Zanima me, če kdo mogoče ve, na kolkih metrih dolžine barke je potrebno imeti VHF postajo? Nekje sem prebral, da nad 7 m? Imam prav? Je VHF postaja nujna na barki al samo če sam želiš?
Hvala
VHF postaja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Mislim, da imaš prav glede dolžine 7 metrov. Je pa tu še nekaj o področju plovbe.
Neodvisno o tem pa postajo zelo priporočam . saj nikoli ne veš ,kdaj jo boš zares potreboval.
Kar se tiče izpita za uporabo VHF je pa takole
Če imaš izpit narejen na Hrvaškem ti že gori piše, da lahko uporabljaš tudi VHF postajo.Na izpitu izdanem v SLO tega ni.To je sigurno, ker imam oba.
Torej , če imaš izpit narejen v SLO, ti svetujem, da greš opraviti še tečaj in izpit za GMDSS postajo. Dober simulator najdeš na www.spinaker.si
Neodvisno o tem pa postajo zelo priporočam . saj nikoli ne veš ,kdaj jo boš zares potreboval.
Kar se tiče izpita za uporabo VHF je pa takole
Če imaš izpit narejen na Hrvaškem ti že gori piše, da lahko uporabljaš tudi VHF postajo.Na izpitu izdanem v SLO tega ni.To je sigurno, ker imam oba.
Torej , če imaš izpit narejen v SLO, ti svetujem, da greš opraviti še tečaj in izpit za GMDSS postajo. Dober simulator najdeš na www.spinaker.si
Verjetno vas večina pluje po hrvaškem in tisti, ki barke najemaate nujno potrebujete tudi izpit za VHF GMDSS. Stari VHF je neveljaven in ga je potrebno narediti na novo. Kot je rekel že "zobar", je hrvaški izpit za voditelja ćolna že sestavljen v kompletu in ne rabiš nič več. Po slovenski zakonodaji, pa sta to dve ločeni dovoljenji. Ko že imaš izpit za voditelja čolna, se prijaviš še na tečaj za VHF GMDSS. Pogoj za izpit je opravljen tečaj!!!
Včasih je bilo pri nas meja res 7 metrov, nisem pa prepričan, če je to še enako. Vsekakor pa tudi jaz priporočam VHF postajo na vsakem plovilu, če je le dovolj prostora. Plovba je tako bistveno bolj varna!
LP, admin
Včasih je bilo pri nas meja res 7 metrov, nisem pa prepričan, če je to še enako. Vsekakor pa tudi jaz priporočam VHF postajo na vsakem plovilu, če je le dovolj prostora. Plovba je tako bistveno bolj varna!
LP, admin
Takoj ko se na morje odpraviš za kaj več kot nekaj uric ob obali, je zelo pametno imeti VHF postajo tudi če je čoln krajši. Tam lahko spremljaš vremensko napoved, nudi pa predvsem občutek varnosti. Mobiteli so sicer super stvarca današnjega časa, je pa problem, ker na morju hitro zmanjka signala. Seveda takrat, ko rabite pomoč signala ni...
lp
lp
Raje bi imel slovenski izpit VHF...
Glede občutka varnosti na morju se vsekakor strinjam...mobitelu bo ravno takrat, ko ga boš potreboval, zmanjkalo signala... Bom si pogledal na spinakerjevi strani, simulator je ok, se mi zdi, da je kr uporaben, a? A se ta simulator uporablja tudi na tečaju, izpitu?
Hvala
Hvala
To pa ni čisto res. Na izpitu se uporabljajo ali prave postaje ali pa simulatorji. To je odvisno od tega pri katerem podjetju ali društvu delaš tečaj. Nekateri imajo svoje postaje, ki jih predavatelj prinese tudi na izpit, drugi vadijo samo na simulatorju, kakršnega premore tudi izpitni center v Kopru. Sicer pa je izpit zelo enostaven.
Moj lasten primer iz pred nekaj let:
Najprej sem bil na tečaju pri Skiperju, nato pridem pred komisijo na izpit v Kopru. In me vprašajo kam plujem, če se mi fi spremeni iz 14 severno na 13 severno, lambda pa ostaja konstantna? Malo pogledam, če se delajo norca iz mene, nato odgovorim, da južno in model mi čestita za opravljen izpit iz VHF GMDSS...
Ne duha ne sluha o kakšnem VHF-u in pošiljanju klicev v sili, kanalih, abecedi...
LP
Moj lasten primer iz pred nekaj let:
Najprej sem bil na tečaju pri Skiperju, nato pridem pred komisijo na izpit v Kopru. In me vprašajo kam plujem, če se mi fi spremeni iz 14 severno na 13 severno, lambda pa ostaja konstantna? Malo pogledam, če se delajo norca iz mene, nato odgovorim, da južno in model mi čestita za opravljen izpit iz VHF GMDSS...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti