Rezervni motor?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
s
...........in če nimaš motorja bo prišla policija , brez da bo izstavila račun ali kazen ?..........fantje sej verjamem oz sem verjel dolgo v božička ampak tole izjavo jemljem bolj "labavo".
moje mnenje ; pomagaj si sam kolikor si lahko!!!
moje mnenje ; pomagaj si sam kolikor si lahko!!!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
janadino napisal/-a:Če je na plovilu montirana postaja moraš imeti izpit. Vsaj bilo je tako.
Točneje - če je na krovu postaja z možnostjo digitalnega klica na pomoč (GMDSS/DSC), mora nekdo na krovu imeti izpit zanjo in poznati proceduro okrog klica na pomoč in podobnega, da tako opremljeno plovilo sploh sme izpluti.
Če imaš na krovu le pomorsko VHF radijsko postajo brez te funkcionalnosti, pa kolikor vem, ni te obveze.
Ko zdajle gledam, od ročnih v ponudbi pri Stal-u že nimajo vsi GMDSS/DSC.
Res pa je, da je doseg VHF postaje bistveno odvisen od tega, kako visoko je njena antena - in pri ročni na 'gumici' to ni ravno visoko...
V glavnem, tu bi se bilo treba še malo 'pogovarjati' o podrobnostih.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
.
Spomina pa nimate!
Govor je o pomožnem motorju in ne o VHF postajah,
Tema o VHF, GMDSS/DSC, itd ..... je obdelana
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... light=mmsi
Nekateri zopet povpreko navajate trditve, ki ne pijejo vode. Se mi zdi, kolikor vem in podobno ne sodi med pravilne trditve.
Škoda, ker v tej temi nisem moderator.
Pobrisati je potrebno kar nekaj trditev, ki ne držijo oz. zavajajo!.
LP
.
Spomina pa nimate!
Govor je o pomožnem motorju in ne o VHF postajah,
Tema o VHF, GMDSS/DSC, itd ..... je obdelana
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... light=mmsi
Nekateri zopet povpreko navajate trditve, ki ne pijejo vode. Se mi zdi, kolikor vem in podobno ne sodi med pravilne trditve.
Škoda, ker v tej temi nisem moderator.
Pobrisati je potrebno kar nekaj trditev, ki ne držijo oz. zavajajo!.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
To sranje bi lahko v en odgovor spravil.
http://www.up.gov.si/si/storitve/izpiti/vhf_gmdss/
Drugače pa kar nekaj preplujem pa nimam pomožnega motorja. O tem bom razmišljal ko mi bo glavni crknil, upam da nikoli. Preveč prostora zavzame na tako malem čolnu. Moje mnenje.
http://www.up.gov.si/si/storitve/izpiti/vhf_gmdss/
Drugače pa kar nekaj preplujem pa nimam pomožnega motorja. O tem bom razmišljal ko mi bo glavni crknil, upam da nikoli. Preveč prostora zavzame na tako malem čolnu. Moje mnenje.
Guma je guma, zaenkrat.
Jaz imam pomožni motor. Uporabil ga bom prve par dni, da vidim kako se obnaša (poraba, hitrost,...), potem gre v garažo in ga bom uporabil le tiste parkrat, ko bom šel kam dlje (Kvarner in južneje).
Res bo nosilec na krmi, vendar se mu lahko da kakšno drugo vsebino (držalo za žar, ipd...)
Ker sem pa brez dokumentov za motor, pa bo kakšna raketa s padalom več na čolnu...
Ko/če bom rabil pomožni motor, me prav malo briga ali je vpisan, ali ima papirje,....
Res bo nosilec na krmi, vendar se mu lahko da kakšno drugo vsebino (držalo za žar, ipd...)
Ker sem pa brez dokumentov za motor, pa bo kakšna raketa s padalom več na čolnu...
Ko/če bom rabil pomožni motor, me prav malo briga ali je vpisan, ali ima papirje,....
https://vodovod-rh.si/
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Podobno, kot janadino, napiše MareC v Preplutih 895Nm gumenjak "ZVERINA"
'Glavni' motor je treba izbrati tak ter ga imeti v brezhibnem stanju in skrbeti zanj tako, da je zanesljiv.
Najbrž ni posebno dobra ideja zaradi nezanesljivega glavnega zanašati se na - mogoče tudi nezanenesljva in/ali za težko morje neprimerna - pomožna pogonska sredstva (kot je motorček za panulo). Da se improvizirati s tem in zna biti prav, ampak zanašati se na to, da bo s tem šlo, ko vreme 'zagusti', bolje ne.
VHF radijska postaja - kjer je po predpisih v nekaj primerih alternativa pomožnemu pogonskemu sredstvu - potem pride bolj prav, da te lahko kdo pokliče, da ga potegneš, kot da bi ti klical, naj kdo potegne tebe.
Točno tisto povezavo, ki jo je tu dal janadino, sem že tule dal tudi jaz.
MareC napisal/-a:tomaz_slo napisal/-a:Lepa reportaža. Si plul brez rezervnega motorja?
že 15 let plujem z gumenjaki brez pomožnega motorja
'Glavni' motor je treba izbrati tak ter ga imeti v brezhibnem stanju in skrbeti zanj tako, da je zanesljiv.
Najbrž ni posebno dobra ideja zaradi nezanesljivega glavnega zanašati se na - mogoče tudi nezanenesljva in/ali za težko morje neprimerna - pomožna pogonska sredstva (kot je motorček za panulo). Da se improvizirati s tem in zna biti prav, ampak zanašati se na to, da bo s tem šlo, ko vreme 'zagusti', bolje ne.
VHF radijska postaja - kjer je po predpisih v nekaj primerih alternativa pomožnemu pogonskemu sredstvu - potem pride bolj prav, da te lahko kdo pokliče, da ga potegneš, kot da bi ti klical, naj kdo potegne tebe.
Točno tisto povezavo, ki jo je tu dal janadino, sem že tule dal tudi jaz.
Correct me if I am wrong, please.
Pomožni motor stane par sto €. Če se karkoli zgodi na glavnem motorju (lahko tudi na novem ali super vzdrževanem), se bo ob prvem takem dogodku investicija poplačala. Da ne omenjam, da ga lahko uporabljaš tudi ali za pomožni čoln, ali za panuliranje, ali pa takrat ko večjega čolna sploh nimaš v vodi. In isti motor lahko uporabljaš praktično skozi celotno dobo morjeplovstva.
Ni pa namen pomožnega motorja reševati se v slabem vremenu. Takrat je najpomembnejše preživeti in pomožni motorček ne bo pomagal.
Ni pa namen pomožnega motorja reševati se v slabem vremenu. Takrat je najpomembnejše preživeti in pomožni motorček ne bo pomagal.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Zakaj vedno pogojujete-kam pa prideš s takim motorčkom v slabi vodi-saj gl.motor lahko crkne tudi ko je morje mirno,a takrat bi bil pa dober a,ja pol pa usmiljenje in ponujaš vse živo še ta staro,sam da te zvlečejo do obale.Mozek vsazga posameznika,eni ja eni ne,jaz sem za pa tud če kur...piz...rata.
mašinfirer
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov