Priprava na nevihto

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Priprava na nevihto

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 12, 2021 21:03

Tale video moram delit, ker je zelo nazoren in pogosta zgodba neizkušenih morjeplovcev.
Vseeno pogumno, da so video objavili in da lahko služi v izobraževalne namene.
Vaši komentarji tu pa seveda dobrodošli.
https://youtu.be/g7z89lF2z7c

Slika
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

Re: Priprava na nevihto

OdgovorNapisal/-a Leut » Sr Maj 12, 2021 21:28

So imeli več sreče kot pameti, dobro so jo odnesli. Imeti še par minut pred nevihto spinaker ... se imenuje podcenjevanje objektivne nevarnosti, ker nikoli ne veš povsem zagotovo, kako in koliko močno bo usekalo, če si tako blizu nevihte.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Maj 12, 2021 21:53

Teli so pa cist zaspali al pa so totalni zacetniki in se niso znajdli kaj narest.

Glede na svojo izkusnjo, bi sam TAKOJ pospravil vsaj glavno jadro in prizgal motor ce bi imel nevihto takole predvidljivo v priblizevanju. Jib ze nekako zvijes lahko tudi kasneje. Mene je sunek polozil iz 4kt dobesedno v sekundi in nisem imel casa za nic. Pa se sam sem bil.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Maj 12, 2021 22:14

Za kaj bi pa rabu tle motor??Da ti drek potegne iz kesla?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 12, 2021 22:20

Moraš vedet, da regata naredi svoje in meje se premikajo. Če tisti spredaj še ni pospravil špinakerja, ga valda tudi ti ne boš, ker ga ravno dobro loviš. Tisti, ki ima večja jajca bo "zmagal". Japajade! Ko začetnik doživit to, kar so oni, postane ponižen in spoštljiv do narave. Edino pravilno. Pa še nekaj opreme so uničili itd. Dobra in draga lekcija.

Tko kot je eden v komentraju pod videom zapisal:
"Way too slow. I'm sitting here yelling "Drop the spinnaker, stow the pole, drop the jib, reef the main" for like 5 minutes."

Pospravljanje jader je stvar sekud ne minut. In če ne znaš in se ti bliža nevihta in vidiš črno teksturo moraj in piš v zraku, samo gasa, pospravit vse. Še pred tem pa, nepremočljive obleke gor.

Je pa presenetljivo hitro šla nevihta čez, nekaj minut in je bilo konec. Nisem opazil, da bi bil video kje montiran.

Kot pravi polanc, tukaj ne rabiš motorja, ker je lahko samo štala. Samo skrajšana jadra in malo večji kot na veter in lepo počakaš da gre mimo. No ja, z dobrim motorjem in ne predivjim morjem, gre tudi direktno v nevihto. Samo na regati ne smeš prižigat motorja.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 12, 2021 22:29

Pa še to.
Glede na to, kako so jim štriki opletali in bili vsepovsod, verjetno tudi v vodi, bi kakšen štrik hitro končal v propelerju.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Maj 12, 2021 22:38

Regata seveda spremeni situacijo, z njimi nimam izkusenj. Js bi ravnal tako kot sem napisal ce bi jadral turisticno.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Maj 12, 2021 23:13

Glede na to, da so na severu in nimajo jadralskih oblek, bi z motorjem lahko v teh razmerah edino vodo v bojlerju pogreli, da bi kasneje lahko malo bolj clovesko sprali sol s sebe (ce bi imeli sreco in jim ne bi ze pred tem strike al pa spin v prop potegnilo).

Jah to je davek na regate. Do jaja. Saj v bistvu polomili niso bog ve kaj, se spin se je (kot je videti) le en malcek strgal. Bodo zasili in gremo drugic spet v nevihto... :)

Bolj me cudi res, da nimajo vsi oblek (verjetno je bilo toplo), se bolj pa, da ne vidim life-vestov? (tisti glavni k spredaj pospravlja je v kratki majcki k mesar v Komendi).

Ni pa samo na Finskem tako - takole je sutnilo na bojah pred Komizo lansko leto:
https://www.instagram.com/p/BztQQCtANqy ... ah0dehn5mk

"Olibasi" imajo/imate pa se hujse zgodbe/posnetke... :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 12, 2021 23:54

inspiron napisal/-a:Ni pa samo na Finskem tako - takole je sutnilo na bojah pred Komizo lansko leto:
https://www.instagram.com/p/BztQQCtANqy ... ah0dehn5mk

Ja sej, strehco je pa treba met, pa tud če bo konc sveta :roll:
Sunl je pa fest :shock:
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Če Maj 13, 2021 07:54

Jaz mislim, da za regato ni to nič posebnega. Saj spin so pravočasno pospravili, niso pa skrajšali glavnega, ker niso pričakovali takega vetra. Prednje pa tudi ni roll in bi morali privlečt ven in zmontirat nov komplet, če so ga sploh imeli ....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 13, 2021 09:17

samodaje napisal/-a:Jaz mislim, da za regato ni to nič posebnega. Saj spin so pravočasno pospravili, niso pa skrajšali glavnega, ker niso pričakovali takega vetra. Prednje pa tudi ni roll in bi morali privlečt ven in zmontirat nov komplet, če so ga sploh imeli ....

No ja, tole kar so počeli ni normalno, tudi za regato ne, in nič ne kaže na to, da bi vedeli kaj delajo oz. da se znajo hitro obrnit in naredit kar je potrebno. Noben pri zdravi pameti, v teh razmrah ne bi namerno pustil obešenih full jader.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Maj 13, 2021 09:22

Za regato ni to nič hudega, malo huje je ko z glavnim jadrom zajameš malo vode :wink: kar sem tudi probal :)
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Če Maj 13, 2021 11:20

Osebno nisem jadralec ampak a mi lahko nekdo pove zakaj niso spustili ali na minimum skrajšali glavno jadro in dali motor..a to zato ker je bila regata ali ?
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Maj 13, 2021 11:39

Paco napisal/-a:Osebno nisem jadralec ampak a mi lahko nekdo pove zakaj niso spustili ali na minimum skrajšali glavno jadro in dali motor..a to zato ker je bila regata ali ?

Motorja ne tekmovanju ne uporabljas, ne smes. Da pa glavnega niso spustil je pa vec moznosti. Niso mogl zarad mocnega vetra, niso vedl da bi blo pametno, vsaj krajsat ce ze ne zvit, al pa so bli preprosto totalno izgubljeni. Ni pa videt, da bi ga pustili zato da bi z njim jadrali ker je viselo in frfotalo v smeri vetra.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Maj 13, 2021 11:45

Bi pa tule nekaj vprasal bolj izkusene od mene. Zgoraj je blo nekaj idej kontra uporabi motorja v nevihti. Ce je regata razumem. Ampak ce jadras turisticno po moznosti sam, pa si js v takem vetru ne bi dovolil nadaljevat z jadri. Ce ze, pa vsaj z viharnim jadrom ali zaprtim jibom, glavnega bi zvil cimprej. Se pravi, da ce hoces met barko pod nadzorom in jadra niso obvladljiva moras pac prizgat motor. Ne govorim o nalivu ampak o fejst nevihti 40kt vetra in gor.

V cem je potem fora?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti