lastniška jadrnica in kasko

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

lastniška jadrnica in kasko

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jun 01, 2022 14:29

Malo me zanima koliko vas ima na lastniških jadrnicah kasko zavarovanje. In kaj dejansko lahko pričakuješ od kaska?

Zakaj Kasko JA/NE ?????
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: lastniška jadrnica in kasko

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 01, 2022 14:51

Kasko JA.

Zato ker ko nekaj gre narobe, to se pa zelo hitro zgodi, so cifre astronomske.

Js mam 6,5 m jadrnico 2008 letnik in zanjo plačujem s SeaHelp cca 300 eur na leto full kasko. Ravno letos sem imel v neurju nekaj škode, zlomilo mi je windex, poškodovalo wind masthead in nekaj gealcoata ker je jadrnica butnla ob pomol. Sicer se je treba malo cenkat z zavarovalnico a mi niso prišli niti pogledat. Če predložiš račune in ne zgolj predračune in ponudbe pa vse povrnejo 100% minus odbitna franšiza. Aja pa nekje 60 eur sem plačal letos več zaradi izgubljene bonitete. Če imaš lepo porihtano barko in ne preveč staro ni kaj za razmišljat. Za kak star že vidno pokrpan klump pa najbrž nima smisla.

Moja izkušnja.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 01, 2022 16:11

Kasko NE. :P

Kasko načeloma vplačamo zato, da zmanjšamo riziko velikih stroškov ob nastali škodi. Je tako!?
Ne zmanjšamo rizika nastanka škode, na to zavarovalnica ne more vplivat. Pazit moramo sami.

Pri kasku je riziko:
- kaj pravi droben tisk,
- koliko se bomo izpogajali pri zavarovalnici (za večje škode težko, manjše so v rangu naših vplačil),
- koliko naših letnih vplačil bo nepovratnih, ker ne bo škode npr.
- kdo je v +, zavarovalnica ali mi.

Čist preveč rizika. :?

Windex in ostalo kar si naštel, je ravno tam nekje okrog 300€, pa še pogajat si se moral, pa papirologijo urejat ...
Če se zgodi, pač odkartaš kar je za odkartat in popraviš zadevo, drugič pa bolj paziš.

Ko govorite o kasku imam vedno občutek, da je to naložba in da človek dobi nazaj vse in še več in še varnega se počuti.
Če mi dokažete, da je pri kasku zavarovalnica na zgubi, uporabniki pa v +, potem so pri zavarovalnici nekaj narobe zračunali in bodo jutri propadli.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 01, 2022 16:20

Kasko JA 8)

Miren spanec je zame neprecenljiv.

Btw, pri barki si ponavadi (finančno) v minusu (pa naj bo jadrnica, ali motorna), kakorkoli obračaš.

Jaz sem združil prijetno s koristnim in barke so tudi (eden od mojih) poslov, ampak samo od njih bi težko preživel. Samo malo manj sem v minusu 8)

Če računam vplačane premije v zadnjih 15 letih in izplačane odškodnine, sem pa v plusu :D

Samo, ko so mi ukradli (popolnoma nov) izvenkrmni motor, je bilo za skoraj 20 jurjev škode.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 01, 2022 17:55

Kasko je absolutno priporočljiv in sicer na realno vrednost, še posebej ko je barka obnovljena.

Po prvi prenovi 2003 sem v 2005 prestal nevihto na Murterju, ki je še sedaj znana kot ena najhujših na Jadranu. Nas zaradi dobrega sidra ni odtrgalo iz sidra smo pa doživeli direkten udar strele. Škoda samo nabavne vrednosti poškodovanega materiala je bila preko 33.000,00€. Po posredovanju odvetnika in zavarovalnega agenta so izplačali škodo.

Če me danes kdo vpraša sem definitivno za kasko.
Za plovila bi pričakoval, da bi imele zavarovalnice naslednje kasko ponudbe:
1. Krita škoda z manjšo odbitno franšizo
2. Krita škoda z odbitno franšizo 5-8% vrednosti plovila
3. Krita škoda večja od 50% vrednosti plovila takoimenovani "total loss".

Sedaj je absolutno preveč zahtevkov za minimalne škode predvsem za mala plovila, zato so zavarovalne vsote kaska kljub visoki odbitni franšizi za plovila nad 10m precej višje kot so bile.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Jun 01, 2022 20:48

Kasko DA! Na dogovorjeno vrednost plovila.
V mojem primeru je bilo vse skupaj preko 17k stroškov.
Zavarovalnica je vse pokrila (-0,5% odbitne franšize) brez da bi trznila. Le mojih stroškov (potni, dnevnice, spanje…) ni hotela. Klinc, če ne vprašaš ti ne morejo reči ne.
SeaHelp pa ne plačujem, ker gre iz kaska tudi to (npr. reševanje, vleka).
Je pa res, da moraš imeti račune. Cici-Mici pri zavarovalnicah ne pali…
No, sem še kar konkretno v plusu…
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jun 01, 2022 20:52

Absolutno mi je jasno, da moramo sami pazit na plovila...
Nimaš pa vedno vsega pod kontrolo, če te ujame pizdarija, si lahko tudi v marini , pa si ne morš nč pomagat.
Npr. huda toča med tednom, tebe pa ni na barki..
Ali pa strela itd..

Kolikor sem do sedaj kupoval, si pa s 300€ lahko kupim glih apdek trakove, šmirgle in špohtle, čopiče.... , če mal karikiram.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 01, 2022 21:19

Barko imam zavarovano za 25k, čeprav seveda z leti zmetal v barko nekajkrat več.
Če mi barka potone, bi bil dvig (ki je obvezen) glih 25k.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 01, 2022 21:19

Itak so glasovi ZA zmagali, z ustavno večino. :P
Mi je zanimivo brati te zgodbe, vse uspešne. Bravo!
Ko pa prebiram druge forume, pa folk pizdi, da jih je zavarovalnica nategnila in da niso dobili kaj dosti :? .
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jun 01, 2022 21:38

Moje mišljenje je tako, vsak cent ki ga daš zavarovalnicam je vržen v smeti, jaz nikoli ne bi nič kasko zavaroval še tisto obvezno je preveč, tako moraš plačat zav. za avto, barko, moped, hišo sem zgradil pred 20imi leti pa jo še nisem zavaroval, ker ni obvezno in jo tudi ne bom, če se pa ima kaj hudega zgodit se pa marsikdo j..a z zav. da dobi škodo povrnjeno.
Moj glas je kasko NE :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jun 01, 2022 22:08

Pa kasko krije dvig potopljenega plovila? So kakšne omejitve, če se ti to zgodi ob napovedanih 50 vozlih vetra? Se mi zdi, če ti bodo barko vlekli ven iz kakšnih 40m, da bo to konkretno dražje kot je 30 let stara 10m barka.
Bo_4
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Jun 01, 2022 23:27

Kasko zavarovanje plovila je obvezno če je v marini ali ladjedelnici ! (beri drobni tisk pogodbe) sicer pa prekalkuliraj vrednost plovila ter čas in kraj uporabe (rizik). :?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 01, 2022 23:59

Bo_4 napisal/-a:Kasko zavarovanje plovila je obvezno če je v marini ali ladjedelnici !

Razen kadar ni :wink: :mrgreen:
V 40 letih, v več marinah, z več plovili, me nikoli nihče ni vprašal po kasku. Edino, ko je bila ena od bark v čarterju, je to zanimalo banko. Drugače pa jih briga. Če se kaj zgodi itak ti nasrkaš. V 40 letih so bile v marini praske od sosednje barke, pa kakšen počen bokobran, zvita ograjica, razmajana bitev, posrana paluba :) Na morju pa nič koma jozef od poškodb. Ja, strgano jadro, pa počeno okno ipd. Ampak to te ne časti nobena zavarovalnica.
Najboljši kasko je dobro sidro in znanje sidranja ter meteorologije. Največ hudih nesreč, z veliko škode, se vsako leto zgodi na sidriščih (beri cajtnge). Ne vem če kateri kasko velja na sidru (beri drobni tisk)!?
Saj pravim, ustavna večina ima prav, nekateri so s tem celo zaslužili, 99% ostalih pa vplačuje. Loterija pač.
Nobenega ne prepričujem, da ne vplača kaska. Sploh če ni suveren pri tem kar počne z barko. Nova je itak tako lepa, da je greh, če jo ne bi zavaroval tako ali drugače, starejša pa :? Je pa res, da so v navtiki cifre kar visoke in ena kasko premija ne predstavlja več kot 5% letnega budgeta za ta špas.
Glej, če sem tolk smotan, da bom barko potopil, potem itak ta šport ni zame in adijo sanje. :cry: :)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jun 02, 2022 08:30

motorni napisal/-a:Pa kasko krije dvig potopljenega plovila? So kakšne omejitve, če se ti to zgodi ob napovedanih 50 vozlih vetra? Se mi zdi, če ti bodo barko vlekli ven iz kakšnih 40m, da bo to konkretno dražje kot je 30 let stara 10m barka.

Ne krije po moje, dobiš pa recimo povrnjeno škodo za uničeno plovilo, katerega odkartaš za dvig.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jun 02, 2022 10:18

Kasko NE - tudi jaz tako mislim. To je iz izkušenj, ko skoraj nikoli niso plačali kakšnih manjših poškodb, ki so se zgodile v marinah, kaj večjega se pa nikoli ni zgodilo.
Vedno je bil problem pri kakšnih manjših praskah z dokazovanji in računi in kdo bi to sploh popravljal - pa sva na koncu sama z očetom. Ker je barka angleška, je bilo treba včasih kakšno malenkost naročiti iz Anglije... pa je bil spet problem s tem, da je bil račun v funtih, pa jim ni bila všeč oznaka oz šifra, itd. Je pa vse to že dolgo nazaj.
Od takrat dalje je barka zavarovana samo za totalno izgubo - drugega pa nič. Kar je bilo treba včasih popraviti, popraviva sama oz naredi kakšen lokalni mojster - pa vse skupaj praktično vedno pride ceneje, glede na to koliko bi dal za zavarovanje.
Pa še vse pregovarjanje z zavarovalnicami odpade.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti