motor za by boat - katerega ?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

motor za by boat - katerega ?

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 27, 2022 06:54

Rabim motor za by boat, in gledam rabljene Tomos 4.5

Motor bi imel še kot rezervo , da ga pritrdim zadaj, če bi slučajno kdaj potreboval. Elan 31 s spojlerjem.

Ali se za te motorje dobijo še vsi rezervni deli ?

By boat bom pa imel najmanjši možen za 2 osebi. Ker je jadrnica premajhna, za večjo gumico s seboj vlačit.

Kaj predlagate pri nakupu motorja?

Če ima kdo rabljenega za prodat, me zanima.

Verjetno izposojajo pa jih ravno ne? Čeprav je po svoje neumnost da imamo vsak svojega, za tistih 14dni ko ga rabiš...
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

Re: motor za by boat - katerega ?

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 27, 2022 07:46

Nekateri deli se dobijo, nekateri ne. Delajo se v Srbiji, to so kopije, originalnih delov že kar dolgo ni. Se pa dobijo tudi rabljeni deli. Računaj, da večina teh rabljenih motorjev nima papirjev, precej jih ima tudi polomljene ročice za prosti tek, ali pa je mehanizem za pretikanje zapečen. Če se le da, kupi motor s plavim pokrovom in ročico za prosti tek ob strani. Tisti prvi z belo kapo in ročico za prosti tek spredaj imajo med motorno in spojno gredjo vzmet, ki izklaplja pogon. Ta vzmet je zelo občutljiva na lomljenje, novih originalov pa praktično ni več za dobiti.

Računaj tudi, da ima T 4.5 ločen tank za gorivo, ki ti bo v majhnem pomožnem gumenjaku v napoto. S tega stališča je T 3.5 priročnejši, ker ima vgrajen tank za gorivo, nima pa prostega teka in je nekaj šibkejši.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 27, 2022 08:23

Piki napisal/-a:
Računaj tudi, da ima T 4.5 ločen tank za gorivo, ki ti bo v majhnem pomožnem gumenjaku v napoto. S tega stališča je T 3.5 priročnejši, ker ima boljši vgrajen tank za gorivo, nima pa prostega teka in je nekaj šibkejši.

Ravno zato sem vprašal, da si ne nakopljem prevelikega motorja , ampak res minimum kolikor potrebujem.

Mogoče pa letos enostavno samo z vesli oddelam tisto kar bom rabil by boat. Praktično ga bom rabil od boje ali sidrišča do kopnega in to je.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jun 27, 2022 08:53

Kovač napisal/-a:gledam rabljene Tomos 4.5

Mene pa zanima, zakaj sploh gledaš zastarele 30+ let stare izvenkrmne motorje, za katere je izredno težko dobit rezervne dele... če sploh? :?
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 27, 2022 09:01

H2O napisal/-a:
Kovač napisal/-a:gledam rabljene Tomos 4.5

Mene pa zanima, zakaj sploh gledaš zastarele 30+ let stare izvenkrmne motorje, za katere je izredno težko dobit rezervne dele... če sploh? :?

Zato ker od začetka nisem verjel kolk denarja lahko vržeš v barko in vse ostale pritekline, zdaj pa sem začel malo gledat na stroške, da ne zapravljam tam, kjer ni potrebno oziroma smiselno.

Če mi bi dobil npr. novega za 300€ ne bi razmišljal .. ...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jun 27, 2022 09:21

Izvenkrmni motorji dobro ohranjajo vrednost, tako da njihov nakup ponavadi ne predstavlja velikega stroška (izgube vrednosti). Ponavadi ga lahko po nekaj letih prodaš za isto ceno (ali celo dražje), kot si sam odštel zanj (sploh ob tej inflaciji). To pomeni, da nisi imel z njim nobenega stroška (razen vzdrževanja).

S Tomosom si boš na glavo nakopal še eno skrb in vzrok za preklinjanje več. Jaz ga ne bi maral niti zastonj :roll:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jun 27, 2022 09:42

Kovač napisal/-a:Verjetno izposojajo pa jih ravno ne?

Jih, ampak boš za 14 dnevni najem odštel skoraj tretjino cene, če bi ga kupil. To je pa res stran vržen denar.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 27, 2022 10:17

H2O napisal/-a:Jaz ga ne bi maral niti zastonj :roll:

Jaz bi ga pa z veseljem vzel :lol: :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jun 27, 2022 10:28

Sem opazil, da včasih prav iščeš probleme in načine, kako si čim bolj zagrenit navtiko :wink:
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 27, 2022 11:27

seveda,

najlažje je kupit vse novo in boli te k.....

nam k nismo tolk sposobni da bi služili mastne denarje, ali podedovali ipd.. ne prestane druzga kokr da se znajdemo po najboljših močeh.
Miha Langus
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » Po Jun 27, 2022 11:51

Ne toliko čez Tomose udrihat. Včasih smo bili vsi na Tomosih in smo bili veseli. Meni Tomos 4,5S z belo kapo že 15 let dela brez problema, je pa res, da je redno vzdževan in vsake 3 mesece zalaufan.
Z nakupom Tomosa je tako kot loterija, lahko dela odlično, lahko nagaja. Ampak že, če je vizualno lep in če vedno vžiga iz prve, ni škoda dati 300€ za njega. Seveda zraven rabiš še tank, cevko, pumpico in priključek. Če boš imel srečo lahko najdeš tudi takega z integralnim tankom.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 27, 2022 13:01

na Tomosu 3.5 samo zamenjaš uplinjač in imaš T4. Motor ni problematičen, še najboljši so tisti, ki imajo platine. Komplet elektrika paše od APN4. Z malo pozornosti se ga da prav uredu urediti in ti bo hvalažen. Delov se pa še kar da dobit.
mašinfirer
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jun 27, 2022 13:03

Kovač napisal/-a:seveda,

najlažje je kupit vse novo in boli te k.....

nam k nismo tolk sposobni da bi služili mastne denarje, ali podedovali ipd.. ne prestane druzga kokr da se znajdemo po najboljših močeh.

Ne pretiravaj. Govorimo o izvenkrmnih motorjih, ki (novi) stanejo okrog jurja. To je pljunek v morje ob vseh ostalih stroških v navtiki. Sploh, ker izvenkrmnega motorja ne kupuješ vsako leto. Če ga imaš recimo 10 let, je to 100€ na leto. Kdor niti toliko ne more (ali noče) odštet za navtiko, je bolje, da se je sploh ne loteva :roll:

Ti si se očitno lotil navtike, ne da bi se prej prepričal, koliko ta hobi (resnično) stane. Denarja, časa in živcev. Lahko sicer zanjo zapraviš nekaj manj denarja, ampak ponavadi na račun svojega časa in živcev. Pa še vedno ne bo poceni.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Jun 27, 2022 13:40

Kdo se pa je preprical, ali pa vsaj preveril???
Nihce!
Slisali smo ja, da stane, pa vsi mislili sej to bom pa ze, akpak hvala bogu Kovacu, je dokaj kmalu videl in spoznal, da ni tko, kot si je zamislil.
Znizuje stroske v startu in bo po vsej verjetnosti speljal, marsikdo ali pa kar vecina, po tem kar je on izkusil in tudi napravil, bi ze obupali.
Kovac zelim ti samo se najbolje in uzivaj.
Kovac najdi pumpo za bencin pa ti senkam tomosa, ker mi stoji ze nevem kolk let.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Jun 27, 2022 13:47

Darh napisal/-a:Kdo se pa je preprical, ali pa vsaj preveril??.

Jaz 8)

Ne sicer na € natančno, na 1000€ pa.

1€ (pa tudi 100€) je v navtiki itak drobiž.

Kovaču sem pa že na začetku povedal, da navtika ni poceni (niti jadrnica), pa mi ni verjel.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti