Charter

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

gorenc22
Višji štabni vodnik

Charter

OdgovorNapisal/-a gorenc22 » So Mar 27, 2010 14:36

Lep mornarski pozdrav vsem!

Poletje se zbliža, morje vabi :D
Prosim vas za nasvete in mnenja, stvar je pa sledeča... Po letih jadranja s lastno jadrnico, se bom letos prvič odločil še za charter najem. Tako, da vidim, kako zgleda, čeprav si nikoli nisem mislil, da bo prišlo do tega..
Zanima me, katere charter firme mi lahko priporočite, kaj svetujete, na kaj moram biti pozoren, kje se da dobiti kakšne popuste, kje so relativno najbolj poceni, vaše izkušnje in mnenja... Vse je dobrodošlo, ker sam na tem področju nimam veliko izkušenj:)
Kaj sem do zdaj videl?
Najbolj mi je bil še všeč Elan yachting- so vredu?
Zagotovo bi se najprej nekje v sredini maja odločil za "poskusno" 3 do 4 dnevno jadranje, šele nato pa poleti ruknil 2 tedna... Se to da?
Za izhodišče sem mislil izbrati marine, nekje od zadra pa do šibenika, trenutno pa nas je na "crew listi" 7 oseb. To pomeni, najmanj 3 kabine??, vzel bi pa raje manjšo jadrnico, kot pa večjo.

Kaj mi lahko svetujete?

Za vse odgovore in pomoč, se vam že vnaprej zahvaljujem.

LP
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

Punat

OdgovorNapisal/-a kekeck » So Mar 27, 2010 16:35

Imam zelo dobre izkušnje z GARANT CHARTER iz Punata

http://adria-boatcharter.de/charter-hrvatska/

Maksimalno prilagodljivi, jadrnico vedno dobim kadar mi paše (3,4,5 dni izven glavne sezone), cena se mi zdi ugodna,...
Iz prigod 1, crkne boben od genove in se nam opravicuje ker smo se morali samo z glavnim nazaj v marino in zadevo popravi cez noč.
Iz prigod 2, v skoraj orkanski burji se odzove na klic in pride sam in pripelje še dva da nam pomagata privezat barko.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Mar 27, 2010 17:17

Ojla,

Jaz sem običajno chartiral barke preko firme Star Yachting (USA), glede na to da smo bili kar stalne stranke smo na koncu prišli do cca 30% popusta. Kasneje pa sem zaprosil tudi za ponudbo od Burina pa smo se tudi kar dobro izpogajal, tako da smo prišli ceneje skozi. Priporočam ti, da vzameš čim novejšo barko, kajti načeloma boš imel manj problemov z kakšnimi brezveznimi okvarami zaradi iztrošenega materijala.
Predvsem pa bodi pozoren pri prevzemu barke, da boš res vse pregledal ali vse štima. V primeru, da so kakšne napake jih je potrebno zabeležiti, da ne boš imel kasneje problemov, ko boš vrnil barko. Pa mal se pozanimaj kje so pomembnejše stvari npr. varovalka za sidro???? Ker ima vsaka barka neke svoje posebnosti je kar zanimivo ko npr ti crkne sidro pol pa eno uro iščeš varovalko po barki.... :D

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » So Mar 27, 2010 17:57

nekateri čarteristi predložijo tudi spisek opreme. preveri in seštej, ali se dejansko stanje ujema z opremo napisano na listi. poleg tega preveri tudi delovanje luči, pogona, elektronike, črpalk, hladilnika, pečice, bowtrusta itd.
na napake opozori TAKOJ.
če imaš v posadki potapljača, naj preveri tudi podvodni del.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Mar 27, 2010 18:31

Za katero chartersko firmo se boš odločil, zavisi predvsem od tega, s katero barko od katerega proizvajalca želiš na dopust. Burin ponuja Elan, pred kratkim so s partnerji kupili Elan Yachting, Euromarine ponuja Jeanneau, Sun charter mislim da ima Beneteauje, itd. Mislim, da se splača vzeti barko, ki jo vsaj malo poznaš.
Trenutno z najemi ni nobene evforije in mislim, da če malo počakaš in da si čim kasneje rezerviraš, znaš še nekaj privarčevati. V teh kriznih časih ponujajo nenormalne popuste.
Obvezno moraš izpolniti "check out" listo, na kateri naj bodo vse napake jasno zabeležene. Vzemi si čas vsaj kakšno uro, opozori jih tudi na poškodbe na lesu, vodo v kaluži. Skratka vse, za kar bi te lahko ob "check in" držali za j...a. Daj jim na znanje, da nisi neki levi in da zadevo obvladaš. Vse ustne pripombe naj bodo zabeležene in podpisane tudi s strani delavca charterja.

LP :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
gorenc22
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gorenc22 » So Mar 27, 2010 19:07

Meni sploh ni pomembno katero znamko jadrnice bi vzel. Pomembno mi je to, da po domače " ne zajebavajo" ob prihodu nazaj in da so kar se da ugodni.
A ta pregled se opravi skupaj s charteristom, al ti sam pregledaš barko, če je vse vredu...
Torej je potrebno ob prevzemu zelo dobro pregledati barko. A obstajajo kakšne pregledne točke, oz. seznam za pregled? Na kaj je potrebno najbolj paziti? Katere pa so najpogostejše okvare/poškodbe, dna katerih te lahko potem " zajebavajo" ? Ima kdo s tem kakšne slabe izkušnje s katero charter firmo?

lp
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Mar 27, 2010 19:25

Pregled se opravi skupaj z delavcem charterja. Običajno imajo že narejen spisek opreme za vsako barko posebej.
Pregleda in prešteje se vsa oprema, ki je spisku. Pregleda se elektro oprema, pojasniti morajo delovanje, na instrumentu za globino pa skupaj poglejta nastavitve.
Dvigni podnice in preglej predvsem zadnji del kobilice, kjer se lahko vidi, če je bila barka pred tem nasukana.
Preveri tudi nivo olja v motorju ter seveda nivo goriva v rezervoarju

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Mar 28, 2010 08:03

Glede same zajebancije, ko prpelješ barko nazaj je pa tako... Jaz načeloma nisem nikoli imel nobenih problemov, smo se vedno kar dobro razumeli z tistim, ki je predajal barko. Je pa res, da sem imel vedno ob prevzemu in potem, ko sem barko pripeljal nazaj kakšen "priboljšek" (beri pivo, travarica, klobasa,..) za tistega s katerim sva skupaj pregledovala barko. Verjemi, da če se normalno (korektno) obnašaš do njih ti ne bo nobeden nič težil zaradi kakšnih malenkosti (npr. kozarci, krožniki,...). Načeloma je pa tako, da ti drugače kar hitro poberejo kavcijo. Npr. če boš slučajno izgubil čaklo ali pa kakšen podoben del opreme, je bolje da se ustaviš v kakšni marini in kupiš drugega, te bo prišlo ceneje kot pa če ti poberejo del kavcije. Vsaj take so moje izkušnje. Če pa narediš piz... pa ode kavcija.... Pa pazljivo preberi pogoje zavarovanja, ker jaz sem naprimer opazil, da v ceno zavarovanja niso vključene okvare motorja. Tako, da obvezno preveri stanje olja, izmet vode,...
Je pa res, da ko brko vzameš je ne poznaš in se vsaka barka obnaša drugače. Ko si pa na svoji je pa tudi tako, da točno veš kaj imaš in si morda lahko malo bolj sproščena ali pa tudi ne.... :lol:
Nazadnje spremenil evovii, dne To Mar 15, 2011 09:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
todela
Višji vodnik
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a todela » Ne Mar 28, 2010 16:10

pozdravljen,

se strinjam s svojimi predhodniki, kar so napisali, chartiramo ze vrsto let in ne vedno pri istem charterju,zelo pomembno je da se znas oz. se hoces pogajat pridemo tudi cez 30% popusta + razne ugodnosti kot so: oprosceni placila transit log 100 eur, zunanji motor 50-80 eur teden, brezplacen spinaker 90 eur teden in se kaj bi se naslo, to so pomembni stroski kateri ti mocno podrazijo jadranje. Vse to pisem za majsko in septembrsko jadranje. Po letih chartiranja smo nasli charter, kateri nam poleg vsega nastetega da na vsako barko mobilni telefon njihov, da jih poklicemo na nihove stroske oz. ce nas je vec bark se lahko klicemo med sabo, saj vsi vemo kaksna je stvar z VHF postajami in kanali, sicer imamo vklopljeno vendar bolj na potiho, ce imas brezlacni mobilnik, ki lovi skoraj povsod. Se ena pomembna stvar, ki nam jo omogoca je ta da zadnja leta placujemo zavarovanje kavcije 120 eur na barko in ce delis s 6 je to zanemarljiv znesek v primerjavi s tem da ti ode 1500 eur kavcije...to pomeni da placamo 120 eur, katere ne dobimo nazaj v nobenem primeru tudi ce je z barko vse ok,ce pa ni smo samo ob 120 eur, ce je to kak razbit kozarec ali izgubljen vinc smo bolj na minusu, ce ja pa barka nasedla oz.podrgnjena, strgana jadra, poskodovan inventar...seveda se zgodi tega se ne pocne namerno, v tem primeru smo v krepkem plusu :)...
Lep pozdrav...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 30, 2010 13:47

Jaz imam dobre izkušnje z http://www.vitonautika.com. Majhna družinska flota v Puli-Veruda, barke zelo lepo vzdrževane, da se pogajati za ceno, ponavadi zraven dobiš še kakšen izvenkrmni motor gratis ipd.
Je pa res, da se zna zgoditi, da je julija in avgusta vse oddano, tako da rezervacija ne bo odveč. Seveda se da zmenit tudi za nekaj dnevni najem v predsezoni.
Za 7 članov bo trokabinska 36ka komaj zadosti. Če so med njimi otroci, ne bo težav. Tudi jaz svetujem, da pri prevzemu vse prevzameš tako kot mora biti in lociraš morebitne napake. Popravijo jih takoj! Jaz bi na tvojem mestu razvil jadra in zagnal motor. To je osnova. Z razvijanjem jader prečekiraš ogromno opreme od šrkripceev, vinčev, vrvi, rolmehanizma, do jader samih. Motor pa mora seveda delovati brezhibno.
Na koncu, ko barko vrneš, ne komplicirajo za vsak razmajan pant in bogato pogledajo skozi prste, tako da se gosti ravno zaradi tega vračajo, ker je odnos pravi.
Primerna cena v sezoni za 36ko, 1600 - 2000€ odvisno od starosti. Kar je več je preveč, kar je manj je sumljivo (papirji, support ipd.).
easysailor
Višji praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a easysailor » Sr Mar 31, 2010 10:48

Oddam jadrnico Elan 333.
Več pod zasebno

LP
Nazadnje spremenil easysailor, dne So Feb 11, 2012 22:07, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
bof
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bof » Če Apr 01, 2010 11:18

Pozdravljeni!

Sem preklical nekako pol jadrana, kar se tiče čarteristov itd..
Tut glihal s vsemi.
Vsi imajo previsoke cene.

Po slučaju sem dve leti nazaj našel pravega čarterista.
5 noči jadranja med prvomajskimi prazniki (več nimam časa), vsa oprema (izvenkrmni, vsa jadra, vse vse..), v ceni tranzit log, čiščenje, zavarovanje članov, ki ga vsi računajo posebej. Elan 333, vse komplet 400 eur.
Aja naj omenim prevzem bom imel v petek ob 20h zvecer.
To je prilagodljivost in prijaznost!

Lahko pa pohvalim Hinco Yachting, kateri so mi do nekaj časa nazaj, dajali tudi dobre cene.
Vsi ti popusti itd, pa so samo metanje peska v oči ali tako imenovana marketinška poteza. Ti da 40% popusta na 2000 jurja, hvala lepa.
Pol pa racun za zavarovanje, pa za tranzit log, pa za motor, pa mreza za otroka, pa vse kar si znajo zmislit. A ne znajo reč to je tolk in adijo?

lp,
BOF
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 01, 2010 18:57

Najemi isto barko, pri istem možakarju v juliju ali avgustu, za 800€/teden, pa se spet malo pohvali, ker so me sama ušesa. Samo ne s štorijami, kot moj prijatelj ima prijatelja, ki je pri prijatelju najel...
Uporabniški avatar
bof
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bof » Pe Apr 02, 2010 10:28

Imam rezervirano od 19.06.-03.07.2010 za 1000 eur/komplet.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Apr 02, 2010 10:38

No ja, pa si le uspel odškrtniti malo julija, naj ti bo, se predam. Uživaj!

Čaki čaki, samo to pa ni več 400€/teden, smo že na 500€/teden in to celo pri najemu za dva tedna (nič popusta? )

Vseeno pa nas obvesti s končnim zneskom, ko se vrneš, da vsi navalimo na tega čarterista............................................. preden propade, seveda.

Malo za šalo malo zares.
A tistih 100€, ko si preklical pol Jadrana si tudi vštel v ceno?

Ne se pustiti sprovocirati, samo meni ne da miru tole dampinško hvalisanje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov