Barke skandinavija

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Barke skandinavija

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Nov 20, 2022 10:10

Malo gledam tole ponudbo na Finskem. Res veliko bark, ki so ugodne, ohranjene kot je videt , skratka idealno za nakup , če ne bi bilo ene velike ovir ( razdalja :-( )

Res me firbec matra kolk bi koštal prevoz po cesti ene 10m barke??

Po vodi , če bi šel naokrog mi kaže na celih 32 dni neprestane plovbe oz. 4250 milj Helsinki / Portorož :-) . Ene poletne počitnce pa jo počaš prfedraš domov . To bi pa bil podvig.

https://m.nettimarkkina.com/veneet/ilmo ... F=F&page=6
Kovač
Admiral

Re: Barke skandinavija

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Nov 20, 2022 10:24

Slika

To bi bila res super avantura, pustiš službo , si vzameš 3mesece in greš po barko. Se zresetiraš in najdeš nov šiht :-) .

Ah ne, ne, to bi bilo preveč izven cone udobja . Preveč rizika ...

Ampak vedno bolj imam občutek da bi vsakemu pripadal en takšen odklop za nekaj mesecev, ko si nekje na polovici poti.

Da se razumemo, nimam noben težav s sabo, družino ,službo.. ..
čist tko se mi zdi, da bi za dušo pasalo, neki takšnega mal izven okvirov.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 20, 2022 11:47

Jaz sem preplul več kot 1.000 milj iz tirenskega morja v Portorož, ampak z brezhibno par let staro 16 metrsko barko.

Moj znanec je (skupaj s Polančevim sinom) z novo 18 metrsko jadrnico priplul iz Danske v Portorož.

S staro nepreverjeno 10 metrsko jadrnico se jaz ne bi upal podat na tako dolgo plovbo po tako nevarnem morju (kot sta recimo Severno morje in Biskajski zaliv) in bi raje plačal prevoz po kopnem, ne glede na ceno.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Nov 20, 2022 13:20

Pa še orke napadajo jadrnice okoli Španije in Portugalske :roll: sicer pa je gor res zanimiva ponudba, cene pa sploh..tudi Švedska in Norveška.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Nov 20, 2022 13:47

Ja tole z orkami sem slišal, da je kr jeba, agresivne k hudič zadnje čase. Baje se ti zaleti direkt v smerno krmilo.
Mesec nazaj dve potopljeni barki.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 20, 2022 13:55

1200 milj je pred cca 3 meseci naredil moj prijatelj,jadralni začetnik i Bavarijo 32..tam okol Rima pa v Pulo.Je zgodba za en večer.Veliko nevarnosti je podcenjeval a hvala Bogu se je ok končalo..13 dni če se ne motim.Pišurine so bile skozi Mesino,pol gor prot Brindisiju,pa beg pred jugom na pas mater..je pa šlo tud z mašino ko bok ,k je jugo pomagal..ob SZ bi bilo težje..
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 20, 2022 14:16

Mi smo prepluli mesinsko ožino po bonaci, čez otrantska vrata smo pa jebali ježa :shock:

Čeprav smo v Italiji tri dni čakali na dovolj mirno morje za prečkanje otrantskih vrat, so nas 4-5 metrski valovi kljub napovedanemu mirnemu morju razmetali tako, da je posoda iz omaric frčala po barki :roll:

In to na 16 metrski barki. Pa čez otrantska vrata je manj, kot 50 milj odprtega morja.

Ampak med več, kot 1.000 milj dolgo plovbo moraš bit pač pripravljen na sranje in težko morje. Počitniška plovba med hrvaškimi otoki se ne more primerjat s takim transferjem barke. Že po Sredozemlju ne, kaj šele po Severnem morju in Biskajskem zalivu.
Nazadnje spremenil H2O, dne Ne Nov 20, 2022 14:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Nov 20, 2022 14:34

Podoben scenarij se tudi meni plete po glavi ze nekaj casa. Gor so barke res lepo negovane in vzdrzevane. Trenutno 21.7 jadrnico sem iz Nizozemske vozil domov sam. 30 seveda ne mores zato gledam, da bi pac plul od tam. Stroskovno najbrz ne bi bilo razlike v primerjavi s prevozom (me pa vseeno zanima kolko tak prevoz stane).

Plutje ni enostavno in bi ga vzel pac kot izkusnjo, me pa skrbi preckanje Bay Biscay. Razmere tam so blue ocean kar seveda ni nic od tega kar poznamo iz Jadranskega morja. Varijanta je tudi preckanje po francoskih kanalih tako da preskocis Biscay, Portugalsko, Gibraltar in Spanijo. Je pa treba potovat na motor in pospravit jambor.

Slika

Ne vem. Ideja zori, spremljam debato in izkusnje tudi tukaj :)
Nazadnje spremenil 1stofficer, dne Ne Nov 20, 2022 14:48, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 20, 2022 14:46

1stofficer napisal/-a:Stroskovno najbrz ne bi bilo razlike v primerjavi s prevozom

Na takšni poti (od Skandinavije do Jadrana) je bolj malo varnih zalivov, primernih za sidranje, zato je treba pač plačevat marine. In v treh mesecih se stroškov za marine kar nabere. Da ne omenjam popravil in ostalih stroškov. Če že svojega časa ne računaš (pa bi ga moral).
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Nov 20, 2022 14:50

H2O napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Stroskovno najbrz ne bi bilo razlike v primerjavi s prevozom

Na takšni poti (od Skandinavije do Jadrana) je bolj malo varnih zalivov, primernih za sidranje, zato je treba pač plačevat marine. In v treh mesecih se stroškov za marine kar nabere. Da ne omenjam popravil in ostalih stroškov. Če že svojega časa ne računaš (pa bi ga moral).

Itaq. To je penzija projekt. 2-3 mesece.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 20, 2022 15:49

Brainstorming out of the box.

1. leto odjadraš do Francije/Anglije in daš barko v marino za 6-12 mesecev. Tja hodiš na počitnice s familijo. Privežeš nekje, kjer je povezava z nizkocenovnim.
2. leto prestaviš v Španijo, Portugalsko. Počitnice na Portugalskem.
3. leto prestaviš v Sredozemlje. Počitnice na sredozemski obali.
4. ker greš mimo Sicilije, še tam pustiš barko na letnem privezu. Nazadnje je bil Ryanair, Trst-Catagnia tud po 25€. Zdaj je verjetno več, ampak mogoče enako kot bencin do Splita :)
5. Aja še Grčija se ti ponuja na dlani za leto ali dve počitnic in jadranja.

Strošek.
Marina kjerkoli je verjetno cenejša, kot v SLO-HR.
Počitnice nekaj stanejo v vsakem primeru, s tem da imaš barko/apartma v Franciji, Španiji, Portugalskem...

In tako lepo počasi privandraš v SLO, razen če prej ne ugotoviš, da zgornje variante sploh niso napačne in potegneš v Sredozemlju npr. še kakšno leto ali dve.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Nov 20, 2022 17:16

.

1stofficer napisal/-a: Varijanta je tudi prečkanje po francoskih kanalih tako
[/img]

Ne vem. Ideja zori, spremljam debato in izkusnje tudi tukaj :)

Sem dvakrat plul po teh kanalih, tako da povem, teoretično in praktično se da, toda ker lahko pospraviš jambor, kobilice ne moreš. Posledično lahko preko kanalov pripelješ le manjšo barko.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Po Nov 21, 2022 07:58

Jaz sem svojo pripeljal iz Svedske po cesti. 10m dolga 2,4m široka in 3m visoka. Tako da je šla na šleper. Iz Göteborga je koštal prevoz 2000€. Iz juga švedske bi bil 1500€. Zdaj je ta prevoznik dvignil ceno za 30%. Pripelje pa tudi 2.6m široko barko.
Sem pred kratkim vprašal enga Nemca ki prevaža barke za prevoz 2.8m široke barke iz Köbenhavna do Ljubljane in bi bila cena 4900€. Ta pripelje tudi 3m široke.
Do širine 2.8m (mogoče tudi do 3m, ne vem..) se da dobit dovoljenje za prevoz v vsaki državi posebej. Za Nemčijo stane 70€ in velja 3 mesece. Tako da rabiš izpit E kategorije, eno dolgo prikolico za prevoz avtov in dober avto, ki lahko to vleče. Na ta način bi jih lahko več dol zvlekli in razdelili stroške.?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 21, 2022 09:41

@marchi

Nekaj podobnega s postanki sem tudi sam imel v mislih kot B plan za primer, da rabis pavzo ali se kaj drugega zgodi na poti domov. Pol pa pac hodis na pocitnice kjer je padlo sidro. Zanimivo bi se blo ustavit ob spanskih otokih, morda potegnit Afrike za hec, potem Sicilija, Grcija... nekajletna avantura :)

The home is where the anchor drops :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 21, 2022 09:54

1stofficer napisal/-a:@marchi

Nekaj podobnega s postanki sem tudi sam imel v mislih kot B plan za primer, da rabis pavzo ali se kaj drugega zgodi na poti domov. Pol pa pac hodis na pocitnice kjer je padlo sidro. Zanimivo bi se blo ustavit ob spanskih otokih, morda potegnit Afrike za hec, potem Sicilija, Grcija... nekajletna avantura :)

The home is where the anchor drops :)

Ali pa 14 dni potegneš ti, 14 dni pa prijatelj s katerim se zmeniš in mu daš barko na razpolago (prijetno s koristnim). Veliko je variant. Ob predpostavki, da je barka vzdrževana in da se izogibaš neurjem, kar pa itak se. Pa šveđanke so verjetno malo bolj spedenane, kot balkanke. Vsaj kot je iz oglasov razvidno. Veliko starejših od 20 let imajo že menjane motorje ipd.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta