Marina ali v divjini?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Marina ali v divjini?
Pozdravljeni,
sem še neizkušen jadralec in me zanima, kakšne imate izkušnje oz. kaj predlagate za sidranje.
Ali marina ali nekje v divjem zalivu?
Zanimivo se mi zdi to, da sta mi že 2 zelo izkušena jadralca rekla, da vedno vežeta v marini, medtem ko so mlajši in posledično manj izkušeni vedno hvalijo kako lepo je sidrati na divjem.
Lep pozdrav
sem še neizkušen jadralec in me zanima, kakšne imate izkušnje oz. kaj predlagate za sidranje.
Zanimivo se mi zdi to, da sta mi že 2 zelo izkušena jadralca rekla, da vedno vežeta v marini, medtem ko so mlajši in posledično manj izkušeni vedno hvalijo kako lepo je sidrati na divjem.
Lep pozdrav
Sposobnost posadke je obratno sorazmerna z njeno glasnjostjo:)
.
.
Čar je v naravi!
V pristnosti morja, živali, zraka, sonca, ko tista pristnost zvečer z vonjem morja, pinij, olivnega olja, pečenih morskih organizmov, hladne bevande, itd. kar peče in boli od ugodja, do jutra s svojo nedolžnostjo in optimizmom novega odpelje morjeplovca proti drugemu "divjemu" zalivu.
LP
.
PS
Varno-nevarno je pa tako ali tako osebna odločitev.
.
.
Čar je v naravi!
V pristnosti morja, živali, zraka, sonca, ko tista pristnost zvečer z vonjem morja, pinij, olivnega olja, pečenih morskih organizmov, hladne bevande, itd. kar peče in boli od ugodja, do jutra s svojo nedolžnostjo in optimizmom novega odpelje morjeplovca proti drugemu "divjemu" zalivu.
LP
.
PS
Varno-nevarno je pa tako ali tako osebna odločitev.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Re: Marina ali v divjini?
elci83 napisal/-a:Pozdravljeni,
Lep pozdrav
To si vprašal približno takole: "Ali naj vzamem blondinko, ali črnolsako?"
Vsak se veže, kjer mu odgovarja. Seveda pa ima tu glavno besedo narava, kateri sledijo izkušnje in intuicija. Potem so še potrbe po vodi, živežu itd, ki te prisilijo na vez v marini oz. kopnem. Vsak kapitan mora upoštevati tudi želje posadke. Jaz osebno bi bil cel dopust po zakotnih zalivih, ampak klonim ženskemu delu posadke, ki si želi vrveža, stojnic...
O varnem sidranju za noćitev je bilo že dosti natipkanega, tako da poglej malo v zgodovino. Prilagajaj se napovedi in glede nanjo izbiraj zaliv. Čez nekaj let pa bo vse lažje.
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Betona in ulic imam že tako dovolj preko zime, zato se pridružujem tistim, ki izbirajo zalive. Poleg tega je tu potrebno tudi nekaj navtičnega znanja, saj je vedno zanimivo, kako se bo sidral sosed in ali boš v primeru slabega vremena pravilno zasidran. Vsekakor me tudi slabo vreme ne odvrne od sidranja v zalivih kajti šele takrat pride v poštev znanje morjeplovca, pa tudi malo adrenalina je vmes. Vsekakor pa bolj zaupam svojemu sidru kot raznim bojam pa tudi v marinah sem že videl razbite barke. Vsekakor pa se moraš sam odločiti, kajti morjeplovstvo je način življenja. lp
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
luftar napisal/-a:Betona in ulic imam že tako dovolj preko zime, zato se pridružujem tistim, ki izbirajo zalive. Poleg tega je tu potrebno tudi nekaj navtičnega znanja, saj je vedno zanimivo, kako se bo sidral sosed in ali boš v primeru slabega vremena pravilno zasidran. Vsekakor me tudi slabo vreme ne odvrne od sidranja v zalivih kajti šele takrat pride v poštev znanje morjeplovca, pa tudi malo adrenalina je vmes. Vsekakor pa bolj zaupam svojemu sidru kot raznim bojam pa tudi v marinah sem že videl razbite barke. Vsekakor pa se moraš sam odločiti, kajti morjeplovstvo je način življenja. lp
To je to
FISHING & SAILING IS LIFE
Se strinjam, da je pravi stik z morjem šele pri sidranju po zalivih. No in ker sem bil letos na dopustu prva 2 tedna avgusta, je bila kar precejšnja gneča. Okrog tebe italijani, pa neizkušeni (charter) čehi, slovaki... Tako sem v 90% vezal krmo na obalo, spredaj pa dvojno sidro, seveda zaporedno... Res je, da mora biti zaliv odprt samo na eno stran, tja usmeriš premec in spiš kot v marini... Če je prostora dovol, potem samo sidram... Nekako pa ne upam spati na (pre)kratki verigi in vrvi, da bi pridobil prostor...
Tisti, ki imamo manjše čolne imamo prednost. Praktično vsak večer sem v mestu, v dogajanju, pač vežem nekam na rivo, ko pa se mi zahoče spanja vžgem motor in sodram v sosednjem zalivu... Res je, da za nočno plovbo in še posebej sidranje, pa rabiš izkušnje in predvsem moraš poznati "teren". Nekje, kjer sem prvič, si tega ne upam!
Tisti z večjimi barkami, si tega ponavadi ne morejo privoščiti, saj nimajo kam vezati na rivah. Potem je tukaj problem... Potrebuješ krepko barko, ki ima pošten pomožni gumenjak in z njim lahko odglisiraš v mesto.
LP
Tisti, ki imamo manjše čolne imamo prednost. Praktično vsak večer sem v mestu, v dogajanju, pač vežem nekam na rivo, ko pa se mi zahoče spanja vžgem motor in sodram v sosednjem zalivu... Res je, da za nočno plovbo in še posebej sidranje, pa rabiš izkušnje in predvsem moraš poznati "teren". Nekje, kjer sem prvič, si tega ne upam!
Tisti z večjimi barkami, si tega ponavadi ne morejo privoščiti, saj nimajo kam vezati na rivah. Potem je tukaj problem... Potrebuješ krepko barko, ki ima pošten pomožni gumenjak in z njim lahko odglisiraš v mesto.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta