Veterni avtopilot

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

diligence
Viceadmiral

Veterni avtopilot

OdgovorNapisal/-a diligence » Sr Feb 01, 2017 21:21

V prihodnost bi rad z malo Bavarijo 30 odjadral še kam dlje.Razmišlam o tej ali podobni napravi http://www.hydrovane.com/our-product/introduction/
kot dodatno krmilo,če glavno razpade :roll: in pa ker Raymarin pri večjih valovih in močnejšem vetru počepne.

Ali je taka naprava koristna? Ali je samo dodatna krama in strošek?
s57ra
Višji štabni praporščak

vetrnik

OdgovorNapisal/-a s57ra » Sr Feb 01, 2017 21:58

Vetrnik je siicer praktična zadeva, a tudi draga. Električni ali hidravlični avtopilot je čisto ok, danes imajo vetrnike le še redki. Za dolgo pot si pač vzameš še enega rezervnega. Prednost AP je v tem da dela tudi takrat ko motoriraš v bonaci.
Če v močnem vetru Raymarine ne dela sta lahko dva razloga, slabo natrimana jadra in (ali) prešvoh avtopilot. Za 30ft nebi smel bit noben problem...
Jaz bi vetrnik dal čisto na rep seznama...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Feb 02, 2017 09:11

Do sedaj sem zelo veliko navtikom, ki so prepluli tudi kakšen ocean pomagal pri pravilni izbiri ali nadgradnji avtopilota, da je le ta brez težav zdržal tako pot, marsikateri pa jo bo še leta vnaprej.
Avtopilot mora biti pravilno dimenzioniran in prilagojen krmilnemu sistemu plovila in bo zdržal tudi večkratno jadranje okoli sveta. Je pa res, da se tukaj ne da šparat.
Kot je omenil S57RA velja pravilno strimati jadra, da zmanjšamo v prvi vrsti sile na krmilo in s tem porabo energije avtopilota.

Predvidevam, da imaš sedaj vgrajen pomožni avtopilot ST1000-ST5000 kateri se nataknejo direktno na krmilno kolo ali rudo in ti res niso namenjeni dolgim prečenjem. Pred leti je imel Autohelm model ST3000 z močnim motorjem in dolgim jermenom, ki si ga nataknil na krmilo in motor. Le ta model je zdržal zares veliko, le nekaj jermen so navtiki vzeli s seboj za rezervo in večinoma brez težav zaključili dolga prečenja.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Če Feb 02, 2017 14:07

Tudi jaz dam prednost ustreznemu električnemu autopilotu.
Prednost vetrnega autopilota je bila včasih predvsem prihranek pri porabi energije, vendar lahko zdaj s sodobnimi vetrnimi generatorji in sončnimi celicami čisto dobro sproti polniš akumulatorje in si energetsko neodvisen.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Če Feb 02, 2017 16:43

Verjetno je res da so moderni električni avtopiloti sedaj dovolj dobri, še vedno pa tak vetrni prinese redundanco, ki pa tudi ni na odmet.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Pe Feb 03, 2017 16:21

O nakupu tega sem pred plovbo po svetu precej razmišljal, a se zanj nisem odločil.
Med razlogi proti so:
- povsem ti uniči kopalno ploščad. Na 30 feetov itak nimaš preveč prostora
- zadeva je draga in relativno grda in doda težo zadaj
- električni avtopiloti so sedaj precej boljši, kot so bili pred 30 leti. Naj ti NT zdizajnira in proda dober avtopilot in še kaj električnih stvari zraven (MPTT kontroler, celice, mogoče boljši alternator ...), boš imel več od vsega za manj denarja
- vožnja v rikverc je nemogoča - ga moraš izveči iz vode, če se prav spmnim
- če imaš problem s krmilom na primer če zadaneš v deblo, je prav mogoče, da ti ista stvar poškoduje tudi veterno krmilo in si itak brez vsega
Dober razlog za nakup pa je to, da se takoj vidi, da si stara morska sablja in te vsak takoj vpraša od kod si prijadral. Tole je bolj za hec.
Na modernih barkah teh zadev jaz nisem videl kaj dosti.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Po Feb 06, 2017 07:59

Hvala za odgovore.
Vetrni AP bo šel na konec seznama.Morda ga nikoli ne bom nabavil,vendar,kot je napisal Lure... Kar veliko jadralcev se srečuje z problemom AP in krmila,zato se mi je ta stvar zdela OK,čeprav je draga in grda,in verjetno pri manevrih v luki štorasta.
bcc
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bcc » Ne Mar 19, 2017 15:01

Imam jadrnico iste dolžine 31 feet in imam avtopilot autohelm ST4000 in veternega Aries. Daljših solo jadranj si brez Ariesa težko predstavljam zadeva je enostavna, tiha in učinkovita. Aries ima vgrajeno zaščito, če slučajno zadaneš v kaj se varnostni štift zlomi in ti dvigne krmilo. O vožnji vzvratno ti ne morem kaj napisati, ker moja barčica itak ne gre rada v to smer (dolga kobilica). Samo dvigovanje in spučanje krmila je pa mala malica. Za spremembo od električnih/hidravličnih avtopilotov pa veternega ne rabiš glih kupiti novega, saj so zadeve skoraj neuničljive in lahko kamot kupiš iz druge roke in privarčuješ par jurjev.
Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov