Barcolana /Barkovljanka 2021

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

Barcolana /Barkovljanka 2021

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Okt 11, 2021 07:52

Barcolana je bila letos končno zares živahna :D https://www.youtube.com/watch?v=xMkVc6n9RiE in zelo smo uživali med borbo z močno burjo.
Žal je organizator popoldne, potem ko smo mi že prijadrali v skrajšan cilj na tretji boji, regato za jadrnice krajše od 12 metrov preklical in razveljavil naše rezultate, kljub temu, da smo v cilj prijadrali pred mnogimi daljšimi barkami, katerih rezultati so obveljali. :x
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Barcolana /Barkovljanka 2021

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Okt 11, 2021 08:37

Bravo, vrhunsko! A maš posnetek od 2 do 3 boje? Tam je moralo lepo zalagat.

Portopicolo strga jadro
https://youtu.be/_lWWTxg7YiA
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Okt 11, 2021 09:24

V bistvu je bilo največ vetra prvih nekaj milj po startu, ko je pihalo med 30 in 40 vozli in smo celo s Skokico jadrali z 10 vozli hitrosti (od tam so prvi posnetki na videu). Pred prvo bojo pri Debelem rtiču smo imeli potem zelo rahel veter, ki se je vrtel, da smo malo begali naokoli in lovili sapice, potem se je burja spet okrepila na 20 do 30 vozlov in smo krajšali jadra.
Med drugo in tretjo bojo nisem fotkal, ker se mi ni zdelo nič posebnega, barke pa so se že precej razmaknile. Ostri orci navkljub smo kar hitro jadrali in cikcakali proti vetru, valovi pa niso bili prehudi. Težave so imeli le tisti, ki niso dovolj skrajšali jader in so jih sunki vetra polagali ter obračali v veter. Ok. lahko bi pofotkal tisto manjšo jadrnico brez balastne kobilice, ki se je prevrnila, pa sem gledal, kaj delajo gasilci in se nisem spomnil na fotoaparat.
Pri Miramaru, pri tretji tretji boji, ki je bila potem določena za končni cilj za večje barke, so čez hrib od zgoraj prihajale "vetrne bombe", ki so v trenutku nenapovedano za nekaj sekund razpenile morje okoli barke in barko krepko nagnile. Lažje je jadrati, ko po površini morja vidiš, da prihaja sunek vetra, nenaden sunek vetra od zgoraj pa te vedno vsaj malo preseneti.
Mi smo še najbolj opletali proti cilju med Barkovljami in Trstom, kjer so se izmenjevala brezvetrja in močni sunki burje in smo imeli za sunke vetra razpetih odločno preveč jader. V rahlem vetru smo bili počasni in smo podaljšali jadra, ko pa je prišel sunek, smo jadrali prepočasi, da bi krmilo hitro ubogalo in nas je nekajkrat položilo ter obrnilo v veter. Bolj pametno bi bilo tam jadrati z bolj skrajšanimi jadri, a smo v žaru borbe želeli čimprej priti do cilja :).
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Okt 11, 2021 09:47

Žvižga pa tko, kot okrog Horna :lol: .
Ne razumem pa, zakaj so premaknili cilj na 3. bojo? Verjetno zato, da je zmagal domačin.
Vseeno full zanimiva dirka, dobesedno. Way of life, ki je bil prvi na prvi boji, so z vetrom šibali okrg 24 vozlov.
Podobno smo štartali na, se mi zdi, 48. Barkovljanki, ko so sunki burje na štartu raztrgali kar nekaj pogumnih špinakerjev.
Je pa bilo do dobrih 30vz. Enako na prvi boji, malo vetra, od 3 do cilja pa bombice s hribov, ki smo jih tako vrhunsko zvozili, da nam ni bilo treba prečit, kot večini ostalih. Cilj je bil takrat še pri Barkovljah.

Škoda za EWOL, ker jim je res dobro kazalo in bolid je našpičen, Vinčec pa obvlada. Za Arco sem bil pa prepričan, da bo nekaj počilo, ampak so se zmazali.

Padlo je nekaj jamborjev, vsaj tukaj se to vidi.
https://youtu.be/BzPNnOOFPs4?t=140
Uporabniški avatar
Lynal
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Lynal » Po Okt 11, 2021 10:43

Ja, je bila prava Barcolana. Štart pri 40-45 knt, potem pade na prvi boji tudi pod 10, nato pa spet dviga na 40 proti tretji boji. Enkrat vmes se je pojavila tudi številka 55 na displayu od merilca vetra.

Evo še ena slikca proti 3. boji. Pa še tukaj mi je skoraj mobitel iz roke odphnilo :)

Slika
james.7
Kapitan
Kraj: Vrtojba-portorož

OdgovorNapisal/-a james.7 » Po Okt 11, 2021 12:07

...Miran, čestitke!. Koliko časa ste potrebovali?

Mi smo v soboto z triurno zamudo (predviden odhod iz portoroža ob 10. uri) zaradi iskanja novih vodil glavnega jadra ki nam jih je potrgalo ko smo prisli na punto, štartali proti ankaranu. Po treh urah jeb... in prevozene komaj polovice poti smo se predali in žal se vrnili nazaj v marino...
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Okt 11, 2021 12:28

Jaz pa sem samo gledal :wink: gospa burja je opravljala svoje delo včasih tudi jezno :) iz Devina do Barkole sem jadral lepo na izi z enim robčkom genove do 5 vozličkov, je pa lepo žvižgalo okrog jambora. Na sami regati pa se je marsikaj zgodilo, so že predhodniki napisali, mirante in posadka ste bili full dobri, bravo 8)
Uporabniški avatar
Lynal
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Lynal » Po Okt 11, 2021 15:48

mirante napisal/-a:Žal je organizator popoldne, potem ko smo mi že prijadrali v skrajšan cilj na tretji boji, regato za jadrnice krajše od 12 metrov preklical in razveljavil naše rezultate, kljub temu, da smo v cilj prijadrali pred mnogimi daljšimi barkami, katerih rezultati so obveljali. :x

Samo ta odločitev je bila res mimo. Sploh ta manjše barke bi si zaslužile priznanje vsaj z uvrstitvijo.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Okt 11, 2021 18:09

James.7,
Veliko bark je bilo vendarle pred nami :) .
Do Miramara smo potrebovali približno 1 uro in 50 minut, do cilja pri Trstu pa 2 uri 44 minut.

Lynal,
Saj uradno so potem vse ostale barke (ki so bile prijavljene za regato) uvrstili na 126. mesto, ne glede na to ali in kdaj so prišle do cilja. Za vse nas je to uvrstitev, ki je na Barcolani nikoli ne bomo presegli :), razen če naslednjič ne priznajo rezultatov le extra super maxi jadrnic.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Okt 13, 2021 13:36

Jaz sem regato gledal s Herona.
Skokice nisem videl, ker sem bil predaleč.
Se je pa nad nas zapodilo ene par bark z Arco na čelu. Nisem si predstavljal, da bo proti prvi boji ubrala pot tako daleč od najkrajše linije.
Hotel sem se jim izogniti proti vetru (na motor), da jih ne oviram, pa je bila Arca prehitra zame. Vse druge so že zdavnaj naredile obrat z vetrom, le oni so vztrajali in bi skoraj obstajala nevarnost trčenja, zato sem se jim moral izogibati z vetrom, bolj proti regatnemu polju. Zdrveli so mimo nas in naredili obrat z vetrom okrog nas.
Skoraj sem imel polne hlače. Sicer ne zaradi trčenja, za kaj takega ni bilo nevarnosti, ampak sem se ustrašil, da sem jim preprečil jibe v trenutku, ko bi ga morda hoteli. Mogoče so pa ravno zaradi mene zmagali?
So bili pa valovi precej zoprni za ogled, tudi sunki burje so onemogočali ležerno opazovanje.
Vse to sem itak opisal v dnevniku. Link je v podpisu.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov