Dizelski generatorji in sinus?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

Dizelski generatorji in sinus?

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Feb 05, 2014 11:36

Pozdravljeni!

Sicer tema ni čisto navtična (ali pa za koga tudi), pa vseeno... Imam vprašanje glede generatorjev in em da je na forumu dosti "štromarjev", ki bodo stresli odgovor iz rokava:

Glede na situacijo v SLO ter dejstvo da imam doma toplotno črpalko bi rad "za ziher" doma imel nek agregat, ki bi bil sposoben gnati dobršen del gospodinjstva. Vem da imajo bencinski kitajci 2-8kW težavo z lepim sinusom (delajo kvazi-sinus); nisem pa nikoli zasledil kaj točno (in nikoli nisem preveril z osciloskopom). Predvidevam da je problem z amplitudo in pa fazo vala, ki je (verjetno) odvisna od obratov motorja. Rešitev so inverterji, ki iz enosmerne pretvarjajo napetost v izmenično (in posledično ustvarjajo lepi sinus). Prav tako predvidevam da je za to odgovoren AVR (tisti, ki ga imajo) ampak kako zadeva deluje? Nadalje:

Ker potrebujem 3 faze, je problem * 3. Moje ključno vprašanje je ali današnji dizelčki (tam 5-7kW, spet kitajci) že kaj bolj "inteligentno" oblikujejo sinus? Kaj pa starejši "gepli", npr tale:

Slika

kako se je takrat reševal problem regulacije napetosti? Ali takšen večji, starejši agregat naredi lepši sinus kot pa ti kitajčki? Kako vedeti ali uporablja agregat sinhronski ali asinhronski generator?

Vnaprej hvala!

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Sr Feb 05, 2014 12:14

Sinhronski ima kolektor in ščetke, asinhronski je brez ščetk. Tegale brez skrbi spraviš v pogon. Na instrumentni plošči imaš tudi vse potrebne indikatorje za nadzor (3 x ampermeter, voltmeter, frekvencmeter..)

Zna pa biti precej hrupen.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Feb 05, 2014 12:20

Hehe to mi je bilo jasno že ko sem videl da ima 2 "izpušna lonca", če jih tako lahko sploh imenujem, na vsaki strani oz. za vsak cilinder... Glasnost ni tak problem, se ga da zapret v kakšno izoliran prostor pa ven speljat samo izpuh... Bolj me skrbi tisti sinus za 3 faze, ali lahko sploh žene elektroniko, toplotno črpalko ipd.

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Sr Feb 05, 2014 17:15

Sinus naj te ne skrbi, saj je generator v bistvu motor. Sinhronski rabi zunanje vzbujanje, ki ga dobi preko ščetk, asinhronskega pa moraš zavrteti čez nazivne vrtljaje. Za frekvenco poskrbi regulator vrtljajev na motorju.

Na agregatu imaš verjetno podatke o moči in frekvenci. Upoštevaj da je zagonski tok večji in če je prevelik, bo generator ugasnil.

Pred priklopom se prepričaj, če je pomembno vrtilno polje za toplotno črpalko.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Feb 05, 2014 17:29

To pomeni je takšen stari "gepl" definitivno boljši kot nov kitajček?
waterski
Poročnik bojne ladje

generator

OdgovorNapisal/-a waterski » So Feb 08, 2014 11:37

Tale genset bi bil pa pravi izziv za domačo marinizacijo. 2 izpuha, enega na levo, drugega pa na desno stran plovila, po možnosti jadrnice. Dosega Eko normo "0" Kanalsee 1965.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Feb 08, 2014 15:10

Tale genset bi bil pa pravi izziv za domačo marinizacijo. 2 izpuha, enega na levo, drugega pa na desno stran plovila, po možnosti jadrnice. Dosega Eko normo "0" Kanalsee 1965.

Kaj si hotu povedat?
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » So Feb 08, 2014 21:49

Mogoče še sam ne ve. Ali pa ve nekaj več???? Slika
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 08, 2014 23:41

Bom kar tu vprašal. Ali kdo od vas popravlja agregate?
Agregat 9KVA brezkrtačni generator proizvaja le polovico toka. Gre za generator Meccalte stb240
"uganili" smo že da:
- obrati so pravi
- diode so OK
- uno nekaj zdraven z čudnim imenom tudi
- stator merjen le z instrumentom ne prebija
- regulator je verjetno OK saj že do njega ne pride dovolj toka

Stava je bila položena, da verjetno eno navitje(ima dva) na statorju pod obremenitviji prebija, ampak to je v 50% ugibanje.

Po forumu tega ne bomo rešili, bolj me zanima, če se kdo s tem ukvarja in bi to pogledal in popravil.

hvala
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
waterski
Poročnik bojne ladje

genset

OdgovorNapisal/-a waterski » Ne Feb 09, 2014 14:43

kasaudio napisal/-a:

Kaj si hotu povedat?

Glede na to, da je BMW 530 v eni izmed "sosednjih" tem tega foruma že mariniziran in vpisan v register Lipe naše me nebi presenetil poskus domače predalave takega genset-a v Fischer Pando.

To je vse kar sem imel za povedat. Nič več, nič manj

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov