Potrebujem nasvet za jadranje v ekstremnih razmerah
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Potrebujem nasvet za jadranje v ekstremnih razmerah, ki nas kadarkoli lahko presenetijo.
Čeprav je to odvisno od velikosti jadrnice in izkušenosti posadke, se za mojo 6,5m jadrnico pričnejo ekstremne razmere pri okoli 30 kts, ko je z drugo krajšavo jadrnica z mojim skromnim znanjem še komaj obvladljiva. V teh razmerah je nagib jadrnice že kritičen, hitrost prepočasna, da bi bili obrati v veter zagotovo izvedljivi (obrat z vetrom je še težji).
Čeprav imam možnost uporabiti še tretjo krajšavo, menim, da je v takih razmerah to zelo tvegano, da ne ostaneš brez glavnega jadra. Oziroma je krajšanje glavnega jadra skoraj nemogoče, ker je ne moreš zapeljati v veter. Zunanji motor je neuporaben, ker je na suhem.
Kako ravnati v takšni situaciji in kako, če veter naraste preko 40 kts, ko postane popolnoma neobvladljiva.
Čeprav je to odvisno od velikosti jadrnice in izkušenosti posadke, se za mojo 6,5m jadrnico pričnejo ekstremne razmere pri okoli 30 kts, ko je z drugo krajšavo jadrnica z mojim skromnim znanjem še komaj obvladljiva. V teh razmerah je nagib jadrnice že kritičen, hitrost prepočasna, da bi bili obrati v veter zagotovo izvedljivi (obrat z vetrom je še težji).
Čeprav imam možnost uporabiti še tretjo krajšavo, menim, da je v takih razmerah to zelo tvegano, da ne ostaneš brez glavnega jadra. Oziroma je krajšanje glavnega jadra skoraj nemogoče, ker je ne moreš zapeljati v veter. Zunanji motor je neuporaben, ker je na suhem.
Kako ravnati v takšni situaciji in kako, če veter naraste preko 40 kts, ko postane popolnoma neobvladljiva.
Imaš odprto genovo? Roll ali klasika? Če je klasika in jo imaš odprto, potem je hudo. Roll se še da tudi v takih razmerah previdno krajšati, da ti ga ne raznese, še najbolje je pustiti malo večjo fliko, toliko, da ti drži smer in malo umirja barko. Pri glavnem pa moraš delati s škoto buma, pri vsakem refulu moraš aktivno popuščati, kar precej, če se bojiš pretiranega nagibanja. Ni pa to nič kaj zdravo za jadra, saj je mala barka bistveno težje obvladljiva v takih razmerah, skoraj se ne moreš premikati po njej zaradi ravnotežja, tako da si omejen s svojo aktivnostjo glede hitrega odzivanja pri manevrih. Sicer nimam izkušenj na tako majhnih barkah, vendar bi sam najprej poskrbel, da ne bi prišel v tako situacijo - barko bi pripravil za take pogoje takoj, ko bi začelo malo močneje pihati in bi posadka kazala znake negotovosti. Z večjimi barkami ni problema, če je na barki pravi jadralec. Tisto, kar je za pravega jadralca na večji šele začetek jadralskih užitkov, je lahko na mali za večino že začetek prave avanture in za marsikoga "borba za preživetje".
Nazadnje spremenil Leut, dne Po Mar 14, 2016 23:58, skupaj popravljeno 1 krat.
211 35 vozlov je za mojo 11 m barko in mojih 12 let jadranja..ne bom reku kritično ampak resno.Posebno še če ladko morje razvije 2do 3 m visoke valove.Recimo čez Kvarner...včeri je bilo ob obali tam do 0,7 m vala,na boji Vida 2 m plus..
Nasveti iz tople sobe kot je sedaj tale moj so bol natolcevanje.Je pa tko kot je že Leut omenil.Jaz se z mojo barko ki je ene 4krat težja in 5 m daljša poskusim izognit takim vetrovom,ti se moraš pa še bolj pazit teh 30 vozlov,da o 40 nebi razpravljali.Vsak pa sam oceni kako in kaj.Je pa nervoza in nezaupanje posadke rdeči alarm za pobeg na varno.Zdivjana posadka je ena hujših okvar ki se ti lahk pripeti na barki,pa ni važn kaka je.
Vidiš septembra smo en inštruktor jadranja in 2 jadralna maniaka,jaz in Alezio POBEGNILI 3 krat nazaj na varno..Pa če prebereš komentarje izkušenih jadralcev so nam prav takrat hvalili,nam pisali da je edin prav da je razum zmagal...pa verjam da ni bila še kritična situacija niti v nas niti v materialu,samo mi smo enoglasno rekli DOSTI.Gremo na varno in počakamo..
Nasveti iz tople sobe kot je sedaj tale moj so bol natolcevanje.Je pa tko kot je že Leut omenil.Jaz se z mojo barko ki je ene 4krat težja in 5 m daljša poskusim izognit takim vetrovom,ti se moraš pa še bolj pazit teh 30 vozlov,da o 40 nebi razpravljali.Vsak pa sam oceni kako in kaj.Je pa nervoza in nezaupanje posadke rdeči alarm za pobeg na varno.Zdivjana posadka je ena hujših okvar ki se ti lahk pripeti na barki,pa ni važn kaka je.
Vidiš septembra smo en inštruktor jadranja in 2 jadralna maniaka,jaz in Alezio POBEGNILI 3 krat nazaj na varno..Pa če prebereš komentarje izkušenih jadralcev so nam prav takrat hvalili,nam pisali da je edin prav da je razum zmagal...pa verjam da ni bila še kritična situacija niti v nas niti v materialu,samo mi smo enoglasno rekli DOSTI.Gremo na varno in počakamo..
Ne vem če spada v to temo
211 moje izkušnje pravijo:
- do 35kn vetra krajšave in rokenrol plovba, tudi v veter.
- od 35kn do 40kn: beg z vetrom vsaj v polkrmo
- 40+: edino viharno jadro in veter obvezno v krmo in beg na varno. Mogoče 3 krajšava na glavnem jadru če jo imaš povezano...
Meni je od 35kn naprej bolje biti v varnem zalivu ali v marini.
211 moje izkušnje pravijo:
- do 35kn vetra krajšave in rokenrol plovba, tudi v veter.
- od 35kn do 40kn: beg z vetrom vsaj v polkrmo
- 40+: edino viharno jadro in veter obvezno v krmo in beg na varno. Mogoče 3 krajšava na glavnem jadru če jo imaš povezano...
Meni je od 35kn naprej bolje biti v varnem zalivu ali v marini.
polanc napisal/-a:211 35 vozlov je za mojo 11 m barko in mojih 12 let jadranja..ne bom reku kritično ampak resno.Posebno še če ladko morje razvije 2do 3 m visoke valove.Recimo čez Kvarner...včeri je bilo ob obali tam do 0,7 m vala,na boji Vida 2 m plus..
Nasveti iz tople sobe kot je sedaj tale moj so bol natolcevanje.Je pa tko kot je že Leut omenil.Jaz se z mojo barko ki je ene 4krat težja in 5 m daljša poskusim izognit takim vetrovom,ti se moraš pa še bolj pazit teh 30 vozlov,da o 40 nebi razpravljali.Vsak pa sam oceni kako in kaj.Je pa nervoza in nezaupanje posadke rdeči alarm za pobeg na varno.
Res je, 35 vozlov se izogibam, ampak vseeno se napoved 20 vozlov lahko hitro spremeni v 35, še posebej preko zime. Za soboto zvečer so kazali modeli (SLO, HR, D) burjo idealnih 15-17 vozlov na celi relaciji od Umaga od Pule z luknjo v okolici Rovinja. Dejansko je pihalo slabih 8 vozlov od Umaga do Novega grada. Naprej pa brezvetrje (motoriziranje do Limskega kanala). Za nazaj pa je v nedeljo od napovedanih 15-20 vozlov naraslo pri Dajli preko 30, sunki pa še več.
Ravno zaradi takih, nepredvidenih situaciji, si želim nasvetov za obvladanje jadrnice v ekstremnih razmerah.
Jadrnica offshore kat. B (do 8 bf oz. do 35-40 vozlov) in 4m val, genova navijalna, glavno jadro s tremi krajšavami.
Hvala za odgovore in prosim še za kakšen nasvet-mnenje.
Da ne pišem še enkrat, sem tukaj opisal izkušnjo jadranja v neurju
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=caorle
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=caorle
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Hja... z navijalno genovo (če ni kaj ekstra krojena in iz specialnega materiala) se verjetno zabava za jadranje proti vetru konča nekje pri 30 ali 35 vozlih.
Pa saj pri teh vetrovih itak (z večino bark) ne gre več koristno v veter... tako da nasveti za več so dokaj enostavni:
Ne dovoli si nikdar se znajti na privetrni strani kakršnekoli obale brez izhoda oz. dovolj varnega prehoda na zavetrno stran.
Tipično za to je, da se nikdar ne spraviš npr. med Velebit in Pag (Rab, Krk), če je kakršnakoli možnost burje.
Če imaš dovolj morja pred seboj ... po malem beži pred vetrom (od polkrme do boka), jader dvignjenih le toliko, da lahko upravljaš barko - oz. če voziš v bok in imaš kam pobegniti - da boš čimprej tam, a je barka še dobro obvladljiva na krmilu.
Če gre prehitro - zaviraj s s krme spuščenimi vrvmi z vozli ali pa povezanimi v zanko, gor lahko obesiš tudi kakšno vedro in podobno.
In potem gre predvsem za vztrajanje - barke načeloma zdržijo krepko več, kot njihovi kapitani / mornarji.
Varianta je tudi da barko priležeš (heave to) in tako prevedriš situacijo dokaj na miru, a to je zelo odvisno od tipa trupa in riga in seveda lokacije.
Pa še možnost z viharnim sidrom... a to najbrž ni primerno/potrebno za Jadran.
Pa saj pri teh vetrovih itak (z večino bark) ne gre več koristno v veter... tako da nasveti za več so dokaj enostavni:
Ne dovoli si nikdar se znajti na privetrni strani kakršnekoli obale brez izhoda oz. dovolj varnega prehoda na zavetrno stran.
Tipično za to je, da se nikdar ne spraviš npr. med Velebit in Pag (Rab, Krk), če je kakršnakoli možnost burje.
Če imaš dovolj morja pred seboj ... po malem beži pred vetrom (od polkrme do boka), jader dvignjenih le toliko, da lahko upravljaš barko - oz. če voziš v bok in imaš kam pobegniti - da boš čimprej tam, a je barka še dobro obvladljiva na krmilu.
Če gre prehitro - zaviraj s s krme spuščenimi vrvmi z vozli ali pa povezanimi v zanko, gor lahko obesiš tudi kakšno vedro in podobno.
In potem gre predvsem za vztrajanje - barke načeloma zdržijo krepko več, kot njihovi kapitani / mornarji.
Varianta je tudi da barko priležeš (heave to) in tako prevedriš situacijo dokaj na miru, a to je zelo odvisno od tipa trupa in riga in seveda lokacije.
Pa še možnost z viharnim sidrom... a to najbrž ni primerno/potrebno za Jadran.
Stanje morja "določa" kot jadranja v zelo močnem vetru, bolj kot jakost vetra, poleg tega pa še trup barke, kobilica...
Če jadraš ob burji jakosti 35 vozlov vzdolž Istre je nekaj popolnoma drugega, kot če jadraš čez Kvarner proti Unijam. Ob 35 vozlih ne bi smel imeti večjih težav prepluti z vetrom, recimo od Osorja, čez Kvarner proti Kamenjaku. Pri plovbi z vetrom moraš biti pozoren, da imaš valove vedno v krmo, da te kakšen ne zagrabi in zarola itd.
Pa še to, ponavadi ljudi v močnem vetru zagrabi strast po postavljanju hitrostnih rekordov in tako začnejo pretiravati z jadri. Prvo pravilo je, da v ekstremnem vetru znižaj hitrost barke, vozel ali dva pod teoretično hitrost bolida. To pomeni da, če ima moja barka teoretično hitrost 7,2 vozla, bom dokaj varno plul pri vetru 35 vozlov, s hitrostjo 5-6 vozlov. Hitrostni rekord 12 vozlov s tako barko, je bla bla, ker če že, potem je ta hitrost dosežena po valu navzdol, kar pa pomeni, da se v dolini barka skoraj zaustavi.
Pravi rekord je, če ti uspe vzdrževati teoretično hitrost barke nekaj minut ali celo dlje, vse ostalo so špice, ki nimajo veze z ničemer.
Skratka, plovba v +30 ni več zabavna in bolj kot rekordi nas zanima varnost posadke in opreme.
Če jadraš ob burji jakosti 35 vozlov vzdolž Istre je nekaj popolnoma drugega, kot če jadraš čez Kvarner proti Unijam. Ob 35 vozlih ne bi smel imeti večjih težav prepluti z vetrom, recimo od Osorja, čez Kvarner proti Kamenjaku. Pri plovbi z vetrom moraš biti pozoren, da imaš valove vedno v krmo, da te kakšen ne zagrabi in zarola itd.
Pa še to, ponavadi ljudi v močnem vetru zagrabi strast po postavljanju hitrostnih rekordov in tako začnejo pretiravati z jadri. Prvo pravilo je, da v ekstremnem vetru znižaj hitrost barke, vozel ali dva pod teoretično hitrost bolida. To pomeni da, če ima moja barka teoretično hitrost 7,2 vozla, bom dokaj varno plul pri vetru 35 vozlov, s hitrostjo 5-6 vozlov. Hitrostni rekord 12 vozlov s tako barko, je bla bla, ker če že, potem je ta hitrost dosežena po valu navzdol, kar pa pomeni, da se v dolini barka skoraj zaustavi.
Pravi rekord je, če ti uspe vzdrževati teoretično hitrost barke nekaj minut ali celo dlje, vse ostalo so špice, ki nimajo veze z ničemer.
Skratka, plovba v +30 ni več zabavna in bolj kot rekordi nas zanima varnost posadke in opreme.
Ja, treba je bit previden, vseeno pa ne bi strašil ljudi. Pred časom je bilo veliko jadrnic med 6 in 8m, 9m je bila že redkost, pa so prepluli vse živo. Tudi roll jader ni bilo, vse ročno. Majhne jadrnice imajo prav tako ustrezno razmerje med težo trupa in kobilico in se ne prevrnejo zlahka. Edino kar je, v hudem morju in vetru si pač bolj moker. Preizkušeno
Če mene vprašaš, bi za jadralce takole svetoval:
do 15 vozlov, začetnik
do 25 vozlov, napredni
nad 25 vozlov, izkušeni
nad 40 vozlov, izkušeni, če je nujno
Če mene vprašaš, bi za jadralce takole svetoval:
do 15 vozlov, začetnik
do 25 vozlov, napredni
nad 25 vozlov, izkušeni
nad 40 vozlov, izkušeni, če je nujno
V bistvu vprašanje "Potrebujem nasvet za jadranje v ekstremnih razmerah" ni pravo, ker ko se odločiš, da boš jadral v ekstremnih razmerah, ti mora biti bolj ali manj vse jasno.
Vseeno odgovor. V vsakem primeru se lahko pelješ z malo odrolano genovo v smer, ki ti je najbolj udobna in te še pripelje v varno zavetje. Seveda te pa 30 vozlov vetra lahko "preseneti" samo kot posledica nevihte. Vse ostalo je napovedano vsaj dan, dva vnaprej, pa tudi možnosti neviht so napovedane za recimo večje območje, npr. severni Jadran, tako da presenečenj ne bi smelo biti.
Nasvet.
Če je npr. napovedana močna burja, pa nisi povsem prepričan, kdaj bo udarila, udari pa lahko v nekaj minutah, se drži obale na zavetrni strani, tako da se lahko hitro kam skriješ, brez nevarnosti podivjanega morja.
211 napisal/-a:Potrebujem nasvet za jadranje v ekstremnih razmerah, ki nas kadarkoli lahko presenetijo.
Vseeno odgovor. V vsakem primeru se lahko pelješ z malo odrolano genovo v smer, ki ti je najbolj udobna in te še pripelje v varno zavetje. Seveda te pa 30 vozlov vetra lahko "preseneti" samo kot posledica nevihte. Vse ostalo je napovedano vsaj dan, dva vnaprej, pa tudi možnosti neviht so napovedane za recimo večje območje, npr. severni Jadran, tako da presenečenj ne bi smelo biti.
Nasvet.
Če je npr. napovedana močna burja, pa nisi povsem prepričan, kdaj bo udarila, udari pa lahko v nekaj minutah, se drži obale na zavetrni strani, tako da se lahko hitro kam skriješ, brez nevarnosti podivjanega morja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost