Kite oz. kajt kot rezervni motor

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kite oz. kajt kot rezervni motor

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 04, 2010 07:48

Obračam se na vas jadralce kot stručkote za izkoriščanje vetrne energije. prišel sem na idejo da bi na čolnu 4,2m uporabljal kajt kot rezervni motor v primeru da mi glavni crkne, gre za premagovanje manjših razdalj v sili. Zanimajo me vaše izkušnje al je to možno al je to bolj moja fantazija.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Maj 04, 2010 08:29

Vprašanje sploh ne sodi v domeno fantazije. V zadnjem času se pojavljajo ideje in ne samo ideje ampak tudi realizacije v smeri izkoriščanja podobnih jader kot za kite na velikih čezoceanskih ladjah za prevoz tovora.
Prihranki na energiji oz. povečanje hitrosti niso zanemarljive.
Kako stvar deluje na majhni barki pa ne vem. To boš moral sam poskusit ampak kdor ne riskira ne profitira.
Sporoči kako bo šlo s "boat-kite"-om.

Lp Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » To Maj 04, 2010 08:59

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Maj 04, 2010 13:55

Slootack napisal/-a:na čolnu deluje tako ->
http://www.youtube.com/watch?v=cwg17oJXPfU

uuuuu.. super!

OPOZORILO:

če niste vešči upravljanje z zmajem tega ne počnite.. zelo nevarno, poleg tega je vsaka ovira na palubi lahko nevarna, vrvica ti pa mimogrede odščipne kak košček prsta, sploh če upoštevamo, da je breme na katerega je privezan zmaj bistveno težje kot je običajno "kite surfer".

Je pa zelo mikavno na filmu. :D :D
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 04, 2010 17:32

Bi šlo, čeprav na ostre kote v veter ne moreš računati. Ampak za safety pa prav pride vsaka rjuha. Poskrbeti moraš za trdno vpetje, ker ti sunek vetra lahko marsikaj polomi. Tako od oka bi rekel, da se s tem ni za hecat na plovilu brez kobilice (balasta) pri jakosti vetra nad 20 vozlov.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 05, 2010 06:46

Jaz sem mislil zmajčka manjše površine tam nekje 2-3m2, vendar je zadevo možno uporabljat samo na odprtem drugače je nevarnost da zmaj pade na kopalca in se ta zaplete in utopi. Pa še poiskat je treba na kateri višini piha, zadeva precej lepo opleta in če je promet se hitro lahko namota okoli kakšnega drugega jambora. Bom pa vseeno poiskusil in videl kako gre.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Če Maj 06, 2010 22:56

"Kocka" hvala za povod...
Ideja, kako kite (kajt oz. zmaj) uporabit v namen vleke plovila, se mi je porajala, ko sem pred 11 leti v dar dobil prvo padalo (kajt). Površina 2.3 m2. Za razne eksperimente ravno pravšnje. Dolgo sem čakal na pravi trenutek, da zadevo sprobam tudi v živo. Plan je bil tak: jadrnica Elan Zeta (podobna laserju) samo s krmilom in kobilico (brez jadra torej). Kot pogonsko napravo pa moj mali kajt. Danes ob lepem jugu (v piranskem zalivu konstantno 15kts, refuli do 20kts) smo šli na morje. Povod za "hiter" odhod na morje je bila predvsem tvoja "fantazija". Mogoče naključje, ampak ravno v teh dneh nastaja na našem faksu diplomsko delo o uporabi zmajev kot pomožnih pogonskih sredstev na ladjah.
O ugotovitvah bi lahko pisal na dolgo in široko. Lahko rečem le, da je stvar izvedljiva. A vprašanje je v kakšnem primeru boš uporabljal kite? Takrat ko ti glavno pogosnko sredstvo sicer dela, a ga imaš ugasnjenega, da bi prišparal na gorivu ali takrat ko je nuja? V slednjem primeru upaj, da nisi preblizu obale, in da veter piha proč od morebitnih ovir na morju (čeri, obala, drugi plavajoči objekti), kajti jaz sem zelo slabo orcal (slab kot v veter). Slab kot pripisujem predvsem stari zasnovi kajta. Če prideš na srečanje v Strunjan, lahko okoli tega malo podebatirava. Posnel sem dva nizkokvalitetna filmčka.

http://www.dailymotion.com/video/xd7ojv ... te-1_sport
http://www.dailymotion.com/video/xd7ona_zeta-kite_sport

LPU
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Maj 07, 2010 07:10

To se pravi da je kontrola smeri slaba, če sem prav razumel + zadevo sem mislil uporabljat na gliserju, ki pa ga ne moreš krmilit ali zelo slabo, ko motor ne dela. Bistveno bolje se zadeva izkoristi v primeru, ko veter piha v tvoji smeri 8) . Mislil sem kupit ta mali kite za učenje 2.2m2 in se igrat, tiste profi 9-11m2 se tud na suhem nebi upal prjet ko sem videl te filmčke.

http://www.youtube.com/watch?v=d4J9mHbJIgo&NR=1

Kar pa srečanja in debate tiče, zelo rad, pa na žalost cel drug teden delam popoldne :evil: tako bom še na sejem šel zjutraj. :cry: Pa ob priliki. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti