X-Cat katamaran

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

bumbee
Naddesetnik

X-Cat katamaran

OdgovorNapisal/-a bumbee » Pe Maj 13, 2022 00:35

Pozdravljeni.
Iscem manjsi katamaran, ki ga je mogoce prevazati na strehi avtomobila. Poleg napihljivih (ki mi niso najbolj blizu) sem nasel X-Cat avstriskega proizvajalca.

Zanima me ce ima kdo kaksne izkusnje z tem katamaranom. Predvsem me zanima kako se obnese polno obremenjen (z tremi osebami). Glede na velikos se bojim da bo dosti bolj pod vodo kot kaksen Hobie?

Drugo vprasanje pa se nanasa na tip plovila in formalnosti. Ali za to zadevo potrebujem kaksen poseben izpit? In ali ga je mogoce nesti v more/jezero kjerkoli ali pa moram uporabiti rampe?

In se tretje vprasanje, ali je zadeva vredna nakupa? 7.300 eur+

Hvala za odgovore.
Lp
omas
Admiral

Re: X-Cat katamaran

OdgovorNapisal/-a omas » So Maj 14, 2022 08:11

Kupi Hobie 14. Gre na streho. Jaz sem ga vozil okoli tako brez problema. Je neuničljiv. Lahko ful gas zapelješ na obalo, peščeno ne skale.. in ne bo nič. Trupi so močni, smerniki se sami gor obrnejo ko se dotaknejo dna. Dobiš ga v Avstriji že za 500€.
Prej sem imel Hobie wave. Sem kupil novega in sem ga hitro naprej prodal. Trampolin ima prenizko in se zapikuje v valove. Ne dobi brzine. Hobie 14 ima dvignjen trampolin in leti čez valove brez problema.
bumbee
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a bumbee » Ne Maj 15, 2022 01:38

Lahko vprasam kako ga daste na streho? V celem kosu ali ga poderete?
Ze nekaj casa gledam Hobie 16, ki ima malce vec nosilnosti. Kako se pelje Hobie 14 ce so na njem trije odrasli?

Ali je kaksna dobra internetna stran kjer se prodajajo manjsi katamarani v EU?

Lp
Samo
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Maj 15, 2022 07:35

Razstavit ga je treba. Hobie 14 je za enega. Dva se še nekako lahko peljeta, trije bolj težko. Razen če ima ata 60kg, mama 50 in dete 20.. Za tri odrasle 80kg bo tudi Hobie 16 mali. Hobie wave lahko pelje 3 odrasle, ima debele plovce. Pač da gre na streho in pelje 3 odrasle boš težko našel. Od Grabnerja napihljiv je tudi opcija.
Lahko pa vzameš večjega s trailerjem. Hobie 18, Prindle 19..
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-hobie-cat-14/k0
bumbee
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a bumbee » Sr Maj 18, 2022 15:42

Hvala za link.
Smem vprasat koliko casa porabis za podiranje in sestavljanje? Ker kot vidim Hobiji niso ravno narejeni za vsakodnevno razstavljanje.
Druga zadeva pa je kako to nalozit na avto? Se posebej jadro? Se razstavi?

Lp
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Maj 19, 2022 07:06

Na streho gre samo 14tka. Eni imajo jambor ki gre na dva dela, tako da ni problem ga na streho dat. Jaz sem imel celega pa sem ga tudi na strehi vozil. Sem imel eno aluminijasto lojtro na prtljazniku in na njej jambor. Je gledal spredaj 1.5m cez avto in zadaj 1m. Ali obratno..se ne spomnim več. Je bilo v mejah dovoljenega. Sestaviš ga v kaki uri. Prej doma natreniraj.. Trampolin malo traja da ga dobro napneš. Če misliš jadrat par ur pa ga potem domov vozit je najboljše trailer. Se najde da kdo v kompletu prodaja rabljenega.
bumbee
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a bumbee » So Jun 04, 2022 16:09

Glede na to, da ga imam namen vozit na daljsih relacijah bi rad kupil nekaj kar gre na streho kombija.
Trenutno se ogrevam za manjsega Newcat 12, predvsem zaradi velikosi. Ga dobis na severu Nemcije za 1k eur. Ima kdo izkusnje s tem modelom?
bumbee
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a bumbee » Sr Jun 22, 2022 00:54

Zivjo.
No na koncu sem se vseeno odlocil za Hobie14T, ker so trampolini pri drugih modelih dosti nizko. Se enkrat hvala za nasvet.
Seveda vprasanje ki sledi je ali kdo ve kje na slovenski obali dobro mesto za sprobat zadevo?
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Jun 22, 2022 07:07

Žusterna.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 22, 2022 10:27

V ladjedelnici imaš rampo in avto tam pustiš..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 22, 2022 11:10

V marini Izola je rampa za katamarane, laserje, optmiste itd. Ko prideš do krožnega križišča za vhodom, zaviješ desno.
Žeton za spust po rampi kupiš v kafiču Burja, cene ne vem ... se mi zdi okoli 6 €.
Celodnevno parkiranje v marini je 15€, na parkingu pri dimniku pa okoli 8€.
Bo pa treba po vodi čez celo marino, da prideš ven.
DryAxE
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a DryAxE » Če Jun 30, 2022 02:35

Rampa v ladjedelnici je lahko problematična, če je onshore veter (burja). Zadnjič sva šla s kolegom stestirat katamaran, sva sprva hotla izveslat pa sva veslala na mestu. Sva se mogla vrniti do rampe, odpreti jadra na polno in potem samo kakih par metrov od tistih skal izplut. Sva pri vsem tem manevriranju na rampi malo zadela krmilo s strani, ga očitno počila, tako da se nama je kasneje na vodi zlomilo. K sreči ima katamaran dve krmili, tako da sva neslednjih par ur nadaljevala samo z enim, jbg. :lol: Vseeno bi odsvetoval to rampo v ladjedelnici, vsaj ko je burja.
bumbee
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a bumbee » Če Jun 30, 2022 15:46

Hvala za nasvete. Vidim, da zadeva ni tako preprosta kot sem mislil. Glede na to da nimam trailerja in bom mogel zadevo sestaviti na plazi bo pomoje treba poiskat kak bolj primerem kamp in zadevo pustiti na kakem privezu. Ve kdo za kak primeren kamping blizu?

Drugace me pa se zanima kako je z potrebnimi izpiti in registracijami. Ce prav razumem je zadeva certificirana pod katgorijo D. Je za to pri nas oz. na Hrvaskem potrebna registracija oz. izpit?

Lp
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Pe Jul 01, 2022 08:01

Privez ne bo v redu. Potegni ga vedno ven po jadranju.
Na youtubu si poglej in naštudiraj kako ga vrneš ko te obrne. Če imaš 80kg ga boš lahko sam. Na vrhu jambora pritrdi tisti plovec, žogo, da ostane jambor na vodi in se na potopi pod tebe. Pa fajn je da imaš trapez, lahko surferski.
Jaz mojega nisem registriral. Če boš bolj pri obali te bojo verjetno pustili na miru.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Pe Jul 01, 2022 09:35

bumbee napisal/-a:Drugace me pa se zanima kako je z potrebnimi izpiti in registracijami. Ce prav razumem je zadeva certificirana pod katgorijo D. Je za to pri nas oz. na Hrvaskem potrebna registracija oz. izpit?

Kolikor vem, "certifikacija" ni neposredno povezana z "registracijo". Prvi pojem se nanaša na to, za kako veliko morje je narejen čoln, oziroma kakšne obremenitve lahko prenese po tehnični plati, testiranje in potrdilo je dolžan zagotoviti proizvajalec plovila. D je najnižja kategorija, A pa oceanska plovba. "certifikacija" bi morala biti veljavna povsod, torej v vsaki državi (CE za Evropo). Za "registracijo" pa vsaka država po svoje nekaj predpiše, gre za uvrstitev plovila v neke kategorije, ki se lahko imenujejo I, II, III, IV, itd. (na Hrvaškem recimo), ponavadi so glavni parametri dolžina čolna, moč motorja, certificirana kategorija, pol pa še zahtevana varnostna oprema. Zahtevana stopnja izpita je pa povezana z velikostjo plovila, močjo motorja, področjem plovbe, pa načinom uporabe (lastne potrebe, komercialni prevoz potnikov).
Navigare vivere est.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti