Hidrogeneratorji

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Hidrogeneratorji

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Feb 16, 2013 15:10

Na Vendee Globe so veliko uporabljajli hidrogeneratorje. Malo sem posurfal ... izkoristek nimajo slab, če gre barka vsaj 5 vozlov, za kako večjo športno jadrnico ali katamaran, ki pluje z vsaj 8 vozli, pa je zadeva naravnost fantastična.

Power : 120W at 5 knots (10A - 12V; 5A -24V) - 500W at 8 knots (40A - 12V; 20A - 24V)

Cena začetnega modela: 4.139 € brez DDV Cenik!

Več: http://www.wattandsea.com/en/cruising-hydrogenerator
Video: http://youtu.be/ckh7-_VMx8k

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » So Feb 16, 2013 15:14

Grega295....

ja res zanimiva zadeva, samo za 4 jurje pa jih ubijem...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Feb 16, 2013 15:53

4.000 eur? Pa za ta denar dobiš že malo nuklearko :D
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » So Feb 16, 2013 16:28

Koliko pa stane pošten diesel generator :?: Pa še pit mu moraš vseskozi dajat. Tako kot meni :P . Če imaš daljše ture se mi zdi hudo fina zadeva. Moje, skromno, babje mnenje. Ne vem, zakaj so lani tako planili name, ko sem omenila, da sem videla barko, ki je filala akumulatorje tudi z vrtenjem osi. Kako je bilo vse izvedeno me ne vprašat. A ja, kakala :oops: sem po temi Hitrost jadranja. Osnoni princip se mi zdi enak. Pa ne takoj po meni planit, proosim. Babe pa fizika, mehanika in gumarabika... :wink:
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » So Feb 16, 2013 17:17

Zadeva izgleda zelo mamljivo, vendar menim, da za večino uporabnikov na Jadranu ni optimalna rešitev.

Postavit za cca. 200W pohodnih fotovoltaičnih panelov ne bi smel biti problem. Če ti ti povprečno dajejo 100W v času recimo 10 ur, je to 1kWh energije.

Druga varianta je hidrogenerator. Recimo, da jadraš 5 ur in imaš povprečno hitrost 6 vozlov, kjer dobiš cca. 200W moči. Torej si v obeh primerih na istem, le da je prva varianta tretjina cene druge, da ne govorimo o tem, da deluje tudi ko se kopaš, sončiš, si prevezan v marini ipd. :wink:

Tretja varianta je pa dobri stari diesel. Dober alternator, ki ti pri recimo 2000 obratih fila akumulator s 110A in imaš v tri četrt ure enak efekt. No ja, sam sovražim ropotanje motorja, vendar po drugi strani vem, da porabim na dan vsaj eno uro, da se poberem s sidrišča in da se zvečer ponovno zasidram. Investicija? Verjetno ena tretjina prve variante.

Nekoč je nekdo, nekje pisal o gorivnih celicah, kar je pa celostno gledano verjetno še najboljša rešitev, saj 1kWh energije dnevno zagotovo ni dovolj za nas turiste (hladilnik, sidrno vitlo, radio, navigacija, avtopilot...), a o tem je bilo že veliko napisanega...

Če se malce pohecam, je še najcenejša varianta "shore power". Daš tistih 30-40€ za vez v marini in dobiš cel paket (žena dobi tuš in toplo vodo, jaz miren spanec + še elektrika je v ceni). Če to naredim recimo dva krat na teden, ne potrebujem niti fotovoltaike, niti hidrogeneratorja, niti gorivnih celic. 8)

Lp
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » So Feb 16, 2013 18:38

Vsi pa itak vemo, a je tak hidro generator mišljen predvsem za ljudi, ki bodo "shore power" odklopili za dalj časa in se poslovili od obale, taki tudi resno razmišljajo o taki varianti pridobivanja elektrike, verjetno tudi zato, ker bodo preplute razdalje in poraba elektrike enaka podnevi in ponoči, morda vremenske razmere ne bodo dovoljevale vetrnice....

Sončni paneli so super, je pa res, da je njihova namestitev včasih greh za plovilo v smislu kasnejšega izgleda. Ampak se nekako sprijaznimo in naredimo kompromis. Akumulatorji vseeno zdržijo dlje tudi v smislu roka uporabe enega kompleta v primerjavi s tem, da jih polniš samo vsake toliko in hitro izgubijo trajno moč daljšega praznjenja.

Skratka jaz bom še malo počakal preden kupim kar od navedenega... :P :P :P
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Feb 16, 2013 22:28

Takšne nadgradnje el. sistema so smiselne za dolgoprogaše ali tiste, ki želijo biti čim bolj neodvisni od marin, sigurno pa ne za tipično čarter posadko (vsake 2 dni v marino in veliko motoriranja).

Malo sem še delal primerjave, pod predpostavko, da bi želel pridobiti 100 Ah dnevno. Kaj omogoči 100 Ah - hladilnik cel dan (35 Ah), 6 ur jadranja z radarjem (3.5 A) , avtopilotom (5 A) , prižgano VHF postajo (1 A), ploterjem (1 A) in prikazovalnikom vetra, glbine etc. (0.5 A).

Za 100 Ah:

Hidrogenerator
- pluti 10 ur pri hitrosti 5 vozlov
- pluti 2.5 ure pri hitrosti 8 vozlov
- slabosti: barka mora biti velika & hitra za 8kt ali katamaran, možnost udarca ob plavajoč predmet
Strošek: cca. 5.000 € z DDV

Efoy gorivne celice
- kupiti Efoy gorivne celice
- kartuša metanola stane 30 € in je za 10 dni
- slabosti: odvisnost od kartuš metanola, potrebno biti malce pazliv z njimi (metanol vnetljiv, strupen)
Strošek: cca. 3.500 € z DDV

Pohodni solarni paneli
- kupiti 3 panele z nazivno močno med 3,5 in 4 A (npr. SOLARA SM225M - 68W)
- biti 8-9 ur dnevno v idealnih sončnih razmerah
- slabosti: odvisnost od lepega vremena, velik problem senčenja (zajle, vrvi, jadra ...) pri panelih na palubi
Strošek: cca. 2.000 € z DDV

Fiksni solarni paneli
- kupiti dva 90W panela (1302 mm x 416 mm) z nazivno močjo cca. 5 A
- biti 10 ur dnevno v idealnih sončnih razmerah
- slabosti: odvisnost od lepega vremena, tako veliki paneli ne gredo na vsako barko, kamorkoli pa gredo (dva skupaj) je to obupno grdo (izjema HT motornjaki)
Strošek: cca. 700-1000 € z DDV

Vetrni generator Rutland
- pihati mora 20 vozlov 20 ur za 100 Ah
- slabosti: premajhen izkoristek
Strošek: cca. 700 € z DDV

Bencinski generator (npr. KIPOR IG 2000)
- goniti ga cca. 5 ur (230V gre v 12V polnilec, ki polni npr. z 20A) in ga ob tem 1-2 krat nafilati z gorivom
- slabosti: ropota, paziti na CO
Strošek: 500-600 € z DDV

Predelava po navodilih Nikole Tesle -> glej Klik! in Klik! :
- nabaviti Mastervolt pametni regulator polnjenja, po potrebi Lektrika alternator (ali predelava obstoječega), nove jermenice, zadostna kapaciteta Pb akumulatorjev, poseg Nikole Tesle, da vse skupaj poveže v delujoč sistem
- diesel motor bi moral delati cca. 1 uro dnevno za 100 Ah
Slabosti (moje laično mnenje):
- cel sistem mora biti v tehnično dobri kondiciji (akumulatorji etc.)
- v primeru okvare rabiš veliko znanja oz. dobrega elektrikarja za popravilo
Strošek:
- Mastervolt (Alpha Pro 12 V) 340 € z DDV Klik!
- vse ostalo: (alternator, jermenice, strokovni poseg NT) ... ne vem (upam, da dopiše NT)

Nič ... samo obstoječi diesel agregat z avtomobilskim alternatorjem
- motor bi moral za 100 Ah delati cca. 6 ur (razlaga zakaj toliko: Klik!)

---
Idealno bi bilo najbrž imeti dva sistema: recimo sistem od NT, pa poleg še enega (Efoy ali hidrogeneratorje). Drugega, če prvi odpove ali če ne želiš motorirati. Seveda ni poceni, ampak v tem primeru se tudi ne greš običajnega počitniškega jadranja.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 17, 2013 20:25

Takole
25 dni dopusta,100 l hladilnik,2 osebi na barki ,2 akuja ,165 in 100 Ah,
Relacija Ankaran .....Lastovo...Ankaran.Mercedes 60 konj v barki inKipor 1000 in Celica Koraks 63 W...
Za vse skupaj poraba 190 l nafte,10 l bencina za agregat
Tako, da se ne izplača preveč metat v nevem kake sisteme...
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov