vijak, colski navoji, imbus

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

inspiron
Viceadmiral

vijak, colski navoji, imbus

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Jul 22, 2014 18:57

Hi,

Nov propeler je za malenkosr vecji od originalnega in varovalni vijak (gre v sredino shafta direktno od zadaj) 'prime' le nekaj navojev. Bi hil rad ziher, da je vse ok - in bi imel cca. 5-10mm daljsi vijak.

Seveda je colski, imel bi ga pa do vikenda. Preklical par 'ponudnikov' iz neta, pa ni nic na zalogi ali pa naredijo serije po 100.

rabil bi pa enega :)

(Velikost je pa v rangu m-osem(8))

Kaksna ideja? Al mi pa kak strojnik-student to vreze za diplomsko? ;)))
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Jul 23, 2014 13:12

Mi je ze vse jasno: uvozil bom nekaj 10 razlicnih colskih sraufov. Vse skupaj investicija bo 100 EUR max.

Prodajal bom pa enega za 100 EUR za tiste, ki se jim mudi (recimo enmu, ki mu bo odletelo na dopustu in ga bo nujno rabil in mu bo 100 EUR cist mala malca, da bo mel pred babo mir in jo lahko se lepo naprej vozil).

Ce jih prodam 10 na leto (v kar niti pod malo ne dvomim), mam placan bencin za gliser. :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jul 23, 2014 20:57

Če je blizu 8mm, potem je imenski premer vijaka 5/16 cole. 5/16*25,4=7,9375mm
Drugi podatek, ki ga rabiš, je koliko navojev ima na colo, vzemi en normalen meter, ki ima tudi cole, prisloni zraven vijak in jih preštej.
S tema dvema podatkoma potem išči vijak, postruži ti ga lahko skoraj vsak strugar, ampak kolikor poznam strojnike, se colskih zadev branijo kot hudič križa. Ali pa kupiš svetlo vlečeno palico fi 8mm in ustrezno navojno čeljust, morda jo imajo tukaj:
http://www.bts-company.com/domov/
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Jul 23, 2014 21:12

Stezka (kolega od kolega od kolega) sem nasel enega strugarja, ki mi bo ti jutri naredil. Pa niti ne bo toliko poceni.

Kar je pa najvecji hec: klicem enega 'sraufarja' iz Crnuc in mi takoj pove:
"Uh guspot, to boste pa tezko dubli - veste, vsak dan vsaj ene trije klicejo pa je najboljs, ce kar iz Anglije narocite!".

Skratka: moja teorija zgoraj se bere kot znastvena-fantastika - ampak ce 'vsak dan vsaj ene trije klicejo' se da s colskimi sraufi u SLoveniji kr dobr zasluzit ;) )

P.s.: In ja, imas prav: colskih sraufov nocejo delat. Cel kup izgovorov, najbolj pogost pa je, da za enega ze ne bodo CNCja stelali. Sem vedno mislil, da v sodobno CNC masino nalozis SW, iz menija izberes "1 colski srauf" in to je to. No ja, nisem strugar, verjetno si narobe predstvaljam.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jul 24, 2014 19:48

Tudi jaz nisem strugar, ampak pri konstrukciji tiskanih vezij imaš tudi v Evropi več opraviti s colami kot kjerkoli drugje.
Tudi strugarji stare šole (tisti na klasičnih stružnicah, ne CNC) so celo poklicno življenje stružili metrične navoje, tabelo korakov imaš vsepovsod, celo na enem starem kljunastem merilu imam gravirano, a misliš da se komu ljubi malo pomisliti in preračunati kako bo nastavil pomik? Pa še to, ker ima stružnica metrični špindl (ups, navojno vreteno, da me ne bo Pajer iz kože dal), rabiš v sistemu en zobnik s 127 zobmi, če hočeš delati colske vijake. Pa ni nujno da to prav vsaka stružnica ima.

Tole je sicer moje sklepanje, pa naj me kakšen strugar, ki tole bere, popravi.

lp

motorni
Wisdom

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Jul 24, 2014 21:07

Za kakšen motor gre?

Tako bomo lažje določili kakšne so colske dimenzije potrebne varovalne matice.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Pe Jul 25, 2014 11:33

Pokliči me , pa ti posodim set(knuple) za izdelavo colskih vijakov. Sem tudi jaz po---izdil , ko sem delal Cobro , pa ni bilo za dobiti nikjer vijakov, pa sem si nabavil orodje. Tako je najlažje, vse moramo sami naredit, da kaj imamo...
040-302-304
Fiat Justitia ... Some day....
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Jul 25, 2014 22:48

motorni napisal/-a:Tudi jaz nisem strugar, ampak pri konstrukciji tiskanih vezij imaš tudi v Evropi več opraviti s colami kot kjerkoli drugje.
Tudi strugarji stare šole (tisti na klasičnih stružnicah, ne CNC) so celo poklicno življenje stružili metrične navoje, tabelo korakov imaš vsepovsod, celo na enem starem kljunastem merilu imam gravirano, a misliš da se komu ljubi malo pomisliti in preračunati kako bo nastavil pomik? Pa še to, ker ima stružnica metrični špindl (ups, navojno vreteno, da me ne bo Pajer iz kože dal), rabiš v sistemu en zobnik s 127 zobmi, če hočeš delati colske vijake. Pa ni nujno da to prav vsaka stružnica ima.

Hmm praviš da nisi strugar, prvomajsko pa poznaš v drobovje. :wink:

Drugače pa vsaka stružnica ki ima nortonovo predležje tudi za colske navoje je zmožna izdelati colski navoj. Je pa hec ker mora konica noža imeti 55° namesto 60°.
Je pa res kot že napisano star maček ti bo to vsak naredil.
CNC je pa vsak to sposoben naredit, sam pomik je potrebno izračunat, pa pravi kot vnesti v podprogram za navoj in hop novoj je tu.
Moja stružnica ima žal samo metrične pomike. Žal ti ne morem pomagati.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Jul 25, 2014 23:52

Torej je to vijak za 1/2 colski ključ... Če poveš dolžino mogoče imam kakšnega doma ampak ni Inox ampak če ga boš namazal z "morsko" mastjo bo preživel dopust... Na ZS prosim...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Jul 26, 2014 07:19

motorni napisal/-a:Tudi jaz nisem strugar, ampak pri konstrukciji tiskanih vezij imaš tudi v Evropi več opraviti s colami kot kjerkoli drugje.

Lepo, da upoštevaš tudi druge, pohvaljen!

Pa kako malo je potrebno!

Kar si napisal glede urezovanja navojev na stružnicah pa drži 100%. Za mojstra je vseeno ali reže metrične ali colske. Samo mašino prestavljat za en vijak? No, moraš bit pa res dober prjatu temu mojstru, ali pa imet tipi top ženo in jo poslat k njemu.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » So Jul 26, 2014 15:48

Primusr,

ok - vsaj vidim, da nisem (bil) jaz edini tezak s temi sraufi.

K sreci sem potem poklical v Koper (nasproti marine) in so imeli tocno tak vijak in celo na zalogi - za 10 EUR.

Sem se ze vozil sedaj 2 dni, dokler nas ni sedajle skoraj 'potopila' nevihta v Umagu (pretiravam, je pa res, da smo pobegnili na privez na minute).

Tudi vsem ostalim hvala za nasvete. Tale forum (ceprav vcasih kdo 'zaide') mi je res v pomoc....

LP.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 06, 2014 13:03

ja, SW gor pa en vijak. Ura mašine pa 60 na uro + programiranje. Se zavedaš da CNC center stane do pol milijona evrov?

če bo kdaj še kdo rabil en vijak, lahko mene kontaktira, men se pa da "pomislit", nastavit pomike in nož nabrusit. Navojne čeljusti bol trgajo navoj kot pa režejo če hočeš kaj boljšega, sploh 4A (inox) v trajnih izvedbah.

me veseli da ti je uspelo :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti