Dolžina kobilice
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Dolžina kobilice
Pozdravljeni,
Že nekaj časa si ogledujem ponudbo rabljenih jadrnic dolžine 7-7,5m in širine 2,5m pri domačih in tujih ponudbenikih. V tujini, kokretneje v Nemčiji prodajajo dobro ohranjena plovila, vendar je veliko jezerskih variant, ki imajo krajše kobilice. Zanima me kakšna je priporočljiva minimalna dolžina kobilice za jadran. Ali bi dolžina kobilice 0,7m že bila uporabna oz. dovolj varna za Jadransko morje?
Zanima me tudi ali je možno obstoječo kobilico podaljšati. Ali je že kdo to naredil?
Lep pozdrav, Roman
Že nekaj časa si ogledujem ponudbo rabljenih jadrnic dolžine 7-7,5m in širine 2,5m pri domačih in tujih ponudbenikih. V tujini, kokretneje v Nemčiji prodajajo dobro ohranjena plovila, vendar je veliko jezerskih variant, ki imajo krajše kobilice. Zanima me kakšna je priporočljiva minimalna dolžina kobilice za jadran. Ali bi dolžina kobilice 0,7m že bila uporabna oz. dovolj varna za Jadransko morje?
Zanima me tudi ali je možno obstoječo kobilico podaljšati. Ali je že kdo to naredil?
Lep pozdrav, Roman
Pozdravljen.
Če si ogleduješ potovalne jadrnice (s kabino), je po mojem mnenju 70 cm kobilice sigurno premalo. Večina takih jadrnic ima kobilico dolžino nekje do 1,5 m. Problem kratkih kobilic (poleg seveda tudi varnosti) je predvsem v hitrem nagibu jadrnice - daljša kot je kobilica, nižja je točka težišča, manjši/kasnejši je nagib jadrnice.
Kar se pa tiče "dalšanja" kobilice, pa mislim da nima smisla, pa tudi pridobil nebi kaj veliko. Če boš podaljšal kobilico brez dodatnega balasta, ti pri nagibu nebo pomagalo veliko, če pa boš po vsej dolžini kobilice (ki bi jo dalšal) dodal še dodatni balast (svinec), pa bi naredil več slabega, kot pa dobrega (bistveno bi povečal težo, ki pa nebi bila na najnižji točki).
Moje mnenje je, da že v štartu kipiš jadrnico, ki ima primerno dolžino kobilice ...
Pa veliko sreče pri nakupu.
Če si ogleduješ potovalne jadrnice (s kabino), je po mojem mnenju 70 cm kobilice sigurno premalo. Večina takih jadrnic ima kobilico dolžino nekje do 1,5 m. Problem kratkih kobilic (poleg seveda tudi varnosti) je predvsem v hitrem nagibu jadrnice - daljša kot je kobilica, nižja je točka težišča, manjši/kasnejši je nagib jadrnice.
Kar se pa tiče "dalšanja" kobilice, pa mislim da nima smisla, pa tudi pridobil nebi kaj veliko. Če boš podaljšal kobilico brez dodatnega balasta, ti pri nagibu nebo pomagalo veliko, če pa boš po vsej dolžini kobilice (ki bi jo dalšal) dodal še dodatni balast (svinec), pa bi naredil več slabega, kot pa dobrega (bistveno bi povečal težo, ki pa nebi bila na najnižji točki).
Moje mnenje je, da že v štartu kipiš jadrnico, ki ima primerno dolžino kobilice ...
Pa veliko sreče pri nakupu.
še kakšen meter več ...
Če bi daljšal kobilico bi jo podaljšal samo v mankajočem delu, kar bi nedvomno znižalo težišče. Ko sem gledal podatke med verzijo z kobilico 0.7m in verzijo z kobilico 1,2m je razlika v teži plovila 150 kg. Se pravi, ko so delali plovilo so skrašani verziji samo "odrezali" del kobilice. Ne vem pa ali je daljšanje sploh smoterno in tehnično izvedljivo.
Ne vem pa kako je z to zadevo naprimer pri kombiniranem plovilu naprimer pri MacGregor, ki kot izgleda nima neke dolge kobilice in je verjetno stabilnost z jadri manjša.
Kaj pa jadrnice z dvižno kobilico. Ali imajo te kobilico normalne teže ali je dvižna kobilica kaj lažja od običajne
Če je lažja potem ima takšna jadrnica podobne plovne lastnosti kot jadrnica z skrajšano fiksno kobilico - mogoče se motim.
LP, Roman
Ne vem pa kako je z to zadevo naprimer pri kombiniranem plovilu naprimer pri MacGregor, ki kot izgleda nima neke dolge kobilice in je verjetno stabilnost z jadri manjša.
Kaj pa jadrnice z dvižno kobilico. Ali imajo te kobilico normalne teže ali je dvižna kobilica kaj lažja od običajne
Če je lažja potem ima takšna jadrnica podobne plovne lastnosti kot jadrnica z skrajšano fiksno kobilico - mogoče se motim.
LP, Roman
MacGregor ima dvižno kobilico dolgo 1.7m, in ko je spuščena se napolni z vodo, zadaj pa ima dva krmila dolga cca 1m, trajni balast je cca 500 kg, drugače ima dvojno dno in pri jadranju se skozi ventil ki se nahaja na krmi napolni z cca 800 l vode, tako da ni glih nestabilna.Govorim o novem modelu ki ga imam, starejši modeli so menda imeli drugačen sistem.
LP
LP
Kobilica ali balast pri plovilih na jadra je izračunana točno po dolžini, obliki, teži plovila preduvsem pa je vse skupaj prilagojeno dolžini jambora in kvadraturi jader. Dragi moj Matko to je znanost, in od nje je odvisno ali boš ostal nad vodo ali pa boš s pomočjo rešilnega jopiča priplaval na obalo.
Seveda je tvojih 70 cm dovolj, če boš odrezal jambor na pet metrov temu primerna pa bo tudi kvadratura dakrona. Kaj pa vem to so zadeve, ki so zelo pomembne za varnost in če ne znaš sam izračunat razmerja med jadrovjem in balastom naj to storijo strokovnjaki za te zadeve.
Kar pa se tiče podalševanja kobilice pa pozabi najceneje te bo prišla nova kobilica, ki jo boš naročil v kakšni livarni le odločiti se boš moral ali bo svinčena ali pa litoželezna. Lahko pa je tudi proizvod lastnega znanja in sposobnosti le veselja in iznajdljivosti ti ne sme manjkati. Pa srečno.
lp papa
Seveda je tvojih 70 cm dovolj, če boš odrezal jambor na pet metrov temu primerna pa bo tudi kvadratura dakrona. Kaj pa vem to so zadeve, ki so zelo pomembne za varnost in če ne znaš sam izračunat razmerja med jadrovjem in balastom naj to storijo strokovnjaki za te zadeve.
Kar pa se tiče podalševanja kobilice pa pozabi najceneje te bo prišla nova kobilica, ki jo boš naročil v kakšni livarni le odločiti se boš moral ali bo svinčena ali pa litoželezna. Lahko pa je tudi proizvod lastnega znanja in sposobnosti le veselja in iznajdljivosti ti ne sme manjkati. Pa srečno.
lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Kobilica, lahko je balastna, lahko pa je tudi samo neka deska, v glavnem mora bolj ali manj uspešno zadrževati bočni premik jadrnice, ker v nasprotnem primeru ni možno jadranje v veter. Optimist je tudi jadrnica brez balastne kobilice ,pa lepo jadra proti vetru, balast je posadka. Zelo pomebno je na katero stran postaviš rit in težja ko je, bolj je pomembno. haha
Šalo na stran. Za oceansko plovbo je zelo pomembna dolžina kobilice iz dveh razlogov in sicer zaradi tega ker se dolga kobilica težje odlomi ko udariš v plavajoč kontejner in pa zato ker ima bistveno boljšo smerno stabilnost ( barka slabo uboga krmilo). Za priobalno plovbo so bolj primerne kobilice cca 1,5m, kar je boljše za jadranje v veter,bolj uboga krmilo.
Verjetno da si mislil na dolžino kobilice in ne globino.(upam).Pri nebalastni kobilici je običajno plovilo majhno, tako da ga v primeru prevrnitve lahko jadralec sam s pomočjo svoje teže spet postavi nazaj( seveda imajo taka plovila nepotopljiv vložek). Balastna kobilica pa se uporablja na večjih plovilih in ima to funkcijo da če položiš jambor v vodo (nagneš barko za 90 stopinj) jo mora teža kobilice postavit nazaj. To je osnova, vse ostalo pa so detajli. Tak test je enostaven in tisti jambor ki tega ne zdrži je bolje da pade na testu kot pa pri jadranju.Res je pri plitkih kobilicah potrebna večja teža, ker se drugače bolj nagiba, a to ni nič narobe, le posadka mora malo sodelovati, drugače pa je potrebno narediti krajšavo jader malo prej.
Zaenkrat toliko ,če pa ni dovolj vprašaj.
lp Bojan
Šalo na stran. Za oceansko plovbo je zelo pomembna dolžina kobilice iz dveh razlogov in sicer zaradi tega ker se dolga kobilica težje odlomi ko udariš v plavajoč kontejner in pa zato ker ima bistveno boljšo smerno stabilnost ( barka slabo uboga krmilo). Za priobalno plovbo so bolj primerne kobilice cca 1,5m, kar je boljše za jadranje v veter,bolj uboga krmilo.
Verjetno da si mislil na dolžino kobilice in ne globino.(upam).Pri nebalastni kobilici je običajno plovilo majhno, tako da ga v primeru prevrnitve lahko jadralec sam s pomočjo svoje teže spet postavi nazaj( seveda imajo taka plovila nepotopljiv vložek). Balastna kobilica pa se uporablja na večjih plovilih in ima to funkcijo da če položiš jambor v vodo (nagneš barko za 90 stopinj) jo mora teža kobilice postavit nazaj. To je osnova, vse ostalo pa so detajli. Tak test je enostaven in tisti jambor ki tega ne zdrži je bolje da pade na testu kot pa pri jadranju.Res je pri plitkih kobilicah potrebna večja teža, ker se drugače bolj nagiba, a to ni nič narobe, le posadka mora malo sodelovati, drugače pa je potrebno narediti krajšavo jader malo prej.
Zaenkrat toliko ,če pa ni dovolj vprašaj.
lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Vse zgoraj napisano je statično res, ima pa kobilica tudi dinamično funkcijo. To pomeni, da se nasprotne sile (od vetra v jadra) na njej "ustvarjajo" zaradi padcev tlaka na eni strani zaradi hitrosti plutja. Voda obliva obliko kobilice s približno hitrostjo plovbe, zaradi profila pa se voda deli na dva dela. Nekaj je obteče kobilico po levi, nekaj po desni strani. Ko se tok loči, se potem na zadnji strani spet združi, ker pa kobilica nikoli ne stoji natančno v smeri plovbe, je pot, ki jo voda opravi po eni strani daljša, čas pa enak, torej mora imeti voda večjo hitrost. No ta večja hitrost pa povzroči padec tlaka. Ja in ker je tlaka manj, kot na drugi strani, nastane sila. Jah precej komplicirano ampak natančno enaka zgodba se dogaja na letalskem krilu... Zato letalo sploh leti, čeprav marsikdo tega ne ve. Hitrost zraka je na zgornji površini precej večja, kot na spodnji, kar enako povzroči padec tlaka...
Uff, sem zakomplicirov... No poanta vsega je, da je pri jadrnici zelo pomembna tudi oblika kobilice in ne samo balast. ko barka enkrat pluje prenese precej večje sile na jadrovje, kot pa pri mirovanju... Fizika je čudovita stvar. Mehanika fluidov pa še bolj.
LP
Uff, sem zakomplicirov... No poanta vsega je, da je pri jadrnici zelo pomembna tudi oblika kobilice in ne samo balast. ko barka enkrat pluje prenese precej večje sile na jadrovje, kot pa pri mirovanju... Fizika je čudovita stvar. Mehanika fluidov pa še bolj.
LP
Nazadnje spremenil admin, dne Če Mar 27, 2008 20:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Pravijo sto ljudi sto čudi ali mnenj. Funkcijo kobilice poznam in vem, da mora biti vse skupaj v nekem razmerju glede teže plovila, površine jader, dolžine jambora i.t.d. Kakšna so ta razmerja ne poznam. Bom pa preveril, za isti model jadrnice, isti letnik še površino jader in dilžino jamborja. Če je to enako potem so pri eni varijanti samo "pristrigli" kobilico, kot sem že prej omenil, da se jadrnici razlikujeta v teži za 150kg (upam pa da so ti podatki točni - to so podatki dveh prodajalcev). Zakaj me to muči? Kupil bi tisto z dljšo kobilico, vendar je slabše vzdrževana, cena pa je približno enaka.
LP, Roman
LP, Roman
-
dobra_vila
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Ljubljana
Jadrnice z dvižno kobilico imajo ponavadi še notranji balast. Npr. Zeemin ima pri dvižni kobilici še dodatno 2 x po 125 kg fiksnega balasta v trupu. (glede teže ne bi dal roko v ogenj, bi moral poiskati načrte). Kobilico pri prejšnji barki sem sam delal (Zeemin) in sicer tako, da sem vzel dolgo kobilico z skupnim grezom 1.10 m. Težišče originalne kobilice je bilo v originalu preračunano na spec. težo železa, mislim da je 7kg/l. Sam sem naredil pa tako, da sem v spodnji del kobilice nalil svinec (11kg/l), zgoraj pa kamne in beton. Preračunano skupno novo težišče je bilo nižje kot staro, tako da sem pridobil cca 50 kg na teži (lažja kobilica) za isti RM (righting moment - moment vzravnanja, ki je produkt ročica x težišče barke, ročica pa je dolžina od metacentra do težišča barke). Količina RM pa je odvisna od velikosti jader. sama dolžina kobilice je 0.85 m + 0.25 m = 1.10 m greza.
V glavnem, malo sem "zabluzil", hočem reči to, da je vse odvisno od tega da imaš zadosten RM, ki ga povečuješ z nižanjem težišča barke. Mislim da z 0.7 m dolgo kobilico, bi se mogoče dalo doseči zadovoljive rezultate (komaj,komaj pod pogojem dolge svinčene kobilice in malo jadrovja).
Dobre strani nizke dolge kobilice - pelješ se kot po tirnicah - drži smer, nizek grez sam po sebi, kar te lahko pripelje v past (sidraš v plitvem zalivu, nato pa ne moreš ven, ko se mudi
Slabe strani - slabše gre v veter, bistveno večji "rajdni" krog, počasnejša barka zaradi večje močene površine (globlja kobilica dinamično bolj "dela").
Torej, če ne veš kaj delaš se raje ne spuščaj v take predelave, tudi menjava same kobilice ni tako enostavna.
LP Dobra vila
V glavnem, malo sem "zabluzil", hočem reči to, da je vse odvisno od tega da imaš zadosten RM, ki ga povečuješ z nižanjem težišča barke. Mislim da z 0.7 m dolgo kobilico, bi se mogoče dalo doseči zadovoljive rezultate (komaj,komaj pod pogojem dolge svinčene kobilice in malo jadrovja).
Dobre strani nizke dolge kobilice - pelješ se kot po tirnicah - drži smer, nizek grez sam po sebi, kar te lahko pripelje v past (sidraš v plitvem zalivu, nato pa ne moreš ven, ko se mudi
Slabe strani - slabše gre v veter, bistveno večji "rajdni" krog, počasnejša barka zaradi večje močene površine (globlja kobilica dinamično bolj "dela").
Torej, če ne veš kaj delaš se raje ne spuščaj v take predelave, tudi menjava same kobilice ni tako enostavna.
LP Dobra vila
dolžina kobilice
Matkoro8 lep pozdrav. Jaz bi vsekakor odsvetoval dvižno kobilico. Imam kar nekaj prijateljev in znancev, ki imajo težave s takšno kobilico. Med kobilico in trupom se naberejo školjke in mnogokrat popolnoma preprečijo dvig ali spust kobilice. Nekateri so zato naknadno pritrdili fiksno kobilico. 
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Ko tole berem imam občutek, da je bilo govora o globini - ne pa dolžini kobilice.
Pri tem bodi pazljiv - to niso igrice, še posebej če govorimo o barki z balastom. V vsakem slučaju je potrebno pazit - kot je že nekdo prej omenil - na RM (righting moment) oz. PVS (Point of Vanishing Stability).
Če ne moreš izračunati - mogoče lahko preizkusiš. Čeprav ne bo ravno lahko. Normalen PVS je nekje pri 130 do 137 stopinjah nagiba.
To pomeni, da moraš barko nagnit z vrhom jambora že kar krepko po vodno gladino - pa se mora še vedno zravnat, ko spustiš jambor.
Pri tem bodi pazljiv - to niso igrice, še posebej če govorimo o barki z balastom. V vsakem slučaju je potrebno pazit - kot je že nekdo prej omenil - na RM (righting moment) oz. PVS (Point of Vanishing Stability).
Če ne moreš izračunati - mogoče lahko preizkusiš. Čeprav ne bo ravno lahko. Normalen PVS je nekje pri 130 do 137 stopinjah nagiba.
To pomeni, da moraš barko nagnit z vrhom jambora že kar krepko po vodno gladino - pa se mora še vedno zravnat, ko spustiš jambor.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti