Nakup prvega plovila
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Nakup prvega plovila
Pozdravljeni,
sem pravkar naredil izpit za čoln in sedaj je čas, da si omislim še čoln. In sicer se bolj nagiban k jadrnici za katero vem, da bi moral še narediti izpit za vhf postajo in vrjetno začetniški tečaj za jadranje.
Problem je ker jaz še nikoli nisem bil na nobenem plovilu in ne vem, če je smotrno kupiti jadrnico ali naj si kupim gliser, da se navadim na plovbo.
Prosil bi vas za kakšen nasvet kaj sploh kupit kot začetnik. Privez mi lahko sosed posodi svojega.
Lep pozdrav in se vnaprej zahvaljujem za kakršna koli mnenja.
sem pravkar naredil izpit za čoln in sedaj je čas, da si omislim še čoln. In sicer se bolj nagiban k jadrnici za katero vem, da bi moral še narediti izpit za vhf postajo in vrjetno začetniški tečaj za jadranje.
Problem je ker jaz še nikoli nisem bil na nobenem plovilu in ne vem, če je smotrno kupiti jadrnico ali naj si kupim gliser, da se navadim na plovbo.
Prosil bi vas za kakšen nasvet kaj sploh kupit kot začetnik. Privez mi lahko sosed posodi svojega.
Lep pozdrav in se vnaprej zahvaljujem za kakršna koli mnenja.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Ne začni z nakupom, začni s tem, da s kom pluješ.
Poskusi na jadra, poskusi na motor in ko boš dobil malo občutka (in si nabral malce izkušen), kaj temu podobnega, kar ti bo všeč, najemi.
Šele takrat tudi vprašaj za nasvete za nakup.
Poskusi na jadra, poskusi na motor in ko boš dobil malo občutka (in si nabral malce izkušen), kaj temu podobnega, kar ti bo všeč, najemi.
Šele takrat tudi vprašaj za nasvete za nakup.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
tyson
iz lastnih izkušenj lahko rečem:
prva izkušnja je bil gumak pred 40 leti...25KM chrysler 2T... smučanje na vodi... nato pa jadranje s prijateljevo jadrnico elan express,kasneje elan 30... sedanja situacija je gomon 4m, 20KM, 4T, moje srce pa gleda jadrnice... situacija je pogojena s financami in mojo organiziranostjo glede dopusta... na Lastovu imava z ženo gomona stalno parkiranega v vodi med dopustom in preko zime v garaži pri domačinu...izpit imava z ženo samo za voditelja čolna... za jadra bi bilo potrebno znanje nadgraditi...
v razmislek:
koliko časa si lahko privoščiš bivanja na vodi?
ali finančno zmoreš vse obrobno delo (in privez) na večjih plovilih, kot je gliser ali jadrnica? gomona lahko vlečeš domov, jadrnico malo težje... odvisno od metraže...
večina gre za 14 dni na dopust... ali si-sem med njimi?
ne vem... ne poznam tvojega statusa... če lahko, seži najdalj, kolikor zmoreš... in še bo premalo!
prva izkušnja je bil gumak pred 40 leti...25KM chrysler 2T... smučanje na vodi... nato pa jadranje s prijateljevo jadrnico elan express,kasneje elan 30... sedanja situacija je gomon 4m, 20KM, 4T, moje srce pa gleda jadrnice... situacija je pogojena s financami in mojo organiziranostjo glede dopusta... na Lastovu imava z ženo gomona stalno parkiranega v vodi med dopustom in preko zime v garaži pri domačinu...izpit imava z ženo samo za voditelja čolna... za jadra bi bilo potrebno znanje nadgraditi...
v razmislek:
koliko časa si lahko privoščiš bivanja na vodi?
ali finančno zmoreš vse obrobno delo (in privez) na večjih plovilih, kot je gliser ali jadrnica? gomona lahko vlečeš domov, jadrnico malo težje... odvisno od metraže...
večina gre za 14 dni na dopust... ali si-sem med njimi?
ne vem... ne poznam tvojega statusa... če lahko, seži najdalj, kolikor zmoreš... in še bo premalo!
Ugotoviti moraš, kaj bi sploh rad. Zaenkrat si prišel do tega, da ti je všeč pluti. Tudi to je že nekaj. Pusti denar, koliko kaj stane in podobne izgovore. Najprej ugotovi kaj ti je blizu. Ali vožnja z jadri ali vožnja z gliserjem ali s kakšno izpodrivno barko s katero se lahko "šunjaš" od zaliva do zaliva. Ko boš to vedel, boš razmišljal naprej. Ničesar še ne kupuj ampak se probaj pridružit nekomu, ki je v teh pogledih vešč. Zagotovo te bo kdo z veseljem vzel zraven in ti pokazal kako stvar izgleda v živo.
Pa čimprej naredi še vhf izpit.
To je moje mnenje.
Lep pozdrav in veliko užitkov na vodi!
Pa čimprej naredi še vhf izpit.
To je moje mnenje.
Lep pozdrav in veliko užitkov na vodi!
To, da bi me nekdo vezel s seboj imam zelo majhne možnosti saj ne poznam nobenega, ki bi imel plovilo.
Glede časa, ki bi ga preživel na morju je veliko med službo in spanjem, saj živim od obali. Tako, da vsak dan oz. vsak vikend bi se našel čas. Da bi jemal dva tedna dopusta za plutje se mi zdi nesmiselno saj nisem sposoben pridet iz Kopra do Izole oz. vrjetno bi mi lih tolko rabil z jadrnico glede na moje znanje.
Drugače pa dopust je najmanjši problem.
Mislim, da se bom za začetek odločil za kak gumenjak ali manjši gliser, da sploh spoznam plovbo v praksi.
Glede časa, ki bi ga preživel na morju je veliko med službo in spanjem, saj živim od obali. Tako, da vsak dan oz. vsak vikend bi se našel čas. Da bi jemal dva tedna dopusta za plutje se mi zdi nesmiselno saj nisem sposoben pridet iz Kopra do Izole oz. vrjetno bi mi lih tolko rabil z jadrnico glede na moje znanje.
Drugače pa dopust je najmanjši problem.
Mislim, da se bom za začetek odločil za kak gumenjak ali manjši gliser, da sploh spoznam plovbo v praksi.
- Marjan Tomki
- Admiral
kondor88 napisal/-a:Ti si tudi začel na ta način?
Če je to namenjeno meni, je odgovor da, začel sem precej tako:
najeto, sposojeno, lastno - pri čemer je še kdo drug dobil veselje,
povabljen za posadko v začetku za težje vreme na barko prijatelja,
treningi in regate na različno velikih (B36 Match, ostalo manjše)
poučevanje drugih predvsem na malih
skiper skupini, ki je najela jadrnico
Vrste plovil pa od frocka in najetega lesenega čolna na vesla (nekoč so izposojali take tudi na ribniku v Tivoliju in verjetno sem smel prvič veslati tam pri kakih 5 letih), mimo lastnega napihljivega kajaka po morju, najprej sposojene in potem kupljene majhne jadrnice, 10 let svojega kanuja čez vse poletje na jezeru v Bohinju) in tako naprej.
Recimo, kako sem prišel prvič na gumon z motorjem: ko sem z enim frockom prišel pred regato v klub (takrat še na Fornačah) v Piranu, je bilo treba ponovno sestaviti nekaj optimistov, ki jih je poškodovala orkanska tramontana in so bili nazaj zalaminirani, ne pa še sestavljeni nazaj. Prišel sem mimo, izvlekel iz žepa Lethermann in začel sestavljati.
Potem me je Morgan takoj porabil še pri postavljanju boj, štartni procedur, zapisniku z vrstnim redom plovbe skozi cilj in podobno. In pri tem sem plul in počel reči na gumenjaku, se učil štarte procedure in njenih zastavic in tako naprej.
Svoje jadrnice zdaj nimam, mi je pa čisto OK in zanimivo 'šraufati' ali pomagati 'šrauati' tuje barke. Najpogosteje so to klubske (kjer je to pogosto treba - in gre za barke več klubov) in tudi večinoma jadram na takih. Zadnje, ki sem jih pomagal 'šraufati' so l'equipe JK Neptun, in s katero izmed njih bom gotovo jadral (in se vsaj nekajkrat za vajo, najbrž pa kdaj tudi zares, prevrnil in postavil nazaj) še letos.
Pravijo tudi, da imam dar za poučevanje, in ker utegne biti potrebno, da ima kdo v klubu tudi 'papirje' za to, sem lani septembra poslušal in naredil izpit iz kakih 10 reči na FŠ, letos aprila pa še približno toliko v Izoli in v bazenu v Žusterni. Obljubili so nam tudi 2 uri v 16°C vodi v morju pred Izolo, pa je potem bilo manj ko uro - šlo je pa za reševanje iz vode na morju.
Izpiti za tole so narejeni, treba bo le še pomgati zahtevano število ur enemu od klubov z že licenciranim učiteljem, ki bo lahko potrdil dnevnik. O seznamu predmetov in o vsebini sem sicer nameraval tudi kaj napisati na forum (bi mi bilo za utrjevanje snovi), pa zaradi teženja o 'kopiranju iz wikipedije' potem nisem.
Verjetno največji neposredni strošek so mi - poleg tele šolnine lani in letos - najbrž štartnine na regatah, pa morda še kak kos oblačila, ki ga je treba nadomestiti, ker se obrabi ali pa ga odnese veter ali voda.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne So Jun 25, 2016 06:35, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
@Rima0da
- Na forumu je nekaj ljudi, ki vzamejo koga s sabo.
Najbolj je škoda, da si zamudil majsko srečanje morjeplovcev pri Alesjo-tu. Zdaj se sicer pospravlja na daljši potep proti jugu, drugače pa je iz ribiškega naselja (Villagio del Pescatore, mislim) skoraj vsak dan z jadrnico izplul za ribami, lignji in podobnim.
Alesjo je namreč doma na Krasu skoraj naravnost nad tem pristanom in mu tudi ni prav daleč do barke. Če bi te on nekajkrat vzel s s seboj, bolje najbrž sploh ne bi mogel začeti.
Poglej malo njegove prispevke, da dobiš vtis (klikni na njegovo ime tamle zgoraj, kjer je napisano plavo, potem pa naprej na seznam prispevkov).
Res pa je, da v ponedeljek izplove in ne vem, kdaj se vrne...
- Marjan Tomki
- Admiral
kondor88 napisal/-a:kot sem napisal, 3m+5konjev preizkušaj ob različnih pogojih..., samo tako se boš naučil
ostalo je vse teorija - prebiranje raznih nasvetov itd... ti ne bo dosti pomagalo, kakor ti tudi ni opravljen izpit
Ne strinjam se...
Imaš prav v toliko, da je treba na morje - ali na vodo nasploh - ne le brati o tem.
In imaš tudi prav, da zlasti če nabiraš prve izkušnje sam, je varneje (zlasti za ostale) - in tudi ceneje - začeti s čim malim in ne prehitrim. In ni slabo, če začneš sam (takrat te učijo trije nezmotljivi učitelji: veter, morje in barka.)
Ni slab, ni pa 3m +5konjev ob različnih pogojih edini način, da se kaj naučiš. Je le eden od OK načinov.
Dobrih načinov, kako na morje, je mnogo. Na primer:
- Lahko se potepaš ob obali z izposojenim pedalinom, sandolinom, kajakom, SUP-om, jadralno desko, majhno jadrnico...
- Lahko enako s svojim kajakom, SUP-om, jadralno desko, majhno jadrnico...
- Lahko najameš - ali nabaviš - majhen čoln (napihnjen ali trden... ) in sem bi prišel tudi tvoj predlog.
- Lahko najdeš dober tečaj za karkoli od tega (zgodba, kako ločiti dobrega od slabega). Sem spada tudi, da se vključiš v dober klub, ki ima tudi take tečaje.
- Lahko najdete, če vas je več, večje plovilo s skiperjem, ki zna in je pripravljen tudi učiti (lahko podobno dobro kot tečaj in bolje od slabega tečaja, a ceneje, in na forumu je nekaj takih)
Kar zadeva malo gumico in majhen motor
- Aprila pred dvema letoma so mi za 10 dni obljubili 2 m gumico in motorin (pričakoval sem 2 do 4 KM). Gumon je bil, vesla so bila, vilic za vesla ni bilo, motorina ni bilo. Približno dva tedna sem precej po vsakem vremenu to uporabljal, da sem šel iskat jadrnice na bojo in jih na koncu dneva vrnil nanjo - in veliko sem se naučil, čeprav brez motorina (čeprav ne tega, kar sem nameraval)
Rima Oda .zakaj se pa tko na hudiče podcenjuješ????Nebi prišel iz Kopra do Izole???Take brezvezne se ne splača klatet veš,oz dokler tko razmišljaš bod sto miljonov milj stran od navtike.Pa primorc si? Ma ti morš plavat iz Kopra v Izolo.
No drugač jaz nisem tko strašno tečen tip...Vidim da bi vas kr neki rado probalo jadrat.Morda se pa odločim in vas napokam v Umagu pol me boste pa n Novigrad VI peljali na drink.Jaz vas bom sam komandiral.Ne sanjaš kolk boste s to vožnjo dobil občutka...
No drugač jaz nisem tko strašno tečen tip...Vidim da bi vas kr neki rado probalo jadrat.Morda se pa odločim in vas napokam v Umagu pol me boste pa n Novigrad VI peljali na drink.Jaz vas bom sam komandiral.Ne sanjaš kolk boste s to vožnjo dobil občutka...
Z jadrnico vrjetno ne bi prišel daleč, če jo pa ne znam upravljat. No plavat ali s čolnom na vesla pa je druga stvar. Kakor sem omenil nisem nikoli bil na plovilu. Bi pa rad probal jadranje oz. sploh pridobil kakšno praktično izkušnjo.
Menim da bi bil gumenjak pa en majhen motor za začetek čisto v redu. Če ne drugo da sploh s plujem.
Menim da bi bil gumenjak pa en majhen motor za začetek čisto v redu. Če ne drugo da sploh s plujem.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov