Menjava WC školjke

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Menjava WC školjke

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Jul 31, 2021 07:44

Zamenjal bom wc školjko in me zanima če je kakšna posebnost pri demontaži - montaži.

Kakšen uporaben nasvet.

Kot vidim je iztok nad vodno linijo , torej samo zaprem ventil za dotok slane vode in izvedem menjavo.

Vzel bom klasicnega , brez električne crpalke. Kaksne so razlike v kvaliteti, ker so cene od 135€ do 250+ ?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Menjava WC školjke

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jul 31, 2021 08:36

Klasični ali električni, to je sedaj vprašanje?

Mnenja so deljena predvsem zaradi zvoka, ki ga odajata. Eden se oglaša tika toka tok, tika toka tok... in je vsekakor bolj melodičen od električnega BRRRRRMMMM, ki zmelje in v sekundah pogoltne one' v temno luknjo.

Zaradi potrebe po vgradnji fekalnih tankov pa sedaj ni več dileme kateri je bolj primeren! Več o tem v temi Mornarski WC...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Jul 31, 2021 09:28

Prva stvar, ki sem jo na rabljeni barki zamenjal, je bila WC školjka.

Ker se je mudilo, sem kupil natančno enako, kot je bila prejšnja - dimenzije se namreč med modeli malo razlikujejo.

Po nekaj letih pa sem koplanico iz sprednje premaknil v eno od zadnjih kabin. Poleg izdelave novega pohištva, je to zajemalo tudi menjavo wc školjke - tokrat seveda električno. Potrebno je bilo narediti tudi nove preboje in menjati ventile & vsise. Tudi če bi zgolj menjal školjko na prejšnjem mestu za električno, bi rabil še nov vsis za vodo wc školjke; ko pa se že tega lotiš, pa ponavadi menjaš še vse ostale ventile in vsise na barki (da je zlitina pri vseh enaka). Pa ko že menjaš ventile & vsise, narediš to tko kot je treba in daš plastične Truedesign ali pa Meastrini bronaste ... pa gre še jurja samo za material. Pa fekalnega tanka še nisem omenil. Skratka, wellcome to navtika.

Torej, če se mudi, bi jaz priporočal da najdeš enak model in sam hitro zamenjaš. Če pa greš na električnega, pa je projekt malo večji (ki ga sicer lahko razbiješ na več bodočih korakov in je prvi res zgolj menjava školjke).

Je pa električna wc školjka seveda neprimerno boljša, kot bi primerjal slabo kolo in električno kolo.

Kovač napisal/-a:Kot vidim je iztok nad vodno linijo , torej samo zaprem ventil za dotok slane vode in izvedem menjavo.

Bi me čudilo, če bi bil iztok za fekalne vode nad vodno linijo, ampak OK.
Sicer pa ja; zapreš ventile, odvijačiš dvojno objemko na cevi, stakneš vse skupaj iz smrekce in odstraniš staro školjko. Z novo pa v obratnem vrstnem redu. Pa tudi cevi se splača menjati ob tem, dobiš jih v Motomarine ali na SVB.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jul 31, 2021 12:25

V odtočni cevi se nabere apnenec, nanj se pa prime vse ostalo in grdo usmrdi. Ko sem menjal mehansko pumpo za električno, sem snel še odtočno cev, jo dobro spral, nato nekaj časa tolkel z njo po tleh, da je večina kamna odpadla, še enkrat spral in nalili noter en liter solne kisline, tehnične, 34%. V nekaj urah je bila cev čista. Seveda je bolj enostavno cev zamenjati, ampak se moraš pravočasno spomniti in jo naročiti.
Školjko sem pustil staro, zamenjal sem jabsco ročno pumpo za električni komplet. Pri tem sem tesnilo med školjko in pumpo namazal z brezkislinskim silikonom.
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Jul 31, 2021 17:37

Sem pregledal barko po dolgem in počez prvič tudi pod vodo.

Ja, iztok je tik pod vodno linijo. Imam pa drug izziv, kako zapreti ventil fekalnega iztoka ????
Drži kot pr norcih , pa ga ne upam preveč na silo..

Kaj lahko nardim??
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » So Jul 31, 2021 17:49

A ga nisi nkol zaprl,ko si zapustu barko?
Verjetno bo samo menjava, ce ne gre.
Kaj pa ce ti poci cev???
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Jul 31, 2021 17:50

Pusti ga pri miru, da ga ne boš polomil. Raje prestavi zamenjavo wc školjke na čas, ko bo barka zunaj. Pa dvigni jo čimprej in zamenjaj vse ventile.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Jul 31, 2021 18:32

Jaz nisem mogel ob nakupu barke zapreti nobenega ventila, bili vsi zarustani. Je bla potrebna menjava.

viewtopic.php?f=2&t=8754&hilit=Ventili

Kasneje sem jih menjal še 1x, takrat brez fleksarice in z bronastimi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 31, 2021 19:23

Od zunaj vstavi čep, na wc strani snami cev in jo dvigni nad vidno linijo. Potem zamenjaj školjko. Z malo previdnosti lahko zamenjaš tudi cev.
Sicer bi vsak wc izpust moral imeti koleno nad vodno linijo, tako da material lahko porineš skozi samo s pumpo, potiskom.

Dolgoročno pa črn tank in El. Wc, kot pravi NT.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » To Avg 03, 2021 13:13

Navigare
Štabni vodnik
Kraj: Solkan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Navigare » Po Avg 09, 2021 08:49

Pozdravljeni, oglašam se na to temo z enim vprašanjem. Na barki imam električni WC, letos sem se odločil za zamenjavo z novim in nabavil eletrični WC znamke Johnson, Aqua Marine Toilet. Motorček je sorazmerno tih, bolj kot na prejšnjem Jabscu, vendar se je pojavil nov problem. Namreč, izsesavanje gre izredno počasi in za izpraznit školjko vzame kar precej časa, in seveda elektrike. Sicer se naredi vrtinec, potem pa izgleda kot da bi se vrtinec vrtel v prazno in da ga mlinček ne povleče naprej. Malo se brskal po forumih in našle nasvet naj v takem primeru izsesavam postopoma (angl. in short bursts), ko se voda zavrtinči naj bi prekinil in potem spet pritisnil. In tako naprej. Nekako deluje, ampak še vedno traja predolgo da izprazne školjko. Imam povezano s črnim tankom, pregledal sem vse ventile, ampak sedaj res ne vem več, kaj bi še lahko bilo narobe. Vsak nasvet je dobrodošel in hvala vnaprej.

Lep pozdrav.
Navigare
Štabni vodnik
Kraj: Solkan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Navigare » Sr Avg 11, 2021 08:28

Rešeno. Sem pregledal se vse cevi do tanka, in ugotovil, da so delno zamašene. Očiščeno in sedaj dela kot urica.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti