Nakup jadrnice - ZAČETNIK

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

A. Kovac
Poddesetnik

Nakup jadrnice - ZAČETNIK

OdgovorNapisal/-a A. Kovac » Ne Jun 07, 2009 19:05

Zdravo

Zanimam se za nakup manjše jadrnice za 2-3 osebe.
Želje:
- enostavna za učenje osnov
- možnost jadranja za 3.člansko družino (3letni otrok + starša), ni pa nujno lahko je tudi samo za dva
- cena okrog 1000 EUR
- enostaven transport in prenos v vodo (da 2. osebi opravita vse potrebno )
- uporabljal bi jo na morju, kot tudi na jezerih po Sloveniji

Sledi nekaj vprašanj, ki me kot popolnega začetnika zanimajo:

1.) Katero od opcij izbrati, glede na linke spodaj.
2.) Ali potrebujem tečaj z opravljenim izpitom. Ne glede na izpit, bi se tečaja v vsakem primeru udeležil (kje, kdaj, pogoji, cena).
3.) Ali je potrebno takšno jadrnico registrirati, kako je s prikolico.
4.) Ali se dobijo načrti (plačljivi) na osnovi katerih si je možno kvalitetno izdelati jadrnico takšnega ranga.

Za odgovore se že v naprej zahvaljujem.

http://www.bolha.com/oglas382945396/rab ... a-fireball

http://www.bolha.com/oglas382887123/jad ... -se-ceneje

http://www.bolha.com/oglas2628117/jadrnica-sportna-elan
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Ne Jun 07, 2009 19:37

Jadrnico mini 12 takoj briši s seznama
A. Kovac
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a A. Kovac » Ne Jun 07, 2009 20:03

Hvala za namig. Tudi Fireball se mi zdi malo sumljiv, imam občutek da zna biti hitra zadeva. Ali se motim ?
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Ne Jun 07, 2009 21:05

Prebrisana reklama.. ni kaj.. :!:
MORJE, ŠIROKA CESTA..
A. Kovac
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a A. Kovac » Ne Jun 07, 2009 21:18

navigator napisal/-a:Prebrisana reklama.. ni kaj.. :!:

Upam, da res ni izpadlo tako, kot da gre za reklamo, preko določenega scenarija.

Kot dokaz lahko pogledaš, da sem že povpraševal na modelarskem forumu, kjer pa ni bilo navala odgovorov. Zato sem povprašal na prvem forumu, ki mi je prišel pod roke v upanju, da bodo odgovori "deževali"
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?t=40372

Vem da gre za majhno klaso in je kot takšna verjetno nezanimiva za resne jadralce, zato ni ne vem kakšnega izziva.

Preprosto, gre za to, da če že gremo z družino v naravo, lahko počnemo nekaj res zanimivega, dinamičnega, ... razen sladoledov, sprehodov, gugalnic,..
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » Ne Jun 07, 2009 21:55

Jaz sem začel z elan 430 in smo se na njej trije kar znašli. Ta 375 je . hm no, odvisno od tvojih potreb, bo pa prehitro polna.
cougar
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jun 07, 2009 22:02

Elan 430 je dobra jadrnica,Jaz in moja sinova jadramo na HE Boštanj in se dobro obnese.Za občutek jo lahko pridete pogledat in probat,prodam jo pa ne..
LP Iztok
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Po Jun 08, 2009 05:23

Glede nakupa načrta
Sam sem zgradil jadrnico Spanker po načrtih Van de Stadt. To je jadrnica dolžine 5.8m, z odličnimi jadralnimi lastnostmi , stabilna in kar se je meni zdelo najpomembnejše- za razliko od ostalih meni poznanih jol nimaš riti ves čas v vodi.
Jadrnico zelo enostavno sestavita dve osebi.
Z njo sva z ženo preplula Jadran od Ankarana do Hvara (seveda tudi v obratni smeri)
Načrta pa žal nimam več ker sem ga dal naprej po nabavni ceni-šteka pira
Če nimaš dveh levih rok......
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jun 08, 2009 09:14

Sicer je že kar nekaj let minilo, ko sem zadnjič jadral, bom pa vseeno napisal mnenje.
Kot si že sam napisal, je Firebal (ta prva) tekmovalna jadrnica. Moj stric jo je pred davnimi leti po načrtih napravil sam. Z njo je dosegal lepe uspehe kakor tudi kasneje njegova sinova (bratranca) in še sinova od bratranca. Ni pa za učenje, ker večino časa ležiš , v njej ali izven nje, za utež.
Za Mini, ti je že Popaj odgovoril.
Elanova (tretja), se mi zdi za učenje najbolj primerna. Tudi prostora ima za nekaj brisač in plastenk :) . Kar pa je glavno, pa je to, da ima bum (spodnja prečka od jadra) kar visoko in ti bo glava precej hvaležna, pri zavojih ali obračanju. Ko se spomnim, na Firebalu, kljub odmikanju glave, še sedaj vidim celo Rimsko cesto in še celo Mali voz :? . Registracije kot izpita ne potrebuješ, za načrte bom pa malo pogledal.
Imamo pa prave jadralce tukaj, pa ti bodo natančneje pomagali.
Pa seveda dobrodošel na Morjeplovcu.
LP
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Jun 30, 2009 14:26

Ja, na Fireball pozabi. Ni za družinsko jadranje, temveč za regate. Če zadevo obvladaš se sicer da vse... vendar komot pa ni.

Izpita in registracije ne rabiš če ne boš gor dajal motorja močnejšega od (mislim) 5 kw.
Sicer odvisno kako daleč misliš jadrati, vendar načeloma motorja ne rabiš. Prijadrati se da skoraj povsod, za tisto malo razliko pa zadostujejo vesla.
Če hočeš biti kot začetnik res siguren, lahko tudi namontiraš manjši motorček. 2 KM bo čisto dovolj.

Tale zadnja bo kar prava zate.
Hmmm, spomini... tele sem testiral preden so šle pri Elanu v proizvodnjo... in so čisto luštne barčice. Načeloma nepotopljive (zaradi komor), imajo prostor za motorček in za vesla in so dokaj stabilne

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost