Hladilnik ck-40 d HYBRID
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Hladilnik ck-40 d HYBRID
Zanima me ali morda ima kdo ta hladilnik,ki preko inverterja deluje kot kompresorski, cena za 40 L se mi zdi zelo ugodna-300 eur??? Ne vem pa kako se obnese na morju,prodajalec mi je sicer zagotovil, da odlično deluje, če kdo karkoli ve prosim za info..?? Hvala
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Ugodna reč za avto, kampiranje in avto-izlet na piknik, ni pa videti, da je primeren za na morje
Glej http://waeco.com/en/281_6449.php
Videti je, da je kompresor 220 V, ne preko inverterja. Hibridna različica ima dodatno hlajenje s termoelektrično enoto na 12 V.
Torej, zamišljeno je da doma (ali v kampu) s kompresorjem na 220 V ohladiš vsebino, potem pa med vožnjo (kjer med tekom motorja ne izčrpavaš akumulatorja) vsebino vzdržuje hladno termoelektrično hlajenje, kjer je verjetno na 12V peltierjev element , ki je obrnjen pojav od bimetalnega termo člena, s katerim recimo z večnamenskim instrumentom lahko meriš temperature.
Več je v bazi znanja http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=72761&highlight=#72761 med povezavami o hlajenju - ali pa na išči 'hladilnik na barki'.
Glej http://waeco.com/en/281_6449.php
Videti je, da je kompresor 220 V, ne preko inverterja. Hibridna različica ima dodatno hlajenje s termoelektrično enoto na 12 V.
Torej, zamišljeno je da doma (ali v kampu) s kompresorjem na 220 V ohladiš vsebino, potem pa med vožnjo (kjer med tekom motorja ne izčrpavaš akumulatorja) vsebino vzdržuje hladno termoelektrično hlajenje, kjer je verjetno na 12V peltierjev element , ki je obrnjen pojav od bimetalnega termo člena, s katerim recimo z večnamenskim instrumentom lahko meriš temperature.
Barke so velik del časa na morju, ko motorji ne delujejo (recimo da kdo ribari...) in v tem času 'extremno neučinkovita toplotna črpalka' ni ravno priporočena rešitev.Wikipedia napisal/-a:This results in an effective, albeit extremely inefficient, heat pump.
Več je v bazi znanja http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=72761&highlight=#72761 med povezavami o hlajenju - ali pa na išči 'hladilnik na barki'.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Hladilnik ck-40 d HYBRID
Ne nisi razumel, inverter dokupiš in sam zvežes, tako usposobiš delovanje kompresorja. Ali nihče drug nima kakšnih podobnih izkušenj???
[quote="Matejc"]si probal mogoče z gumbom išči?? pred vsako sezono je razprava o teh hladilnikih pa pri vsaki je po miljon prelitega "črnila" enaka ugotovitev
mal dnarja topu pir :wink:[/quote] :oops: :oops:
Ti bom jaz poskusil odgovorit.
Z 12 V deluje ta stvar bolj kot hladilna torba. Pri porabi 47 W, ti ohladi na (optimalno) na do 20 stopinj manj od zunanje temperature. Torej če je zunaj +35, bo v torbi do +15 , in to če daš dobro ohlajene stvari not.
Drugo je pri uporabi 230 V, (tukaj se komaj vklopi kompresor) pri porabi 75 W, pa ti ohladi oz. zmrzne vsebino do -15 stopinj.
Naprej se boš pa moral sam odločit. V kombinaciji 230-12V bi še mogoče delovalo zadovoljivo, dlje časa na 12 V, pa verjetno ne bi bil tako zadovoljen. Ali?
LP
mal dnarja topu pir :wink:[/quote] :oops: :oops:
Ti bom jaz poskusil odgovorit.
Z 12 V deluje ta stvar bolj kot hladilna torba. Pri porabi 47 W, ti ohladi na (optimalno) na do 20 stopinj manj od zunanje temperature. Torej če je zunaj +35, bo v torbi do +15 , in to če daš dobro ohlajene stvari not.
Drugo je pri uporabi 230 V, (tukaj se komaj vklopi kompresor) pri porabi 75 W, pa ti ohladi oz. zmrzne vsebino do -15 stopinj.
Naprej se boš pa moral sam odločit. V kombinaciji 230-12V bi še mogoče delovalo zadovoljivo, dlje časa na 12 V, pa verjetno ne bi bil tako zadovoljen. Ali?
LP
Hladilnik ck-40 d HYBRID
Hvala za ta izčrpen odgovor, mislim da bi z dvema 100 amper. akumulatorjema zadeva morala delati povsem normalno, se posebej če bi med voznjo hladilnik dal na maksimalno torej na -15, ko bi bil pa na sidru pa na +5 stopinj. Prosim se za kaksno mnenje oz. komentar o mojem predlogu. Hvala
Kakorkoli obrneš, na barki je vedno problem elektrika, ne glej sedaj kako bi 100€ prišparal pri nabavni ceni, ker je nepomembno in bo na koncu topel pir, pa prazni akumulatorji, raje porabi kakšnih 100€ več in privarčuj kakšnih 10Ah več. S čim polniš akumulatorje, kakšen alternator imaš, ali bo hladilnik deloval 24h,...., najprej povej, kako bi želel uporabljati hladilnik ter kako boš polnil akumulatorje, koliko na dan povprečno pljuješ z barko na motor itd...., kar dosti faktorjev je tu, ki so pomembni, če se ne boš lotil zadeve kot je treba, boš imel vsake 2 dni prazne akumulatorje in topel pir, pa vsako leto kupoval nove akumulatorje, kar bo na koncu še dražje.
Hladilnik ck-40 d HYBRID
tomaz_slo napisal/-a:Ribič, zdi se mi da si odgovor popolnoma napačno razumel. Ta hladilnik v primeru priklopa na akumulator deluje tako, kot 'ventilatorske' hladilne torbe. Tudi če si nastaviš na -15, se ti bo zadeva prej segrela, kot če bi dal notri eno zamrznjeno plastenko vode...
Mislim, da si ti napačno razumel ,ker ta hladilnik preko inverterja deluje kot kompresorski tudi na 12 w in tako ima izpolnjen pogoj da lahko deluje tudi na -15!! Torej zadeva deluje po teoriji, prodajalec zagotavlja da jih je lansko leto prodal ogromno in da nima reklamacije,?? Ali zadeva res dela, po tej teoriji jaz ne vidim razloga da nebi, če se vozim nekje 2-4 ure dnevno??? Ali se pač motim?????
Seveda deluje, preko inverterja lahko tudi 240 visoko omaro Gorenje priklopiš...
Samo pazi, potrebuješ sinusni inverter, ker tisti poceni (modified sine wave) ne bo dal pravega rezultata, poleg tega pa bo zaradi vibracij, ki jih povzroča zagasta napetost kompresor močno tresel in tudi hitro odpovedal poslušnost... Torej če nabaviš še dober sinusni inverter bo vse OK. Vendar pa si v tem primeru s ceno že ohohohohoho previsoko. Samo inverter bo stal 500 EUR!
Samo pazi, potrebuješ sinusni inverter, ker tisti poceni (modified sine wave) ne bo dal pravega rezultata, poleg tega pa bo zaradi vibracij, ki jih povzroča zagasta napetost kompresor močno tresel in tudi hitro odpovedal poslušnost... Torej če nabaviš še dober sinusni inverter bo vse OK. Vendar pa si v tem primeru s ceno že ohohohohoho previsoko. Samo inverter bo stal 500 EUR!
val napisal/-a:Tri leta mi že Bauhaus inverter za 40 eur ,brez problema poganja hladilnik, notesnik,polnilce mobitelov itd.
Nobenih težav ,pivo vedno mrzlo,tudi zmrznilo je že.
U zanimivo! Polnilnic itak vsi delajo, to tudi jaz uprabljam, samo kompresorja hladilnika bi mi bilo pa škoda... Lepo mi deluje sesalec 1200W na inverter, se pa pozna, da se precej več greje. To pa ni problem, saj sesam na barki največ 5 minut skupaj...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost