Zanima me kako imate kaj izkušnje z osvetlitvijo kabini, kakšne so kaj cene, mogoče kakšni uporabni linki?
Ker bom v kratkem podiral strop, bi tudi zamenjal obstoječo osvetlitev(luči), ki so že bolj boge, predvsem pa bi rahlo tudi osvežil izgled.
Torej vgradil bi okrogle lučke s čimboljšo svetilnostjo in malo porabo energije. Ali se kaj dobi v LED tehniki? Je led OK ali je boljše če ostanem na "halogenkicah"? Kje bi lahko to nabavil? Ali mora biti zadeva nujno "marine" ali je lahko katerakoli osvetlitev 12V?
Hvala za mnenja in lep pozdrav.
Osvetlitev v kabini
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Pozdrav Mihold !
Jaz sem si nakupil podobne kot so tele pod Št. artikla 574387 v katalogu
http://www.conrad.si/
Not gredo 3 AAA baterije ( jaz imam baterije za polnjenje ). Hčerka jo ima nalepljeno nad posteljo, za branje . Ne uporablja jo vsak dan, ampak gori še normalno in to dobro leto dni. Prižgeš jo z pritiskom na lučko samo.
Jaz jih bom imel za razsvetljavo na barki ( seveda poleg 12 V napeljave ). Ko slabše gori, baterije enostavno napolniš in imaš kar dolgo mir. Imaš pa na tem naslovu še kar nekaj led svetil, raznih oblik.
LP
Jaz sem si nakupil podobne kot so tele pod Št. artikla 574387 v katalogu
http://www.conrad.si/
Not gredo 3 AAA baterije ( jaz imam baterije za polnjenje ). Hčerka jo ima nalepljeno nad posteljo, za branje . Ne uporablja jo vsak dan, ampak gori še normalno in to dobro leto dni. Prižgeš jo z pritiskom na lučko samo.
Jaz jih bom imel za razsvetljavo na barki ( seveda poleg 12 V napeljave ). Ko slabše gori, baterije enostavno napolniš in imaš kar dolgo mir. Imaš pa na tem naslovu še kar nekaj led svetil, raznih oblik.
LP
Pozdravljen
Ledice so bolj za bralne lučke ali samo delno osvetlitev, še zmeraj imajo bolj plavo svetlobo pa preveč koncentrirane so. Bolj ti svetujem varčne zarnice, ki sicer rabijo nekaj časa da začnejo svetit ampak so veliko boljše. Če pa imaš gliser z generatorjem pa so tudi halogenke OK. Sam imam kombinacijo ledic in varčnih zarnic in sem zelo zadovoljen .
LP Marjan
Ledice so bolj za bralne lučke ali samo delno osvetlitev, še zmeraj imajo bolj plavo svetlobo pa preveč koncentrirane so. Bolj ti svetujem varčne zarnice, ki sicer rabijo nekaj časa da začnejo svetit ampak so veliko boljše. Če pa imaš gliser z generatorjem pa so tudi halogenke OK. Sam imam kombinacijo ledic in varčnih zarnic in sem zelo zadovoljen .
LP Marjan
Mihold lep pozdrav. Pri prejšnji barki sem imel take okrogle lučke kot jih lahko vidiš doma ali pa v kakšnem lokalu. Najprej sem imel noter halogenske žarnice 12 V in je svetilo odlično ampak poraba pa je bila gromozanska. Imel sem namreč 16 žarnic.
Potem sem si kupil led žarnice, so bile 12 V 1W in praktično ni bilo nobene porabe, je pa kot je rekel moj predhodnik malo bolj modrikasta in bleda svetloba.
Ampak če nimaš agregata potem ti led pride prav.
Meni tudi solarni panel ni mogel napolniti aku za halogenske žarnice.
Je res da so drage ampak imaš pa mir.
Potem sem si kupil led žarnice, so bile 12 V 1W in praktično ni bilo nobene porabe, je pa kot je rekel moj predhodnik malo bolj modrikasta in bleda svetloba.
Ampak če nimaš agregata potem ti led pride prav.
Meni tudi solarni panel ni mogel napolniti aku za halogenske žarnice.
Je res da so drage ampak imaš pa mir.
kot je nekdo ze v eni temi povedal, da mu ni vsec "sterilna" bela LED svetloba. naj kot elektrotehik povem, da se sedaj dobijo ze LED tam od 0.5W do 12W enojna (seveda lahko so take v letvi, obicajni zarnici itd) tudi v "warm white" in "natural white" barvi, ki dajejo precej naravno barvo svelobe, pri zelo majhni porabi. SSC ledice dajejo iz fokusa tudi do 1200 lumnov svetlobnega toka po komadu (ena ima jedro razdeljeno na 4 dele, priblizno 10W so, in take so primerne tudi za spotlight in podobne namene kjer treba veliko usmerjene svetlobe.
no, namen posta je bil, da vas seznanim, da se dobijo tudi LED v "normalni" barvi svetlobe, ala soncna, ali zarilna iz obicajnih zarnic.
LP
no, namen posta je bil, da vas seznanim, da se dobijo tudi LED v "normalni" barvi svetlobe, ala soncna, ali zarilna iz obicajnih zarnic.
LP
Prav vse luči na barki, od pozicijskih, do tistih v kabinah imam iz ledic.
V pozicijskih lučeh so rdeče, zelene in bele ledice. Odkar imam te lučli na jaboru še nisem plezal.
Znimivo je tudi, da te luči ne privabljajo mrčesa. Zato mi je zdaj prihranjen marsikateri komarjev pik, v kabini pa ni sicer običajnega nočnega mrčesa, ki prileti zaradi prižganih luči.
Če uporabiš tiste male, okrogle luči s tremi ledicami, jih z majhnim posegom (zmanjšati je treba napetost toka z 12V na 4,5V) priklopiš na električno napeljavo na barki.
ps
te okrogle lučke lahko kupiš v vsaki trgovini z elektroniko. Povsod so cenejše, kot v Conradu. Dobiš jih tudi v OBIju. Najcenjše, cena 1 EUR, sem našel v KIK (poceni štacuna s cunjami in razno šaro, ki se nahaja v okupatorjevih trgovskih centrih).
V pozicijskih lučeh so rdeče, zelene in bele ledice. Odkar imam te lučli na jaboru še nisem plezal.
Znimivo je tudi, da te luči ne privabljajo mrčesa. Zato mi je zdaj prihranjen marsikateri komarjev pik, v kabini pa ni sicer običajnega nočnega mrčesa, ki prileti zaradi prižganih luči.
Če uporabiš tiste male, okrogle luči s tremi ledicami, jih z majhnim posegom (zmanjšati je treba napetost toka z 12V na 4,5V) priklopiš na električno napeljavo na barki.
ps
te okrogle lučke lahko kupiš v vsaki trgovini z elektroniko. Povsod so cenejše, kot v Conradu. Dobiš jih tudi v OBIju. Najcenjše, cena 1 EUR, sem našel v KIK (poceni štacuna s cunjami in razno šaro, ki se nahaja v okupatorjevih trgovskih centrih).
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti