljubovat močni burji in zoprnim valovom.
Marjan Tomki napisal/-a:Kot je Marchi napisal, je bila tisto burja - in valovi so bili veliko bolj kratki in strmi, čeprav nižji kot pri jugu. Tista skica kaže tudi, da vama enostavno ni šlo ostreje v veter, ne da se pa samo iz skice niti ugibati, zakaj.
Ma to se dogaja verjetno vsem:
- vsak val v katerega direkt udariš te precej ustavi - ostreje ko greš v val, bolj te ustavlja
- roll jadra ... Še posebej zavita genova ustvarja take turbolence, da dela v orco s polovico zmogljivosti. Glavno je sicer zavito v jambor, tako da še nekako gre, le oblika je bolj švoh
- ko krajšaš genovo, se center-težišče jader premika proti premcu in jo je treba tako še malo bolj zarolat če hočeš uravnotežiti jadri.
Zato mi je všeč ideja imeti dve prednji priponi (ala cutter) in je tako izkoristek vetra veliko boljši.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tisti konec tedna, ko je bila polančeva (in klape) 'Gruža, sva s 6 m jadrnico jadrala iz Malega Lošinja po južni strani naokrog po zmerni burji (večino časa do 25 Kn). Cilj je bil Krk, ampak kljub energični vožnji čez Cres sva bila pri mostu pet minut po deveti - in pri mostu ni bilo nobene uradne osebe več.
Po zahodni strani Lošinja proti jugu je šlo lepo z glavnim (nekaj časa tudi na prvi krajšavi) in genovo, za med otoki in otočki proti severovzhodu pa z (ne-rol) genovo, ki si jo lahko pritegnil le do pripon jambora, enostavno ni šlo dovolj ostro v veter.
V naboru jader tudi ni bilo 1.0 floka, ampak le viharni. S tem je bil kot v veter veliko boljši, manjkalo nama je za tisto hitrost vetra površine in moči.
Tako sva se šli potem skozi tisti preliv potem šla 'motor-sailing'.
Po zahodni strani Lošinja proti jugu je šlo lepo z glavnim (nekaj časa tudi na prvi krajšavi) in genovo, za med otoki in otočki proti severovzhodu pa z (ne-rol) genovo, ki si jo lahko pritegnil le do pripon jambora, enostavno ni šlo dovolj ostro v veter.
V naboru jader tudi ni bilo 1.0 floka, ampak le viharni. S tem je bil kot v veter veliko boljši, manjkalo nama je za tisto hitrost vetra površine in moči.
Tako sva se šli potem skozi tisti preliv potem šla 'motor-sailing'.
Correct me if I am wrong, please.
Vedno sem v močji burji jadral čez Kvarner, na Unije, Lošinj, Susuak. Ugodni koti tam med 70-110° in je letelo super in valove se je dalo lepo vozit. Okrog rta pa še nisem šel v močnem vetru in bo res držalo, da sem delal nekaj narobe in bil mogoče preveč previden z jadri. Kot pa je bil 20-30° v veter. Tudi proti Osorju mislim, da še nisem šel v močni burji, do tja je sicer malo ugodnejši kot, odvisno od kod piha burja. No ja, bo treba enkrat ukrotit hudiča.
, z vsem vrednim spoštovanjem 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost