Izkušnje Oceanis 40/43
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Izkušnje Oceanis 40/43
Nekoliko raziskujem tržišče pred nakupom naslednje jadrnice in v oko so mi padli Oceanisi 40/43, ki nekako ustrezajo mojim željam (barka 12-13 metrov, dve krmilni kolesi, 3 kabine, ločen tuš).
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje (če jih sploh kdo ima) s temi modeli in proizvajalcem (Benetau) nasplošno?
Cenovno se najbrž uvršča to nekam tako kot Bavaria. Je tako tudi pri izdelavi? Ali so francozi bolj šlampasti pri izdelavi?
Presenetilo me je, da imajo recimo glavno odtočno cev iz črnega tanka narejeno s plastičnim odtokom (trough hull).
Hvaležen bom za vsa mnenja. In že vnaprej, žal nimam še denarja za HRa ali Amela, čeprav bi ju z veseljem kupil.
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje (če jih sploh kdo ima) s temi modeli in proizvajalcem (Benetau) nasplošno?
Cenovno se najbrž uvršča to nekam tako kot Bavaria. Je tako tudi pri izdelavi? Ali so francozi bolj šlampasti pri izdelavi?
Presenetilo me je, da imajo recimo glavno odtočno cev iz črnega tanka narejeno s plastičnim odtokom (trough hull).
Hvaležen bom za vsa mnenja. In že vnaprej, žal nimam še denarja za HRa ali Amela, čeprav bi ju z veseljem kupil.
Nazadnje spremenil andrejv, dne Po Nov 30, 2015 15:59, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Just add water
- Višji štabni vodnik
Just add water napisal/-a:Jaz imam Oceanis 42 cc, če te zanima kaj še konkretnega. Pri moji ni plastičnega odtoka, je kar lepo kovinski.
Je bila pa 42 cc delana v manjši seriji kot 40 ali 43, morda je kaj tudi na tem.
No, je tudi drugačen koncept barke, centralni kokpit. In pa prej je delana, ko so verjetno še manj varčevali. Sicer si zadovoljen z njo? Kakšne težave z osmoso ali čem drugim?
-
Just add water
- Višji štabni vodnik
Moja je letnik 2006, ena od zadnjih v seriji.
Izdelava je solidna, tudi pri lesenih delih. Na podvodnem deli nismo zaznali nobenih znakov osmoze.
Barka je precej udobna in precej lepo jadra za 10 ton - hitro doseže cca 7 vozlov.
Odlično gre v val in ne tolče po njem, tako da tudi v težjem morju ni nekega zoprnega jahanja.
Midva je ne šparava in ko gremo na dopust, gremo daleč. Je pa temu primerno redno in natančno vzdrževana.
minusi:
- dostopnost impelerja
Kljub gigantski strojnici na tem modelu je treba zlest skozi eno od omaric v kuhinji.
- miza v salonu se ob bolj divjem nagibanju med jadranjem zvrne in izpuli eno od podnic
zdaj jo pač pred izplutjem privežemo na stransko držalo (ampak to je bilo samo enkrat, na poti na Korziko ob res visokih valovih)
Izdelava je solidna, tudi pri lesenih delih. Na podvodnem deli nismo zaznali nobenih znakov osmoze.
Barka je precej udobna in precej lepo jadra za 10 ton - hitro doseže cca 7 vozlov.
Odlično gre v val in ne tolče po njem, tako da tudi v težjem morju ni nekega zoprnega jahanja.
Midva je ne šparava in ko gremo na dopust, gremo daleč. Je pa temu primerno redno in natančno vzdrževana.
minusi:
- dostopnost impelerja
- miza v salonu se ob bolj divjem nagibanju med jadranjem zvrne in izpuli eno od podnic
-
Just add water
- Višji štabni vodnik
-
Just add water
- Višji štabni vodnik
Za 40 in 43 pa se obrnit tudi na tuje forume
http://www.sailnet.com/forums/boat-revi ... -40-a.html
http://www.cruisingworld.com/sailboats/ ... ill-it-too
in razišči, kaj se prodaja tudi zunaj Jadrana.
Just add water napisal/-a:Za 40 in 43 pa se obrnit tudi na tuje forume
Hvala, te ameriško/angleške/italijanske forume sem že kar obdelal. Zanima me še domači pogled. In ja, seveda, večina teh bark se prodaja v Franciji..
Glede plastičnih skoznikov:
Za črni rezervoar imam tudi jaz na svoji Beneteau 473 plastične.
3 komade za 3 črne rezervoarje.
In sicer 2 colske. 2 coli se ne zaštopa, pa če ga še tako se.ješ.
V 10 letih z njimi ni bilo nobenega problema, sedaj pa je eden od treh začel malo kapljati pri ročici (ravno toliko, da se širi slab vonj) in sem ga zamenjal s kovinskim. Pa mi je žal, da nisem dobil enakega plastičnega, ker so po moje boljši.
Zedeva je precej varna - ne rjavijo, galvanska korozija jih ne prizadane, ...
Tisti, ki sem ga zamenjal je mehansko povsem v redu - nič krhek ali drugače oslabljen. To ni kakšna navadna poceni plastika.
Barka je bila 6 let na čarterju (veliko slabe uporabe), potem sva z ženo 2 leti živela na njej (vsakodnevna uporaba), sedaj je pa v normalni "počitniški" uporabi.
Za črni rezervoar imam tudi jaz na svoji Beneteau 473 plastične.
3 komade za 3 črne rezervoarje.
In sicer 2 colske. 2 coli se ne zaštopa, pa če ga še tako se.ješ.
V 10 letih z njimi ni bilo nobenega problema, sedaj pa je eden od treh začel malo kapljati pri ročici (ravno toliko, da se širi slab vonj) in sem ga zamenjal s kovinskim. Pa mi je žal, da nisem dobil enakega plastičnega, ker so po moje boljši.
Zedeva je precej varna - ne rjavijo, galvanska korozija jih ne prizadane, ...
Tisti, ki sem ga zamenjal je mehansko povsem v redu - nič krhek ali drugače oslabljen. To ni kakšna navadna poceni plastika.
Barka je bila 6 let na čarterju (veliko slabe uporabe), potem sva z ženo 2 leti živela na njej (vsakodnevna uporaba), sedaj je pa v normalni "počitniški" uporabi.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
-
Ocean Fish
- Poddesetnik
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta