Menjava vinčev

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Menjava vinčev

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Feb 19, 2012 23:06

Na Elanki imam sprednji par Lewmar vinčev, ki nista samo-zatezna in razmišljam o zamenjavi.

Če pogledam z notranjosti, vidim, da so matice, s katerimi je vinč pritjen na palubo, zalaminirane (dopuščam tudi možnost, da samo prebarvane s top coatom).

Zanima me, kako bi lahko zamenjal vinča - je morda možno, da kupim dodaten par Lewmar vinčev iste dimenzije in bodo ti pasali na obstoječo osnovo ali bi jih bilo potrebno popolnoma odstraniti (porezati zalaminirani del itd.)?

Najbrž težko reči, dokler kdo ne vidi ... ampak zanima me, če je kdo že menjal vinče in kako je to storil. Thx.

Imam tak par:

Slika
w01 by _grega02_, on Flickr

Želim:

Slika
w02 by _grega02_, on Flickr
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Feb 20, 2012 09:51

Običajno je palubna oprema (vinči, štoperji ipd.) privijačena v vlaminirane v palubo Alu ploščice. V alu plošče se zvrta luknjo in narezka navoj in privijači oprema. Poglej, če ni slučajno tako narejeno.
Morda so matice samo vstavljene kot dodatno varovalo, čeprav dvomim in bo verjetneje, da so samo šparali. Če je vstavljena ploščica se najlažje vidi ob močni nasprotni svetlobi. Tam kjer ni ojačitve svetloba proseva skozi palubo/trup.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Feb 20, 2012 20:43

EDO napisal/-a:Običajno je palubna oprema (vinči, štoperji ipd.) privijačena v vlaminirane v palubo Alu ploščice. V alu plošče se zvrta luknjo in narezka navoj in privijači oprema. Poglej, če ni slučajno tako narejeno.
Morda so matice samo vstavljene kot dodatno varovalo, čeprav dvomim in bo verjetneje, da so samo šparali. Če je vstavljena ploščica se najlažje vidi ob močni nasprotni svetlobi. Tam kjer ni ojačitve svetloba proseva skozi palubo/trup.

Točno tako je!! Vlaminirane so alu ploščice.
Je pa čisto možno, da ti bodo tudi luknje pasale, razen če je model vinča res že toliko star.

LP :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Feb 20, 2012 22:14

Pišuka Grega, mal spremljam in vidim, da boš kar predelal tole Elanko.
Motor, vinči, ventili itd...

Daj odpri novo temo in malo pofotkaj, če/ko boš rihtal.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Feb 20, 2012 23:09

al napisal/-a:Pišuka Grega, mal spremljam in vidim, da boš kar predelal tole Elanko.
Motor, vinči, ventili itd...

Daj odpri novo temo in malo pofotkaj, če/ko boš rihtal.

Bom! Drugač bi blo pa zame najboljš, da bi bla barka nova (in po možnosti Amel), ker mi gre vse na moji na živce in bi vse zamenjal, predelal, popravil ... Sreča edino, da jadra sijajno in da ji zato odpustim vse!

Plan za čas do julija 2012 je tak:
- najprej motor ven, razstaviti motor, pregledati na ultrazvoku / rentgenu, če ni blok počen (ta mraz letos)
- generalka motorja
- izdelava in laminiranje potisne plošče za Aquadrive
- centriranje statvene cevi
- vgradnja motorja in Aquadrive-a
- nova izolacija motornega prostora
- popravilo / predelava instrumentne plošče
- antifouling in poliranje bokov
- menjava ventilov za vodo
- trimanje jambora

Če mi vse tole rata (in narejeno mora biti v nulo!), pol bom že čist happy, ampak mora pa biti nujno do začetka vročine, ker pol se mi ne ljubi več nič delat na barki ...

Vse ostalo kar je tudi v planu za letos ... menjava kompresorja za hladilnik in prestavitev tega skrajno na krmo, pa roll bar in račji kljun bom moral še nekak vrinit nekaj vmes.

Za vinče najbrž letos pred jul 2012 ne bo časa (in denarja + živcev), če bi moral vrtati v alu ploščo, razen če kje najdem kake ugodne in se na barki čudežno prikaže kak mojster, ki to naredi takoj in ni predrag.

Vsakič si rečem, da je pozimi čas za delo na barki, pa se vsakič polenim, pol je pa poletje mimogrede tukaj ...
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 21, 2012 06:59

No sej, če ne drugega se boš veliko naučil in bo potem Amela lažje šraufat.

Ja, tudi jaz si rečem, da je jesen čas za planiranje, zima za delo (odvisno od vremena) in marca bom že ready.
In kaj je na tem? Nč. Vsako leto isto.

Sem pa spoznal, da kompliciranje (s tem mislim prekomerno planiranje in realiziranje želja) nima prihodnosti in da je barka en tak "proces" (kar sem tudi dokazal s tem, da mi webasto ni delal tri leta :D ).
Prehudi plani ti ubijajo užitek.
Naše barke so itak prevč "top hoch glanz a la germaniše varinata" porihtane in bolj je potrebno uživati na njih, kot pa vedno iskati dlako v jajcu.
No to je moj pristop in letos nimam nekih resnih planov. Joškota moram še za kak dan ugrabit pa bom kar zadovoljen :lol:
Potem pa jadrat, lovit ribe (E, TO je moj plan za letos- tukaj je kar nekaj ribolovcev in upam, da sfehtam kak dober nasvet), pit gemište...
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Ne Feb 26, 2012 21:38

Grega295

Zakaj ne poskusiš s Wincher Self-Tailers:

http://www.svb24.com/index.php?sid=f89c ... &anid=1273

Je ceneje kot nabava novih vinčev in še vrtati ti ni treba.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » To Mar 13, 2012 14:15

Da ne odpiram nove teme se bom kar sem prislinil.
Moram dodat nov štoper za krajšavo pa me zanima, če kdo ima za posodit rezkar za navoj. Trenutno še ne vem točno za kakšen navoj gre - predvidevam da M6. Navoj bo v vlaminirani alu ploščici.
Lp Edo

mVolk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Bunarina

OdgovorNapisal/-a mVolk » To Mar 13, 2012 15:07

Za tak denar si jaz ne bi sposojal..
http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5815

Pa ste prepričani da je vlaminirana Al ploščica in ne RF? Morje in Al nista najboljša prijatelja.
Lp!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Mar 13, 2012 20:08

Mic-Tic je nekoč delal nekaj, pri čemer je vrezoval tudi navoje, mogoče pošlji ZS, če morda še ima.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » To Mar 13, 2012 22:01

Ja, 23 EUR res ni veliko. Je pa tudi res, da sem enkrat nekaj nabavil v tem diskontu in še prve uporabe ni preživelo do konca :wink: Če ne bo šlo drugače bom riskiral pa kar bo pa bo.
Gre 100% za alu ploščice. Kar se tega tiče je barka narejena točno po projektu.
Marjan, bom poslal ZS MicTic-u. Hvala za info!

Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » To Mar 13, 2012 22:14

Če boš rabil, ti lahko posodim, sploh ni problema, lahko tudi obenem zrihtava, ko boš sporočil mere za kolute za privezne vrvi.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » To Mar 13, 2012 22:23

glens hvala! V petek bom verjetno šel v Portorož pa vzamem mere za kolute. Te ploščice so vlaminirane v palubo tako, da je treba to narest na licu mesta. Ne vem kje sicer si doma. Če si na obali potem ni problema. Da bi pa samo zaradi tega hodil dol pa verjetno nima smisla. Če imaš cajt pa si doborodošel. Sledi malica pri Delfinotu :wink:

Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » To Mar 13, 2012 22:34

Hja zaradi navojev res ne bom hodu dol, mislil sem, da ti lahko dam navojne svedre v Ljubljani (sklepam, da si iz Lj, ker imaš tako v opisu), ti pa si lahko potem sam vrežeš navoje.
Sem se ravno spomnil, da sem pravzaprav soboto v Kopru, ker imam VHF izpit, torej se lahko kaj zmeniva.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Mar 14, 2012 08:39

Mic-Tic rekel, da še ima in ti in on sta oba v Lj.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Mar 14, 2012 08:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta