Ogrevanje s sončnim "kolektorjem"

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Ogrevanje s sončnim "kolektorjem"

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Okt 21, 2014 22:24

Zanimiva zadeva. Ogrevanje prostora s sončnim kolektorjem.
Ima kdo kaj izkušenj s tem? Zakaj pa ne bi to uporabili tudi na barki?

Slika

Kolektor segreva zrak (do+30° višje od zunanje temperature), ki ga potem v prostor vpihava el. kontroliran ventilator, ki ga poganja sončna celica in krmili termostat. Zgleda precej preprosta in učinkovita zadeva predvsem pri preprečevanju vlage v plovilu.

Na straneh zastopnika sicer promovirajo zadevo za ogrevanje bivalnih prostorov, večjih in manjših hiš, a morda je zadeva uporabna tudi na naših plovilih, kaj pravite?

Mogoče je glavna težava, kako zmontirati zadevo, da ni moteča in da je pot toplega zraka od kolektorja do prostora čim krajša oz. se vpihava neposredno v barko (skozi palubo npr. tam kjer je ventilator).

http://www.scan-sun.si/modeli.html
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Okt 22, 2014 06:35

Odkrivanje tople vode ;)
Tu si poglen kako zadevo sam naredis za dodatnih 10 eur in dveh treh postenih piknikih kjer se pije pivo.
Udelezence prosis da piksn ne meckajo ampak jih shranis.
http://m.youtube.com/results?q=kolektor ... menki&sm=1
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Okt 22, 2014 09:04

Ma dobro, vem da lahko tudi barko sam naredim, pa sem jo raje kupil, ker ta vsaj plava. :D Saj ni v tem problem.
Vprašanje je, koliko je zadevo možno aplicirati na barko?
Ker se večina nas spopada z vlago v izvensezonskih mesecih, ko nas ni na barki, bi prav prišel takle energetsko neodvisen "grelec", ki bi v barki vzdrževal neko temperaturo, poleg tega pa bi zrak vsaj malo krožil, kar je tudi predpogoj za nenastanek plesni ipd.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Okt 22, 2014 10:36

Zdaj so mi na moja vprašanja o možnosti uporabe na barki odgovorili, da je za uporabo na barkah predviden model Black Diamond, v primerih ko je montaža te oblike možna.
Slika

V poštev pa bi prišel tudi Basic model, ki je najmanjši in pride cca 350€.
Slika
Specifikacija: Surface: 0,70 m2
External width: 125 cm
Exterior Height: 55cm
Depth: 6 cm
Room Coverage: 150 m³
Weight: 12kg
Solar cell: mono crystalline
Fan: Electronic Control.

Bodi dovolj reklame! To ni moj namen, ker je treba zadevo prej testirati v našem naravnem okolju, na barki. :wink:
Če je kdo zainteresiran za testiranje zadeve na svoji barki, so pripravljeni odstopit kakšen model.
Naj se mi javi na ZS.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Okt 22, 2014 20:21

Kolikor je meni tu logike bi naj bila zadeva montirana vertikalno za pravilno delovanje.
Poglej kako je zadeva narejena pa bo mogoce bolj jasno zakaj.
...
Lezeca montaza ne vem kako bi delala, verjetno bi, samo verjetno ne tako intenzivno.

Sam imam cca 300 piksn doma ki cakajo slabo vreme da naredim ta projekt.
Ker bo zadeva dkvolj visoka upam da bo pihalo ven brez dodtnega ventilatorja.
Ogreval bom barako, da mi pozimi noter ne crknejo vsako zimo barve in kemija ki je nocem v bajti.

Lp.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta