motorni vitel

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 15, 2013 16:29

O vrtljivih členih na sidrni verigi smo se že pogovarjali - tule.

Tex napisal/-a:Obstaja... Sicer tole kar si kupil je itak en drek, meni se sidro nikoli ne obrne pravilno in moram vedno "pocrukat" da gre v pravo smer...
Obstaja vrtalka tipa "delfin" tam pa gre vedno v pravo smer !

Slika

En konec teme gre tudi tule naprej.(s povezavami na vire) o silah, pri katerih kateri od elementov popusti, kar te utegne tudi zanimati.

Sicer ravno 'delfina' nisem videl med testiranimi členi, ampak...

Ja - kot zanimivost - je pa malo naprej proti koncu tiste teme je še to, da je Dashew za svoje FPB (Fast Pilot Boat) kovinske oceanske motorne barke najprej načrtoval (in na prototipu naredil) na premcu vodilo za sidro Bruce, pa mu je Rocna naredila sidro s steblom, ki je pasalo tja.

Rocna se je potem na Windhorse izkazala dovolj dobro, da imajo sedanji FPB-ji vodilo za sidra Rocna.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Jan 15, 2013 19:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jan 15, 2013 18:17

Kako regulirate zatezanje vitle? Če jo zategneš do konca je v verigi 500 kg, če je ne napneš dovolj pa sidro cinglja.

Imamo 6 mm verigo in Dorado vinč z 500 kg. Bi se moral bati ob 1.8 tone čolna plus največ 800 kg ostale navlake vključno z pirati?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Jan 15, 2013 18:34

Ni nekega recepta.. sam sem previdno zategnil, če se mi je zdelo preveč sem malo ročno odtegnil glavo vinča in popustil verigo.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jan 15, 2013 23:02

Vedno čisto na koncu potrzam s stikalom, tako da se sidro vsede, vinč pa še vedno povsem ne nategne verige... Se navadiš, brez skrbi. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov