Akumulator v motornem prostoru?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

Akumulator v motornem prostoru?

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Če Jan 14, 2016 00:19

Ali ima Elan 31S že v originalu takšno ureditev motornega prostora, da so akumulatorji tik ob motorju, ali so to "predelave"?

primer 1
primer 2

Konkretno v tej temi:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 49&start=3
je govora o akumulatorju pod karterjem, na slikah niso pod motorjem ampak spredaj, pa vendar
- kislina v zaprtem vročem prostoru
- pade kovinsko orodje ali rezervni del na kleme
- še kaj tretjega?

Kako imate vi urejeno? Sem samo preveč paničen?
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Jan 14, 2016 10:28

Na moji 31s je akumulator vgrajen kakor je v primeru 1. Nisem imel nobenega problema. Res je, da moraš malo pazit, da ne odložiš orodja ravno na akumulator.
Jadranje je odklop
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 14, 2016 15:40

Jaz bi na akuje dal kos pleksija,zaščitiš jih mehansko in če slučajno motor kaj spusti tekočin,ne bo teklo direkt nanje
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 14, 2016 18:01

Tovrstna montaža nikakor ni tovarniška niti ni izvedena v skladu z standardi!
V motorni prostor na jadrnici akumulator ne sodi!!
Je bilo preveč primerov požara, katerega je v taki kombinaciji praktično nemogoče pogasiti. Vem za nekaj primerov, ko je bila ta kombinacija usodna za popolno izgubo plovila. V kolikor kdo kljub vsem opozorilom to tako naredi to dela zgolj na lastno odgovornost, ki pa ni omejena le na škodo lastnega plovila ampak tudi na vso nastalo škodo v marini v primeru požara in tega se vas večina niti ne zaveda.
LP NT
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Jan 14, 2016 18:47

Na moji je, kot je na primeru 1, tovarniško narejeno. Do sedaj sem vse E31s videl enako narejene. Varjanta 2 (akumulator pod motorjem), je verjetno doma narejena. Strinjam se, da akumulator ne spada pod motor.
Jadranje je odklop
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 14, 2016 19:54

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Jan 14, 2016 20:02

Nikola T. napisal/-a:Tovrstna montaža nikakor ni tovarniška niti ni izvedena v skladu z standardi!

Po tej izjavi me res zanima koliko tovarniških plovil si ti sploh videl??

Prva slika je original tovarniška montaža baterije na Elan 31. Takega načina montaže se poslužuje kar nekaj proizvajalcev plovil. Baterija je vgrajena v motornem prostoru v ločeni santini, tako kot na sliki 1.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 14, 2016 20:26

Ene prvih tovarniških E31 so imele akumulator pod stopnicami vendar s prekatom in desko ločene od motornega prostora. Kasneje so to premestili pod posteljo v kabini na levi strani. Na desni je WC.
Včasih je bilo možno kupiti v Elanu tudi E31 v kit izvedbi in na teh je vsak naredil montažo po svoje kakor se je pač znašel in znal. Teh bark je precej na trgu.
V 90tih letih je Joško pričel svojo kariero v Elanu in lahko iz prve roke pove kako so se delale instalacije na teh barkah.
Poanta je v tem, da tovrstna montaža ni pravilna. Kmalu so to ugotovili tudi sami v Elanu in akumulatorje prestavili. Obenem visoka delovna temperatura ni primerno okolje za akumulatorje. Seveda pa ima vsak možnost, da se odloči po svoje, vendar se mora zavedati odgovornosti in posledic v primeru požara.
LP NT
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Jan 14, 2016 21:25

Baterijo v motornem prostoru najdeš tudi barkah Bavaria, Jeanneau, Beneteau......... :wink: Seveda ne na vseh modelih.
Ogromno motornih čolnov z notranjim motorjem ima tudi baterijo v motornem prostoru!!
Če to nebi bilo v skladu s kakšnim standardom, se veliki proizvajalci tega nebi posluževali.

Pa še to.
Če določene barke ne poznam in na njej iščem baterijo, najprej pogledam v motorni prostor. :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 14, 2016 22:32

V veliki večini motornih plovil je akumulator dejansko montiram v motornem prostoru, vendar so za tovrstno montažo zagotovljeni osnovni pogoji, katerih na jadrnici, ki ima motor montiran v sredinskem utesnjenem prostoru ne moreš zagotoviti. Temperatura motornega prostora je zato v jadrnici veliko višja.
Ne glede na vse pa v nobenem primeru akumulator ne sme biti nameščen direktno pod ali v neposredni bližini karterja oziroma tam, kjer je možnost razlitja vnetljivih tekočin kot so v tem primeru vroče olje in gorivo.

Opravljal sem ogled požara na plovilu, kjer se je snela cevka za oddušek in padla na kleme akumulatorja, ki je bil montiran poleg motorja nekje v višini karterja. K sreči je bila barka kovinska in so požar omejili na motorni prostor. Motorni prostor je bil popolnoma uničen. Barka se k sreči ni potopila, ker se je požar delno tudi sam pogasil, ko je pretopilo cevko za zajem slane vode in je voda zalila motorni prostor. Da se barka ni potopila pa je lastnik pod vodo v vstopnik zatlačil cunjo.

Nikogar ne mislim prepričevat naj se obnaša odgovorno in varno. Vsak naj dela po svoje kot misli, da je prav. Je pa prav, da se zavedate, kaj to lahko potegne za sabo.
To je vse kar sem hotel povedati, zato v tej temi nimam več kaj dodati.
LP NT
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Jan 14, 2016 23:56

Še vedno ne razumeš kaj sem hotel napisat!
Če bi v prvem postu napisal, da priporočaš, da se baterija ne vgradi v motorni prostor iz zgoraj omenjenih razlogov, bi se s teboj strinjal. Si pa omenil , da:

Nikola T. napisal/-a:Tovrstna montaža nikakor ni tovarniška niti ni izvedena v skladu z standardi!

Jaz pravim:
Današnje nove, tovarniške jadrnice imajo(nekatere) tovarniško vgrajeno baterijo v motornem prostoru.
Torej, tej proizvajalci niso v skladu s standardi??? Kakšnimi standardi?? Kje so tej standardi napisani??
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jan 15, 2016 00:06

@Bavarko: Namen tega foruma ni merjenje kurcev ter iskanje vejic & podpičij, ampak medsebojna pomoč in nasveti.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Jan 15, 2016 00:36

Grega, že ki omenjaš kurce. Meni pa gre krepko na kurac, ko nekdo omenja neke tovarniške standarde in o njih nima pojma ali pa jih samo omenja, ker tako izpade bolj profi napisano.
Iz takih pisarij potem pridejo ven gostilniške debate. Ne vem s čim se ti ukvarjaš. Če pa delaš s strankami, verjetno veš kako zgleda, ko ti popoln laik na tvojem področju soli pamet, ker je nekje nekaj prebral ali slišal. Take imam imam jaz v sezoni tedensko.

Bom napisal še 1x tudi tebi:
Se strinjam, če je le možno, baterijo v poseben prostor proč od motorja.
Ni pa to tovarniški standard!!
In to niso vejice ali podpičja!!!!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 15, 2016 08:02

Fantje brez kreganja. Mogoče se je NT kaj narobe izrazil ampak ima prav. Za vse tiste ki pa ga osebno ne poznate vam lahko povem, da mislim, da je eden največjih strokovnjakov za elektriko na plovilih v Sloveniji skupaj z našim članom Joškotom. Profesionalno se ukvarja z dobavo in servisem komponent za plovila in inštalacijami na plovilih tako, da že ve kaj govori.
Je pa tako. Vsak standard se da prilagodit tako kot vsak zakon :wink:

p.s. tudi jaz imam na svoji jadrnici akumulator v motornem prostoru vendar je ločen v posebej narejeni škatli. Je pa moja "ta druga" stara že ohoho let tako, da takrat so to delali na ta način.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Jan 15, 2016 09:32

Bavarko napisal/-a:...Bom napisal še 1x tudi tebi:
Se strinjam, če je le možno, baterijo v poseben prostor proč od motorja.
Ni pa to tovarniški standard!!
In to niso vejice ali podpičja!!!!

Tovarniški mogoče res ne - čeprav predvsem v tovarnah ustrelijo marsikaterega kozla in potem popravljajo.
Zna biti pa protipožarni in še kakšen.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 7 gostov