Obnova zavornega sistema na prikolici (s slikam)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

Obnova zavornega sistema na prikolici (s slikam)

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Mar 17, 2014 10:27

Pred kratkim sem se lotil obnove prikolice in sicer imam prikolico z naletno zavoro...
Te naletne zavore v kolikor do njih pride voda kar hitro "zaribajo".. rja, dež, vlaga in ostali vremenski vplivi dodatno pripomorejo k staranju delov..

Tukaj prilagam nekaj slik...
Najprej sem razstavil bobne (snel kolesa, zaščitni čep in odvil vijak iz osovine ter snel ležal in nato boben)...
Pričakale so me zarjavele ferode in pločevina...
Slika

Snel sem vzmeti in ferode..
Razmišljal sem, da bi to le nekako pobrusil in pobarval.. ampak se tega nisem lotil..
Slika

Ferode sem nesel v trgovino (adriamerkur v Kopru).. oni so mi jih potem poslali naprej na renovacijo...
Takole pa izlgedajo renovirane ferode moje prikolice.. plačal sem 48 eur..
Slika

Pločevino sem z brenerjem segrel in s krtačo odstranil rjo.. pobrusil sem še s smirkovim papirjem..
pločevino sem premazal z antikorozivno snovjo (podobno ferosan-u).. nanesel sem 1 roko temeljne barve za kovino in dve roke zaključne barve...
Slika

Ferode sem nato ponovno vstavil v ležišče in nastavil sem naletno zavoro...
Predtem sem očistil še mehanizem na katerega pride pritrjena zajla naletne zavore in katera "odpira" zavorne čeljusti (ferode)
Slika

Tako.. zdaj sem brez skrbi.. bi pa bilo fajn te zadeve redno preverjati saj se zgodijo najbolj nepričakovane stvari takrat kadar so najmanj potrebne...
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Mar 17, 2014 18:09

Super opis, koristen, ampak tvoje zavore so bile (malo za šalo, malo zares) še čisto o.k..
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 17, 2014 19:52

Slika in dodana povezava sem v kazalo Gradnja in vzdrževanje v bazo tehničnega znanja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a ludwe » Po Mar 17, 2014 20:17

Zdej ko si tako lepo poštimal pakne pa preveri še ležaje ter semeringe če so ok,in imaš mir za par let.Kajti če ribne ležaj je tud veselica .
LPR
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Mar 18, 2014 10:00

Ja ležaje sem preveril in tudi tesnila.. vseskupaj sem še dobro namazal z mastjo in bobne pritrdil na osovino...
Bobne sem pred tem tudi speskal in pobarval ker so tudi bobni malce cveteli..

Je pa bila prikolica le občasno "preverjena" stara pa 12 let..
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » To Mar 18, 2014 20:57

ČE?

boš pa potiskal prikolo v slano vodo(se včasih zgodi),si namontiraj še sistem za izpiranje.Sliši se komplicirano ampak jaz sem izvrtal zgoraj na osnovni plošči luknjo,privil 1/4"nastavek in povezal z pregibno 1/2" cevjo in priklop na Gardena nastavek.
Vsako leto jo spustim do 10X,da so zavore skoraj cele v vodi,ko v jeseni naredim pregled pa skoraj ni rje.Seveda vsakič spiram kakšnih 5 min po kolesu.

Lp.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Mar 19, 2014 08:15

Ponavadi spustim prikolico do "feltne" torej da je samo guma v vodi.. to mi čisto zadostuje... nikoli ne zapeljem z bobni, da bi bili pod vodo..
Sicer nisem še naletel na slab spust, da bi moral iti s kolesi pod vodo..
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Pe Mar 21, 2014 17:21

evo moja mojstrovina!
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
imam dve luknji na kolo zato je vmes T -komad!

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta