Jadrnica nagnjena...

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

inspiron
Viceadmiral

Jadrnica nagnjena...

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Okt 05, 2016 19:58

...a ne jadra! (2 dni nazaj)

Slika

P.s.: Tule bi pa pocasi res lahko dali ze kako stango ali dve - ze charterjem bi se izplacalo v to investirat.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Okt 05, 2016 20:56

Kje pa to je in kakšna je ovira :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Jadrnica nagnjena...

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Okt 05, 2016 23:13

inspiron napisal/-a:...a ne jadra! (2 dni nazaj)

Slika

P.s.: Tule bi pa pocasi res lahko dali ze kako stango ali dve - ze charterjem bi se izplacalo v to investirat.

Čista zajebancija, da še niso dali štange. Ob vsem prometu, ki gre tu mimo.
Otoček Tovarnjak, Kornati

Tukaj
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 8&start=11
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Okt 06, 2016 12:56

He, he.. poznana lokacija! Sem jih že par videl tu prav na hitro zavijat v globljo vodo, dvakrat sem pa tudi videl ko je pošteno ropotalo.

A vseeno - včasih sem bil vaših mnenj, da bi morali postaviti oznako - zdaj pa nisem več;
Na kartah je natančno označeno, življensko nevarno ni, umetne človeške oznake pa ne sodijo v naravni park, sploh ne v Kornate - jaz bi pustil kot je.

Kot nekakšen filter pomorcev... nepazljivi ali nespametno prevzetni obsedijo tam gor...
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Če Okt 06, 2016 14:44

Kot nekakšen filter pomorcev... nepazljivi ali nespametno prevzetni obsedijo tam gor...[/quote]

Jaz bi dodal še lahkomiselni "mornarji", predvsem čarteristi, ki imajo že tako ali tako ogromno sreče, da ni takšnih prizorov še veliko več. Ja, sem jih na tem mestu videl že kar nekaj kako mirujejo ali stojijo nagnjeni, ko je bila barka malo večja.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Okt 06, 2016 16:01

Samo vseeno ne bi bil tako privoščljiv do rookijev.
Če je ta pot zelo prometna in podvodna plošča precej zahrbtna, potem bi res lahko postavili tja oznako. Predvsem zato, ker je tam relativno ozek prehod in se ob plovbi na jug vsi držijo malo bolj desno, kjer jih čaka presenečenje.
Ni kaj, draga šola.
Ne vem pa, ali je pravilo, da ni nobenih oznak v naravnem parku.
Če se prav spomnim, noben učbenik to ne uči.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Okt 06, 2016 16:38

Marchi napisal/-a:Samo vseeno ne bi bil tako privoščljiv do rookijev.
Če je ta pot zelo prometna in podvodna plošča precej zahrbtna, potem bi res lahko postavili tja oznako. Predvsem zato, ker je tam relativno ozek prehod in se ob plovbi na jug vsi držijo malo bolj desno, kjer jih čaka presenečenje.
Ni kaj, draga šola.
Ne vem pa, ali je pravilo, da ni nobenih oznak v naravnem parku.
Če se prav spomnim, noben učbenik to ne uči
.

To imaš najbrž kar prav - in verjetno je stvar pravil parka in dogovora s kapetanijo.

Sicer pa ne gre za privoščljivost - gre za "palico" v smislu "palice in korenčka" pri učenju in zavedanju kdo si na morju in kaj znaš.
Če se tu precenijo se zgodi materialna škoda, kaj hujšega zelo težko. Če se precenijo na kakšni bolj nevarni lokaciji se hitro lahko konča tragično.
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » Če Okt 06, 2016 17:05

Samo spomnimo se nesreče švedske barke na Volvo ocean racu - ko je navigator premalo pozoomal karte.

previdnost je mati modrosti / Assumption is the mother of all fuck ups.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Če Okt 06, 2016 17:46

kar se tiče čarteristov, jih je dosti ki obvladajo bolj kot marsikateri lastnik
predvsem poznam slovence in hrvate, poznam pa kar nekaj lastnikov ( znancev) ki imajo lepe mrcine (elan 43, sunsiker, princes..) ki se ne upajo sami v vsaki marini parkirat pa imajo že kar nekaj let barko :lol:
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Če Okt 06, 2016 19:27

pešekan napisal/-a:kar se tiče čarteristov, jih je dosti ki obvladajo bolj kot marsikateri lastnik
predvsem poznam slovence in hrvate, poznam pa kar nekaj lastnikov ( znancev) ki imajo lepe mrcine (elan 43, sunsiker, princes..) ki se ne upajo sami v vsaki marini parkirat pa imajo že kar nekaj let barko :lol:

Ni letelo na vse povprek, ne na čarteriste in ne na lastnike. Se strinjam, da je med njimi veliko pravih morskih mačkov. Mislil sem na to, kar se dogaja zadnja leta, ko je čarter v nenormalnem porastu. Ne vem, ali imam "srečo" ali smolo, da se vsako leto vsaj dve noči ob malo (ampak res malo) več vetra (lahko tudi z dežjem) prilepijo okrog mene na sidru kot ose čarteristi, ki ne vedo niti zakaj zares služi sidro in kako ga uporabljati. Ko zapiha jih kot po pravilu imam sredi noči na svojem boku ali s kobilico na moji sidrni verigi in z njihovo bočno ograjo "zakačene" na premčni ograji ... in še in še. Da ne omenjam, da ko sem s krmo privezan na obalo, se mi taki strokovnjaki zasidrajo s par centimetri verige v vodi in eno vrjo na obalo par metrov od mene, čeprav je prostora več kot dovolj za vse ... take sem mislil in takih je vsako leto več po zalivih, vsaj v glavni sezoni.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Okt 06, 2016 20:44

Marchi napisal/-a:Ne vem pa, ali je pravilo, da ni nobenih oznak v naravnem parku.

Bolj logično bi bilo, da je v parku še več oznak kot drugje. Če kakšen tako trešči lahko pride tudi do razlitja goriva, olja... in je sranje potem še večje.
Takšno nasedanje še lahko razumem ampak kar sem letos videl pa ne. Tip se je napičil (me ne napičil - šus u glavo među rogove) s katamaranom - jadrnico ca 12m na otoček mislim, da mu je ime Lutrošnjak, severno od Premude. Otoček je premera vsaj 100m. Slike žal nimam.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Pe Okt 07, 2016 00:04

EDO,tudi Jadrolinijin Marco Polo je nasedel na otočič Sit. So ga komaj dol dobili.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Pe Okt 07, 2016 17:15

EDO napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Ne vem pa, ali je pravilo, da ni nobenih oznak v naravnem parku.

Bolj logično bi bilo, da je v parku še več oznak kot drugje. Če kakšen tako trešči lahko pride tudi do razlitja goriva, olja... in je sranje potem še večje.

Yep, v tem je (lahko) problem. Sploh je pa miljo visje (ko prides ven iz proverse) lepo oznaceno s stango, pa tam ceri ven gledajo (ne tako kot tule, ko je spodaj).

So pa na ceri prileteli z polnimi jadri, ceprav se ne vidi glede na morje, je tule pihala burja nekje do 20-25 kts (mi smo ravno reefali jadra). Stisnili so Distress call na postaji, zanimivo je da se je kapetanija oglasila prakticno takoj in zacela 'akcijo' (so pa vse s 16 kanala takoj 'utisali', naj se ne vtikajo). Jim je pa vdirala voda, vsaj tako sem jih razumel :/ Posadka je bila Nemska.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Okt 08, 2016 08:46

Še en pogled na Tovarnjak in podvodje v okolici z Navionics Web app.

Isto mesto na karti ARKOD. Na orto-foto slikah vidš, kako leži plitvina, na topografski pa je tisto pikico in malo večji razmik med 1 in 3 na karti - kar pomeni razliko med 1,3 m in 13 m globine le nekaj deset metrov proč - če gledaš karto pri slabši svetlobi ali na nemirnem morju tudi mogoče spregledati.

Torej, če človek utegne prej pogledati dobro karto podvodja, lahko vidiš, da je Tovarnjak del grebena - in tudi kako ta poteka. Ampak velikokrat ne utegneš vnaprej natančno pogledati prav za tisti konec kjer se potem znajdeš, ker te zanese kam, kamor nisi čisto nameraval...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta