Jadranje z vetrom

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

omas
Admiral

Jadranje z vetrom

OdgovorNapisal/-a omas » Po Maj 19, 2025 09:42

Do zdaj sem pri downwind jadranju v močnem vetru (20+ knts.) vedno imel samo delno zvito prednje jadro ( genova). Kakšne so vaše izkušnje? Kako bi šlo brez genove in samo s krajšanim glavnim jadrom? Bi bilo v velikih valovih jadranje lažje?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Jadranje z vetrom

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Maj 19, 2025 19:11

Pri vetrovih 20 plus v krmo tudi jaz raje uporabim samo genoo. Glavno je tezje hendlat, malo po obcutku bi si upal celo ugibat, da se bi znala barka tudi bolj zibat po vzdolzni osi v primeru nestabilnega vetra. Morda bi sla lepse z metuljem
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 19, 2025 20:02

Če imaš glavno jadro je pivot točka barke pri oz. pred jamborom, kar pomeni, da te val od zadaj hitreje zavrti, kar je pri visokih valovih lahko neugodno. Že tako je pri downwind težava kobilica, če pa se pridruži še glavno jadro, je lahko še bolj neugodno.
Krma na valove in krmarit tako, da te val ne dobi s polkrme ali strani. Prednje jadro ti pri temu pomaga.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Maj 19, 2025 22:18

Tko kot so že predhodniki napisal. Moja izkušnja je, da na začetku z glavnim zgleda dobr, pol, ko si pa že par milj nižje, se pa utegne veter samo pojačat, valovi pa tud. Moje glavno je rol, pa ponavadi sem edini na barki, ki je sposoben za manevre. Glavnega je zlo težko z vetrom od zadaj krajšat oziroma rolat v jambor. Ko pogruntam, da je čas za krajšavo, je že mal pozn, zato je dobr, da glavno ni ful razvito, ampak samo kakih 50%. Ker ga ne moreš zvit, je edino, kar lahk nardiš, obrneš v veter, pri čemer se barka seveda močno nagne, vse nepritrjeno pa odleti z veliko hitrostjo popreko, npr. stekleni kozarci od piva/vina, mobiteli, itd. Nasprotno je pa genovo možno krajšat tud z vetrom od zadaj, če le ni orkanski veter. Moje pravilo, če sem sam edini za manevre, je, da pri 20 vozlih iz bilo katere smeri že krajšam. Zgodil se mi je tud že, da mi je razpadu navijalni boben za genovo ravno v trenutku, ko sem hotu krajšat, in ni blo druge, kot da sem genovo dol zvleku. Avtopilot seveda v takih pogojih ne dela.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 19, 2025 22:45

modro morje napisal/-a:... Avtopilot seveda v takih pogojih ne dela.

Vsekakor če je na plovilu vgrajen pomožni avtopilot s pogonom nataknjenem na rudu ali tisti s pogonom na krmilnem kolesu.
Pravi VGRADNI avtopilot pa pelje barko v skrajnih razmerah z vetrom v hrbet dostikrat bolje kot večina krmarjev.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » To Maj 20, 2025 08:35

Hvala za odgovore. Moje območje plovbe je Hvar, Brač, Korčula in Pelješac. Tako da popoldan je večkrat 20+.. Takrat ponavadi jadram z vetrom v krmo. Na pol zvita genova pa timun v roki. Avtopilot (Raymarin 1000) res ne folga..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta