Vibracije kobilice - elan 430
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- VirtoSailor
- Kontraadmiral
- Kraj: Velenje-Bunarina
Vibracije kobilice - elan 430
Zanima me ali je normalno da pri malo večji hitrosti kobilica pri jadrnici elan 430 vibrira?
Ko pa se hitrost še malo poveča pa se že rahlo trese cela barka.
Ali je mogoče da kobilica ni prave oblike ali pa da ima ''luft'' ?
LP
VS
Ko pa se hitrost še malo poveča pa se že rahlo trese cela barka.
Ali je mogoče da kobilica ni prave oblike ali pa da ima ''luft'' ?
LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Ko sem s prijateljem jadral na jegovi Y33, mi je te vibracije razložil takole.
Kadar jadrnica najde smer, ki je idealna glede na smer vetra in plovbe se list krmila popolnoma razbremeni in takrat prične vibrirati, kar pa se pri večji hitrosti prenaša po celotnem trupu barke. Počakaj še na kakšen odgovor vendar mislim, da je skrb odveč.
Pa obilo užitkov!
Kadar jadrnica najde smer, ki je idealna glede na smer vetra in plovbe se list krmila popolnoma razbremeni in takrat prične vibrirati, kar pa se pri večji hitrosti prenaša po celotnem trupu barke. Počakaj še na kakšen odgovor vendar mislim, da je skrb odveč.
Pa obilo užitkov!
- VirtoSailor
- Kontraadmiral
Mogoče je krivo, da je glavno jadro na elan 430 premajhno in je težišče preveč naprej ,..
Dolžina buma na 430 je 2 metra a na elan zeti je 425 je 2,6 m,
dolžina jadra na bumu od 430 je 1,7 m a od elan zete je 2,57 m in od flaying juniorja je 2,25 metra.
iz hrvaškega foruma o elan 430:
( Druga mana su bila jedra. Glavno jedro je relativno malo pa je težište jedara ispred težišta podvodnog dijela brodice i zbog toga u orci naravno vuče od vjetra. Nakon par godina, kad su originalna jedra bila za u kantu, za glavno jedro sam naručio jedro od jedrilice Flying Junior, koje ima istu visinu a po bumu duže je skoro metar. Nabaviti sam morao naravno i dulji bum. Nakon promjene glavnog jedra to je bio potpuno drugi brod. Uravnotežen i brži. )
Dolžina buma na 430 je 2 metra a na elan zeti je 425 je 2,6 m,
dolžina jadra na bumu od 430 je 1,7 m a od elan zete je 2,57 m in od flaying juniorja je 2,25 metra.
iz hrvaškega foruma o elan 430:
( Druga mana su bila jedra. Glavno jedro je relativno malo pa je težište jedara ispred težišta podvodnog dijela brodice i zbog toga u orci naravno vuče od vjetra. Nakon par godina, kad su originalna jedra bila za u kantu, za glavno jedro sam naručio jedro od jedrilice Flying Junior, koje ima istu visinu a po bumu duže je skoro metar. Nabaviti sam morao naravno i dulji bum. Nakon promjene glavnog jedra to je bio potpuno drugi brod. Uravnotežen i brži. )
- VirtoSailor
- Kontraadmiral
-
al
VirtoSailor napisal/-a:To gre za drugo stvar, ker je mala barka. Pri vecjih je tudi elisa velikokrat kriva za vibracije, pri tem pa pomaga zlozljiva elisa.
Mislim, da so nekateri mislili elan 43feet in ne 430 (slabih pet metrov).
Na večjih barkah se pa res ne bi smelo dogajati, da ti kobilica vibrira...
al napisal/-a:Mislim, da so nekateri mislili elan 43feet in ne 430 (slabih pet metrov).
Na večjih barkah se pa res ne bi smelo dogajati, da ti kobilica vibrira...
Res je! Ker se mi je ravno to dogajalo nazadnje ko smo "surfali" po valovih s 36feet. Posadka, ki ni videla na inštrument, je po občutku in tresljajih vedela, da smo blizu "hitrostnega rekorda".
-
al
hrošč napisal/-a:A ni vzrok vibracij pri večjih barkah pač propeler ki se vrti v prazno? Na letošnji elanki je bil to prav dober pokazatelj hitrosti brez gledanja na instrumente
Smo šli iz teme a vseeno. Jaz še vedno mislim, da vibracij ne sme biti. Kaj šele, da bi izvirale iz kobilice...! Pa po mojem tudi vrteči ali nevrteči propeler ni vzrok vibracij. Prej je po moje vzrok v jamboru (jadra, napone...).
In seveda odvisno kako lupino se vozi...
Razne Bavarie novejšega letnika itd.. se tresejo in "lomijo" v valovih. Najbrž pa kak Swan odreže mimo... Želje so pa nekje vmes, realnost spet nekje drugje...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov