1. Cutter jadro; 2. navijalni genaker

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

1. Cutter jadro; 2. navijalni genaker

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Dec 23, 2009 20:49

Zanima me ali kdo od jadralcev ima cutter snast oz. cutter jadro na svoji jadrnici in če ima kakšne so izkušnje (ali je velika ovira za genovo pri križanju, ali je navijalno, ali ima leteče pripone...).
Poleg tega me zanimajo tudi izkušnje z navijalnim genakerjem (kakšen navijalec uporablja (Facnor, Bamar...), ali so kakšne težave ipd...)
Preden se spustim v investicije bi rad imel čim več informacij.

Hvala za odgovore in srečno 2010!

Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Dec 24, 2009 19:01

Zdravo Edo
Na svoji jadrnici imam navijalni genacker in se mi zelo dobro obnese. Priprava za namestitev par minut, saj ga samo zapneš spodaj na rinko in na dvižnico in lepo potegneš gor, seveda navitega. Tudi pospravljen je zelo hitro, morda ga je pametno pospraviti v kabino ob zelo močnem vetru.. Upravljanje pa kot pri klasičnem. Imam enega prvih izdelkov Victory-a, zdaj imajo že izboljšave pri navijalnem delu.
Sicer pa pridi pogledat, saj si blizu Izole.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Pe Dec 25, 2009 12:13

Kaj pa mogoče genaker z nogavico namesto rol genakerja? Samo glasno razmišljam. Morem pa priznat, da za rol genaker še nisem slišal. Malo sem "pogooglal" in mi ni jabolj jasno kako stvar deluje: a se genaker torej zrola (ima mehanizem) po enakem principu kot npr. rol-genova?

lpu
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Dec 25, 2009 15:11

Jaz imam pa nogavico za genaker pa se mi zgoraj obroč mal zatika.je kar od teglca za rože,to ni naj dodelano.
LP Iztok
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Dec 25, 2009 17:31

Mi mamo eno od prvih variant, ko še ni blo rola in je zadeva z nogavico. Dela BP, in tudi zelo enostavno za družinsko jadranje/upravljanje. Je pa izdelek g. Štarvsa (Seaway)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Dec 25, 2009 18:09

Rol genacker se res enostavno zrola, saj je spodaj vpet (vpetje imam kar na sprednjem kljunu), zgoraj pa, kot sem že pojasnil, na dvižnici. Sistem mehanizma je podoben kot pri vinču, samo da gre vrv samo enkrat skozi. Ta vrv je neskončna in ko hočeš genacker pospraviti, enostavno vlečeš za to vrv in se ti lepo navija okoli sprednjega roba. Ta je seveda ojačan, mislim, da je notri všita zajla.
Z uporabo genackerja sem dobil še par idej, predvsem bi rad neskončno vrv za navijanje dodatno vpel.
Ves sistem skupaj z genackerjem je možno pospraviti v parih minutah.
LP
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Dec 25, 2009 18:52

Genaker z nogavico imam tudi jaz. Problem je v času, ki ga rabim za dvigovanje in spuščanje (površina 140 m2 :? ). Pri meni gre vedno za maloštevilno posadko. Večkrat jadram tudi solo in takrat rabim tudi do 20 minut, da zadevo spravim v pogon. V tem primeru prej 3x premislim ali genaker dvignem ali ne. Rad bi zadevo poenostavil kar se da.
Joško hvala za informacijo. Točno to sem hotel slišati. Mogoče še informacija kakšna je bila cena (pomemben je tudi podatek za kakšno kvadraturo genakera gre).
Očitno pa s cutter jadrom ni izkušenj.

Lp Edo

Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Dec 25, 2009 19:31

S cutter jadrom sem dobil nekaj izkušenj v letošnjem letu in lahko rečem, da je idealno jadro za zelo močne vetrove, oziroma jadro, ki v večini primerov nadomesti viharno jadro, če ga skrajšamo na ustrezno površino. Težišče ima nižje, kot skrajšana rol genova pa tudi bližje jamboru je.
Slaba lastnost pa je cik-cakanje v veter, ko ob obratu ne moreš genovo enostavno popustiti in nato na drugo stran prevleči, ampak jo moraš poviti in ponovno odviti po opravljenem preletu. Da se ob šibkem vetru tudi brez povijanja, a pri tem se obrabljajo in poškodujejo materiali in to odsvetujem.
Druga prednost cutterja je tudi ojačitev jambora in skupaj z baby stajem dobite jambor za oceansko plovbo. Da ne pozabim, jaz imam po nasvetu tudi leteče pripone zaradi preprečitve zvijanja ali poškodbe jambora.
Za zaključek lahko rečem, da je cutter jadro za dolge plovbe in ekstremno jadranje, nikakor pa za nedelsko, še posebej v kanalih.
Rad bi slišal še mnenje drugih, ki takšno jadro uporabljajo!
Lep pozdrav! Hrast
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Dec 25, 2009 19:36

Kuter jadro ima sedaj novo hrast in ga je pohvalil 100 na uro.Delali so ga pri gospodu Podunavcu.plul je pri 40 vozlih brez problema.Barka ima nižje težišče kot z skrajšano genovo.Ima tudi baby stay in vse mu klapa u nulo..
LP Iztok
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Dec 25, 2009 20:02

Polanc, hvala za podporo. Baby stay imam snemljiv in ga še nisem uporabil. Drugače pa je cutter snast na vsaki jadrnici, ki ima spredaj dva jadra.Kakšna je uporabnost pa je odvisna od njune medsebojne oddaljenosti.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Dec 25, 2009 20:43

Hrast,
za kakšno jadrnico gre? Kakšna je površin cutter-ja in ali je cutter tudi navijalni?

Lp Edo

Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Dec 25, 2009 21:17

Jadrnica je 40 čevljev, po načrtih Bavarija, drugače samogradnja. Kuter je navijalni in ima 12 m2.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Dec 25, 2009 21:36

Edo, točne površine genackerja ne vem, cena pa mislim, da je bila 1.500,00 Eur (za 10m jadrnico)
Tudi izkušenj s cutter jadrom nimam, sem pa o tem razmišljal, sploh če želim kdaj na daljšo plovbo tam pod Jadran.
Prav zato me tudi zanima, če je možno namestiti zajlo za cutter tako, da se jo da tudi snet. Prav zaradi preleta genove bi to bilo super.
LP
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Dec 25, 2009 22:14

Zajlo, oziroma roll se da sneti, v kolikor imaš tako narejeno. Meni ga je odlično naredil Mladen Lazar v Metalkeramiki.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » So Dec 26, 2009 23:03

Joško, Hrast,
hvala obema za posredovane informacije. Mislim, da bo Mladen Lazar res ta prav za cutter. Joško, enkrat se bom res oglasil v Izoli, da si roll genaker ogledam v živo.

Hvala in srečno 2010!

Lp Edo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov