SeaTalk - Nmea - PC
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
SeaTalk - Nmea - PC
A ima kdo izkušnje s priklopom SeaTalk in Nmea protokola na PC, npr. prek usb ali pa serijsko oz. celo wlan?
Kateri modul, kateri software?
Zadovoljen bi bil tudi, če bi na zaslonu lahko opazoval npr. jakost in smer vetra.
Imam Raymarine ST60 tridata, wind in autopilot ST4000 ter garmin gpsmap 162.
Če mi kdo pomaga vse skupaj povezati na PC, gremo na pivo, nekaj piv.
Zadovoljen bi bil tudi, če bi na zaslonu lahko opazoval npr. jakost in smer vetra.
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Pozdravlen, sam sem imel podoben izziv. Raymarine bidata s seatalk izhodom, radijsko postajo z NMEA vhodom in Garmin gps. Vse skupaj sem združil n Navcentrom , ki ima oba protokola Seatalk in Nmea in sedaj malo pretvarja in vse deluje. To bi znalo biti nekaj podobnega kot je predlagal Seleven. Vendar pa je težko ,da bi ti nekdo jamčil da bo to delovalo, potrebno bo preizkusit
lp Bojan
lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Navcenter - je relativno star instrument od Autohelma, ki je imel kartice s kartografijo za jadran ,se pravi kot ploter , le da si moral imeti priključen GPS . Zato je instrument že imel NMEA komunikacijo, za povezavo z ostalimi pa je potreboval seatalk, tako da ga sedaj uporabljam kot prevajalnik iz nmea v seatalk in obratno, to pa dela tudi tista zadeva ki jo je priporočil Seleven. Meni ta navcenter še deluje a se ne sme več zmočit ker je ohišje razpokano od uv ja tako da ga lahko uporabljam le v notranjosti barke. Potrebuješ adaptor iz nmea v seatalk in kolikor sem razumel tudi obratno.
lp
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
- seleven
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
- Kontakt:
Namesto Navcentra od Raymarina uporabiš tisti multiplexer iz gornjega linka. Ta škatla ne potrebuje nobenega softwera. Je samo pretvornik med Seatalk in NMEA ter obratno. Vse skupaj pa zna poslati na računalnik prek serijskega oz. USB porta. Programi na računalniku pa poskrbijo da imaš želene podatke na računalniku. Če pogledaš OziExplorer lahko nastavljaš vse živo katere podatke želiš imeti na zaslonu računalnika. Od hitrosti barke, kurza, temperature morja, hitrosti vetra... Praktično vse podatke, ki jih pošiljajo senzorji na tvojem plovilu pa naj bo to Seatalk ali pa NMEA format podatkov. Glede kompatibilnosti pa je res najbolje preizkusti pred nakupom, da se prepričaš da so tvoji senzorji kompatibilni z multiplexerjem. Lp
- seleven
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
- Kontakt:
Se opravičujem. OziExplorer res nima možnosti za veter. Pomešal sem z Navpro , ki je odličen program hrvaških avtorjev, le nesramno drag je. Lp
http://www.cvs.hr/content/view/21/2/
http://www.cvs.hr/content/view/21/2/
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
Pozdravljeni!
Pri CVS-u ponujajo možnost nakupa sistema po modulih. Več info na sledeči povezavi
http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=680
Ko je prišel izdelek nekako na tržišče smo z družino kupili Nav2001, ki se je nato malo posodobil v NavAdrio, sedaj pa je to SmArtNav. Glede cen naj povem, da se (vsaj takrat se je dalo) da pošteno barantat. Takrat mislim da je bila cena Nav2001 okoli 800€. Dejansko pa smo jo kupili za skoraj pol manj. To je bilo v času Izolskega sejma naslednji dan po žurki (mogoče je to pripomoglo k popustu). Glede povezovanja raznih hardverov s PC-jem pa je zadeva taka, da pri smartnav deluje nekako po principu "plug&play" in si siguren, da bo delovalo. Medtem ko bo pri povezovanju tvojih naprav drugim softverom potrebno malo več hecanjas povezovanjem žičk in nastavitvami, ampak mislim da bi zadeva špilala.
Pri CVS-u ponujajo možnost nakupa sistema po modulih. Več info na sledeči povezavi
http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=680
Ko je prišel izdelek nekako na tržišče smo z družino kupili Nav2001, ki se je nato malo posodobil v NavAdrio, sedaj pa je to SmArtNav. Glede cen naj povem, da se (vsaj takrat se je dalo) da pošteno barantat. Takrat mislim da je bila cena Nav2001 okoli 800€. Dejansko pa smo jo kupili za skoraj pol manj. To je bilo v času Izolskega sejma naslednji dan po žurki (mogoče je to pripomoglo k popustu). Glede povezovanja raznih hardverov s PC-jem pa je zadeva taka, da pri smartnav deluje nekako po principu "plug&play" in si siguren, da bo delovalo. Medtem ko bo pri povezovanju tvojih naprav drugim softverom potrebno malo več hecanjas povezovanjem žičk in nastavitvami, ampak mislim da bi zadeva špilala.
-
Robert kajin
- Naddesetnik
- Kraj: Ljubljana
Re: SeaTalk - Nmea - PC
Marchi napisal/-a:A ima kdo izkušnje s priklopom SeaTalk in Nmea protokola na PC, npr. prek usb ali pa serijsko oz. celo wlan?
Uporabiš lahko RAYMARINOV PROGRAM RAYTECH V6 ali višjo verzijo. Seveda jo moraš registrirati (plačati). Glej lilnk:http://www.raymarine.eu/products/raytechrns/
Lahko pa si omisliš brezplačno verzijo (na istem linku), ki pa žal ne omogoča priklopa instrumentov (lahko pa si delaš poti, rute, shranjuješ na CF/SD kartico in jo vstaviš v plotter in preneseš podatke).
Če pa želiš vetrne podatke in vse potrebne vremenske podatke potem ti predlagam, da si omisliš vremensko postajo AIRMAR ali pa mogoče MARETRON. Če želiš več podatkov, pošlji mail.
Robert Kajin
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti