Nakup jadrnice

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

nika1
Poročnik korvete

Nakup jadrnice

OdgovorNapisal/-a nika1 » Po Jun 20, 2016 06:49

Pozdravljeni .
Upam , da sem pravilno izbral stran , kjer bi rad prosil za pomoč. Sicer sem redkokdaj prisoten na forumu , a kaže , da bom vse pogosteje.

Ker lastništvo jadrnice v španoviji ni vspodbujajoče in v glavnem na njej delam sam , sem pričel razmišljati da bi si na zrela leta privoščil svojo. Čisto slučajno sem od soseda naše jadrnice zvedel , da jo bo najverjetneje prodal. Na njej mi je vse vščeč ( no skoraj ) , predvsem pa lastnik , ki z vsem srcem skrbi za njo in mi na njej ne bo treba ob isplutju imeti ves voziček z orodjem poleg. ima pa eno napako , ki se je bojim , ker sem v morskih vodah in jadrnicah še zo v plenicah.
Ta jadrnica je namreč jeklena. Sicer je vsako leto dosledno in redno vzdrževana , kar se trupa v void tiče. Skrbi me , kako je s takšno barko , če se slučajno prevrne. Ali ima zračne žepe , ali se postavi potem sama pokonci in kakšna je kaj vodljivost in plovnost takšne jadrnice. Razmišljam tudi , koliko vpliva njena povečana teža na hitrost v primerjavi s plastično jadrnico.
Jadrnica , ki si jo oglejujem , je dolžine 8,6 m. Pa še to , ima pregiben jambor. Se pravi če odstraniš vrvi , ga lahko položiš. Je to dobro , ali slabo ?

Hvaležen bom za mnenja , nasvete in poduk lastnikov in poznavalcev , da ne bom bapravil kakšne neumnosti.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jun 20, 2016 08:21

Pozdravljen
Kovinska plovila malih dimenzij, kar 8m vsekakor je, so proporcionalno veliko težja kot kovinska večjih dimenzij. Pred leti sem bral, da je kovinsko barko s takratnimi materiali (konec 80 in začetek 90tih) smotrno graditi šele od 10m dalje.
Za pameten nasvet bi bilo potrebno vedeti vsaj osnovne podatke, ter po katerem projektu je bilo plovilo izdelano. Pripni tudi kakšno sliko.

Če ima barka jambor fiksiran zgolj z vrvmi potem predvidevam, da je izdelana po kakšnem holandskem načrtu. V načrtu je praviloma izračunana tudi snast tudi za namen jadranja na odprtem morju, zato bi pričakoval v načrtu tudi izračun za pletenice. Se pa ne spomnim, da bi imel Van de Stadt načrt 8m kovinske barke zato gre morda za kakšnega drugega projektanta.
Sem pa že jadral s tremi jadrnicami izdelanimi doma po njegovih načrtih in bil strašansko navdušen. Barka dolžine 8m je bila lesena s plastificiranim trupom in je bila naravnost fantastična in je odlično jadrala. Šlo je za novoletno jadranje na 1.1.1992 v Puli. Tega dne ne bom nikoli pozabil, ker sem na ta dan prvič videl barko v katero sem se zaljubil in jo iskal vse do 1998, ko mi je enako uspelo najti in jo kupiti.

Pred tem sem resno gledal načrt za kovinsko Zeehond dolžine 10m. Je odlična barka, kar se varnosti tiče tudi za daljše poti. Edina pomankljivost je, da je malo počasnejša zaradi kratke vodne linije. Novejši projekti imajo špico bolj ravno prav zaradi tega.

Tole pa je lepotica mojega prijatelja Matije "Deva", 10m izdelana v Ljubljani.
Slika

Tale pa je betonska slabih 10m narejena v Trebnjem.
Slika

LP Iztok
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Po Jun 20, 2016 10:47

Pozdravljen.

Hvala za odgovor . Upam Da se še kdo javi in da svoje mnenje.

Jadrnica je po informacijah izdelana v vzhodni nemčiji , če sem prav razumel. Je letnik 1999 in je opremljena , kot se za jadrnico spodobi. Se bom pozanimal katere znamke je. Kot vrvi sem mislil seveda jeklene pletenice ( zajle ). Prednje jadro ima samonavijalno in tudi dvig sidra je z el. vitlom , kar ob tem , da sta na barki dva , pa je le en bolj priročen dosti šteje , a ne ?

Da je jadrnica zelo težka mi je jasno , saj je bolj kot polovico težja od svojih sorodnic. Ne vem pa , če imajo te jadrnice zračne žepe , da ostane na površini , ako se prevrne. In sama plovnost ter vodljivost takšnih jadrnic mi je uganka. Ima dvovaljni kubotin motor z nekje 18 konji.

Nekje sem prebral osnovne lastnosti bark iz različnih materialov. Tam piše , da so barke iz jekla primernejše za daljša potovanja , da bolje kljubujejo valovom ( to bi pripisal teži ) , da pa so težje okretna , kar bi zopet pripisal teži. Temu sledi verjetno tudi težje parkiranje in ustavljanje pred nenadno oviro. In ker mi vrtenje volana na suhem gre veliko bolje od rok , sem tukaj zlo skeptičen. Se mi je pa jadrnica usedla v srce , ker je res lep primerek vzdrževanega plovila.
Do sedaj sem vedno hodil na barko le delat , drugi pa so uživali. Jst sem pa popravljal , kar se je pokvarilo , to pa je non stop. Imamo namreč jadrnico samogradnje pod osem metrov , stojne površine ni , motor ubogih osem konjev , oprema poraz , ležišča ojejoj. Pa še vse to je vsaj približno uporabno , kar sem se pridružil druščini. Prej je bilo šest lastnikov , pa zanjo niso skrbeli razen antifolinga. Ostalo pa je zgledalo na avtu z 600 000 km , ki ga nihče ne servisira.. Zato mi je ta jadrnica tako všeč . ker bi se tudi jaz lahko kdaj naslonil nazaj in si mal oddahnil
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 20, 2016 17:42

Moj sin je kupil jekleno barko 9,6m,ima jo 4 leta,ogromno jo je obnavljal....tko da ti bo povedal marsikaj..031 415 580 je pa njegov tel.Pa tud za kake materiale,barve se bosta lahko dogovorila.
LP Iztok
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Po Jun 20, 2016 20:19

Super , hvala :D
Vsekakor ga bom kontaktiral.

Lp Marjan
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Po Jun 20, 2016 20:58

Nikola T , kako pa se kaj obnese tista betonska jadrbica ? Koliko tehta in kakšne so njene plovne lastosti , pa upravljanje z no. Je težavno zaradi zadostne teže ?

Lp Marjan
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jun 23, 2016 06:58

Betonska barka odlično pluje in ni pretežka, če to misliš čeprav se ji teža pozna.
Vprašal si kako so le te stabilne.
Najprej sem se spomnil zanimivega vprašanja - Kdaj je katamaran najbolj stabilen?
... ko je prevrnjen. :lol:

Stabilnost ni pomembna od celotne teže plovila ampak od oblike trupa skupne teže nad vodno gladino, višine jambora in seveda teže kobilice. Teža kobilice je pravzaprav zelo pomemben podatek, saj so se samograditelji srečevali z omejenimi financami in so povečini uporabili za obtežbo bolj alternativne variante, kot je v beton zalito odpadno železo ali svinec. Ker je bilo vedno svinec zelo težko dobiti je vprašanje kakšna je dejanska teža kobilice. Prosi lastnika za natančen opis izvedbe kobilice in oceni. Vsekakor pa velja odpreti jadra in iti v orco ob močnem vetru in probati. Takoj boš videl, če je v kobilici zadostna teža. Jaz sem svojo barko na začetku testiral v 25 vozlih burje, jo obremenil in glede na iskušnje sem ocenil in dobil občutek do koliko lahko obremenim snast in koliko je pravzaprav barka stabilna. Krivulje prevračanja pa nisem šel testirat. hahaha.

test stabilnosti
LP NT

Slika
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Če Jun 23, 2016 08:57

Živjo

Uf , tole je kar preveč za mene. Nisem Tolko domač v plovilih , da bi mi blo kej jasno. To razumem , da je stabilnost odvisna od teže nad in pod gladino . Ostalo pa ne preveč. Jadrnica je sicer tovarniške gradnje. Grem jo jutri gledat in se bolj v podrobnosti pozanimat o njenih tehničnih lastnostih.
Tele krivulje tudi ne razumem. Ponazarja stabilnost ob kritičnem nagibu , ali o razmerju teže kobilice in trupa ?

Sem pa govoril s sinom g. Polanca ( hvala g. Polanc ) , kateri mi je dal en zlo koristen nasvet , ki je tudi mal zbil moje navdušenje nad to jadrnico. Povedal mi je namreč , da moram bit zlo pozoren , kakšna je barka v notranjosti , ker le te prerjavijo od znotraj navzven , tako da....glp :oops:
Omenil mi je tudi , da je jeklena jadrnica tudi počasnejša. Nisem pa ga vprašal , kolko zna biti počasnejša , ker upam da je vseeno hitrejša od te ki jo imamo. Sicer je vse skupaj ena velka žalost. Moj sin že tko ne mara dopustovat na jadrnici. Potem pa ko še iz Lošinja do Silbe rabimo štiri ure in več ,pol mu pa sploh vse dol pade.

Se opravičujem vsem majstrom in veščim lastnikom plovil , kadar bom kakšno neumnost vprašal , ma moje področje je sicer okoli tehnike , a drugje.

Nekje sem prebral , da naj bi jadrnice imele zračne žepe , da se ne potopijo , kar pa menda ni res , sploh za železno jadrnico. A plastične to katere imajo , ali ne ? Ker če se kaj zgodi tam zunaj in bo moja žena edini sopotnik , potem si lahko samo sam pomagam in še njej.

In ko sem vprašal o teži in vodljivosti betonske barke...mnenja sem , da je betonska verjetno še težja . Se motim ?

Hvala Nikola. Lp. Marjan
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jun 23, 2016 09:15

Nekaj podobnega kot NT sem želel napisat. Betonske so verjetno še malenkost težje, a to ne bi smel biti problem.
Težja barka pomeni samo bolj umirjeno obnašanje v valovih (manj skakanja) in malce manjšo hitrost, oziroma predvsem manjše pospeške in pojemke, kar je opazno samo pri obratih.

Hitrost je sicer bolj odvisna od razmerja med jadrovjem (višino jambora) in omočeno površino - ta pa je pri starejših barkah manjša zaradi varnosti in udobja.

Jeklene imajo sicer to prednost, da je trup kar enostavno popravljiv ob raznih poškodbah (rezanje, varjenje, itd) in niso občutljive na osmozo, je pa treba biti pazljiv na korozijo.

Glede nepotopljivosti; Zelo zelo redke jadrnice imajo zračne žepe oz. vzgonske elemente, da jih držijo na površini. To imajo predvsem male športne jadrnice, brez balasta. Tiste za par urno jadranje, ki ne potrebujejo tovornega prostora.
Med potovalnimi imajo to le izdelki firme ETAP - a imajo zato velik problem; ni (skoraj nič) omaric oz. prostora za shranjevanje, ker je vse zapolnjeno s poliuretanom.
Ta problem se rešuje drugače - s priborom za začasno mašenje / flikanje lukenj, ki ga imaš na barki in z vodno črpalko za izmetavanje vode.
Ker je na morju izredna redkost preboj trupa ali preveč vode v notranjosti.

Pa še stabilnost;
AVS oz točka nulte stabilnosti (ko se barka res lahko zvrne) mora biti za vse jadrnice na več kot 100 stopinj (nagib jambora), pri večini je okrog 120. Kar pomeni da jo moraš nagniti toliko, da je vrh jambora krepko pod vodo.
Tako mora biti zaradi izračunane teže v kobilici, glede na obliko in težo trupa.
To lahko tudi preveriš npr. v marini, ko jambor vlečeš z vinčem na drug pomol. Potrebuješ precej prazno marino in nekaj pomoči.

Če so kdaj v naravi takšne razmere mora biti barka itak zaprta in plava kot žoga. Zaradi vetra se tako torej ne more zvrnit, zvrne jo lahko le val. In ker ti diagram kaže, da se bistveno lažje postavi nazaj, kot se je zvrnila - to ni problem, saj jo bo hitro eden izmed naslednjih valov postavil nazaj v pravilni položaj.

Upam, da je zdaj bolj jasno.
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Če Jun 23, 2016 17:07

Hvala Rok za isčrpno razlago . Malo sem pomirjen glede pomislekov o dobrih lastnostih in stabilnosti . Kljub vsemu se bom še naprej držal pravila : "hvali more , drž se obale".
Sem včeraj prebral eno dogodivščino nekoga tle , ki se je znašel sredi očesa neurja . Vsaka mu čast in njegovi spremljevalki , da gre še kdaj na morje. Mene , če me nebi morje vzelo , bi me moja h konc spravla , ako bi preživela :D
Do sedaj se razen večjih valov še nisem znašel v slabem položaju in kr nej tko ostane :D Se mi pa vseeno zdi , da je to tko kot vožnja z avtom. Bolj kot preiskušaš njegove meje, bolj ga obvladaš , bolj mu zaupaš in več si upaš. Nerodno je le , če te meje prekoračiš :( Zato jih tle , ko ni trdnih tal pod nogami raje nebi iskal. Bi raj na ziher...
:wink:
Bom poročal o kateri barki se gre. Sem že zlo iskal po netu , a ker ne vem niti katere znamke je , je na slepo nisem našel.

Barka , ki jo imamo sedaj v skupni lasti nudi užitek le kadar je dober veter.
Z znanjem ki ga pač imam (o ) , skušamo s sinovoma ujeti veter v jadra , da se barka nagne in z robom približa vodni gladini . Takrat si dosti hitro utira pot skozi valove. Če pa vetra ni pa je voznja otrujajoča. Enovaljni motor z osmimi konji ni niti dovolj močan , niti najmanj prijeten za poslušanje , da bi si z njim rade volje pomagal s točke A na točko B. Da ne omenim , kako je bilo pred mojim prihodom na barko , ko je motor opletal z osovino vred in je barka tresla , da bu lahko pesek sejal na njel.
Edino kar je dobrga , da ne pušča vode :D .

Kako pa je kaj z ustavljanjem in parkiranjem s plovilom tolikšne teže ? Našo jadrnico lahko nekako tudi ročno parkiramo , če je hudo tesno , pa zaenkrat še nismo nič razbil :wink:
Tole bo mal trši oreh parkirat , pa če se kakšno razburkano morje :shock:
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Ne Jun 26, 2016 00:06

Pozdrav vsem. Ravnokar prišel domov z ogleda. Gre se za jadrnico Sound 27. Je zelo lepo očuvana in vzdrževana. Več o njej sem našel tle :

http://www.segeln-magazin.de/sund-27/3049

Lp. Marjan
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Ne Jun 26, 2016 00:09

Slika
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Ne Jun 26, 2016 00:14

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 26, 2016 07:09

Tole je pa ena najlepših 8m bark, kar sem jih videl.
Če segaš po tem razredu ne premišljuj dosti. Barka je odlična. To da je kovinska ne pomeni, da bo zaradi tega počasnejša od večine bark te dolžine.
Ko jo boš prevzemal si dobro zapiši katere materiale je lastnik uporabljal za vzdrževanje. Opiše naj ti tudi postopek barvanja, če se kje pojavi malo rje. Kot vidim je možakar to obvladal v nulo in uporabil odlične materiale.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Jun 26, 2016 09:33

Se strinjam z Nikolo T.!

Zgleda biti odlična barka in res lepo vzdrževana. Tele ni za spustit iz rok, če resno kupuješ.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov