Prva pomoč na čolnu 2008

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

matejgex
Naddesetnik
Kraj: Celje

Prva pomoč na čolnu 2008

OdgovorNapisal/-a matejgex » So Maj 31, 2008 17:51

Zanima me če že kdo sedaj točno ve, kaj pravijo naši sosedje glede prve pomoči na čolnu. Ali bo res potrebno vse to imeti ? Imam gliser dolg 8m. Kaj moram točno imeti, da ne bo problemov s policijo ? Kje pa se to da že kupiti in koliko stane ? Verjetno so cene precej različne. Mislim da bodo to vsi potrebovali, ker se sezona nezadržno bliža.
LP Matej
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Maj 31, 2008 22:59

Pozdravlen
Malo pobrskaj po forumu smo na to temo že kar nekaj rekli. Ko pa sem prejšnji teden na izpostavi luške kapitanije v Novalji prijavljal osebe in mimogrede povprašal še o tejle prvi pomoči, se mi je kapetan le malo nasmehnil in me povprašal če imam tudi medicinsko fakulteto da bom uporabljal vse to. Rekel mi je da naj imam na barki osnovno prvo pomoč in stvari ki jih znam pravilno uporabljati, o pisanju neumnih zakonov pa nebi izgubljal besed, je še dodal.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 02, 2008 11:01

Osebno sem več kot 1uro bral tiste spiske in na koncu prišel do zaključka da je vse odvisno od čolna in vrste plovbe! Jaz bom za moje izlete in 4m čoln vzel novo prvo pomoč in dodal še kakšno stvar! Najbolj mi je padlo v oči da je obvezno imeti tablete za hemeroide, pa tudi če jih nimaš,dobro da ni potrebno imeti še lopato za sneg?! Saj nič ne rečem, vedno je dobro imeti pri sebi prvo pomoč ampak tole pa že pretiravajo, saj ljudje ne znamo vsega tega uporabljat, plus shranjevati te stvari na +35 v čolnu???Saj me bodo še obtožili da "švercam" zdravila, dobro za večje ladje in daljše plovbe mi je še logično, za dnevne izlete z banjam, pa res ne.
greenhorn
Višji praporščak
Kraj: GORENJSKA

OdgovorNapisal/-a greenhorn » Po Jun 02, 2008 12:08

Pozdrav !

Tudi jaz sem v soboto govoril z luškim kapitanom v Novalji ,istim kot gregor.n. Slišal sem natanko isto zgodbo kot gregor.n. Malo za šalo malo zares je povedal ,da sam ne more ženi vstaviti niti uhanov v ušesa kaj šele ,da bi koga pikal z iglami ,ki so v predpisanem kompletu prve pomoči. Za njega so predpisi ,ki sedaj veljajo v Hrvaški za manjša plovila nerealni .
Kapitan trdi ,da je oprema ,ki je zagotovljena po nacionalnih predpisih države iz katere čoln prihaja čisto dovolj .
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Jun 02, 2008 12:12

:) :) :)

Tukaj je bila živahna debata:

http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=776

Sem za eno od predpisanih vsebin tudi napisal, za kaj se posemezne tablete uporabljajo. V kratkem: se strinjam z vami.

LP Francelj
Nazadnje spremenil francelj, dne Po Jun 02, 2008 12:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Jun 02, 2008 12:14

Eno so predpisi, drugo potreba. Kapetan iz Novalje je realen človek, zato se je obnašal realno in človeško. Vendar ali bodo vsi policaji in kapetani na morju realni in človeški oz. ali nam bodo ti iskali dlako v jajcu, ko bomo na vodi in se bodo "mangupirali", ker pač imamo takšne in takšne barke in ker smo iz sosednje in njim nekdaj bratske republike Slovenije? Ne, kazen bomo plačali, pa še ogromno živcev nam bodo požrli!
Tudi moje mnenje je, da potrebujemo prvo pomoč za EU, katero lahko v PVC emebalaži kupimo v navtičnih trgovinah.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 02, 2008 13:48

Meni se zdi, da želijo udarit po žepu te, ki "rentajo" barke in tiste, ki se profesionalno ukvarjajo s prevozi drugih oseb, če pa se ti pelješ par km ob obali pa res ne rabiš več kot avto prvo pomoč in upam, da ne bodo sračkali. Aspirin in Lekadol imamo verjetno vsi sabo, recimo da sterilne rokavice tudi nebi škodile in nekaj za razkužit.
Mislim, da bi bilo bolj smiselno opredelit na tip vožnje kot na velikost plovila.

Mene je sicer pred 2 leti pičil morski "Pajek" - Morski vrag(najbolj strupena riba na Jadranu) in mi je najbolj pomagalo to, da nisem vedel kakšna riba je to(link na forumu http://morjeplovec.net/viewtopic.php?t=566&start=0), drugače bi me že od tega pobral, no sedaj vem, da ima večina strupenih rib, termolabilen strup, kar pomeni da(se razkraja ob višjih temperaturah) pomaga, če roko vtakneš v vročo vodo(kolikor preneseš), pomaga že če držiš na motorju oz. izstopno vodo iz motorja, ali pa greješ z vžigalnikom pa ne pretiravat v stilu Ramba, sploh če je pičil ženo! 8) Sem se pa razpisal zato, ker v najlepših zalivčkih, kjer je čista voda, mir, mivka, ti vragci ležijo na tleh v mivki ali pa so delno vkopani in jih ne vidiš dokler jih ne pohodiš. Problem je če se to zgodi otroku ti pa ne veš kaj je pohodil in ga še nahruliš naj ne cvili za vsako stvar. Moram pa reči , da hujše bolečine v življenju še nisem občutil sem mislil, da mi roko kar na živo stran režejo, pa je bil velik vsega 7-8cm in tudi kri lije kot, da te koljejo čeprav je ranica majhna. Me je pa uspel pičit, ko se je ujel na trnek in sem mislil da je mala mačkica, ter sem ga hotel snet s trnka( je skakal ko vrag). Samo približal sem se z roko in je takoj usekalo ko vrag, potem kri, kolega pa nov gliser v belem usnju in v tisti paniki sem sesal in pljuval kri zato da mu ne bi posvinjal čolna in sedežev. Bolelo je potem še cel dan, potem sem slučajno "pogruntal", da neha če dam roko na vroče (volan) močna oteklina je trajala še 10 dni ( Me je moja vprašala:" A sam v roko te je?")
No sedaj tudi mačke več ne snamem s trnka, ker nikoli ne veš! :? O čem smo že govoril???? :shock:
Nazadnje spremenil kocka, dne To Jun 03, 2008 07:39, skupaj popravljeno 1 krat.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Po Jun 02, 2008 20:53

Ja teli Pajki niso prijetna reč.Ko sem jih jest prvič videl v mivki;slučajno ko sem tauhal;sem si takoj nabavil copate za v vodo in od takrat skoraj nikoli ne grem brez njih v vodo.
Če pa ga ujameš na trnek,pa obvezno takoj s kleščami odščipneš bodice in si zmagal,jest si nadenem še usnene delavne rokavice.Je pa zlo dobra bela riba.
Pa ne pozabite,tudi ko je hin se lahko zastrupiš.
Verjetno smo zašli malo iz teme,upam da bo admin to sprejel +
lp
zero
Praporščak

OdgovorNapisal/-a zero » Po Jun 02, 2008 22:33

če te pa piči pa samo faracajg in stvar rešena. :) imam kar nekaj izkušenj na žalost :D
lp
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jun 03, 2008 13:10

Moram reči, da mi niti pod razno na pamet ne pade, da bi jo po rokah vlačil in poskušal pripravit za žar, pa tudi če je zlata. :evil:
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Ne Jun 08, 2008 20:43

Meni je kapetan na Murterju rekel naj se držim opreme ki jo zahteva država kjer imam plovilo registrirano in da potem oni ne zabavajo.
sajo
Site Admin

OdgovorNapisal/-a sajo » Če Jun 19, 2008 15:33

Kolikor jaz vem mora tudi biti oprema ki jo preedpisuje država kjer je stvar registrirana.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov