Električni izvenkrmni motor

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 27, 2015 07:33

minek napisal/-a:Ti praviš, da se s tem ubadaš in da je vse zanič.

To je tvoje videnje.

- zanič v smislu izkoristka je vse kar se trenutno dobi na trgu, ker nima nobenega smisla razvijat dobrih stvari, primerljivih z bencinarji. Bile bi predrage in nihče ne bi kupil.

- ukvarjam se z enim zelo specifičnim primerom, kjer cena ni glavni pogoj in morebiti tam pridejo v poštev pogoni z dovolj visokim izkoristkom in akuji po 3.000 evrov. Na splošno se ne ukvarjam z elektro pogoni, ker sem mnenja, da so elektro motorji smiselni le za stacionarne stroje, oziroma dizel-elektro pogone, kjer drugače ne gre.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Maj 27, 2015 07:42

Očitno bomo še lep čas pluli na nafto (in veter).
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Maj 27, 2015 08:06

Se popolnoma strinjam z SR290.

Pri vseh takih debatah ugotavljam nekaj žalostnih dejstev:
1. da imamo zanič šolstvo in s tem porazno nizko splošno izobrazbo še posebej na področju fizike.
2. da ljudje nasedajo novinarskim racam brez lastne presoje in če že znanja ni, vsaj z zdravo kmečko logiko.

Elektro pogon zahteva tudi polnenje akumulatorja in na plovilu to ni tako enostavno (poceni), saj ima večina plovil že tako ali tako veliko težav z energijo.
Večina si jih predstavlja, da prazen akumulator preprosto samo vzporedno vežeš na servisne in se že polni... Super ideja ! Priporočam dober gasilski aparat v bližini. Zakaj, naj dotični, sami ugotovijo na lastnih izkušnjah.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Maj 27, 2015 09:12

https://www.youtube.com/watch?v=sj43bVvTHVw
Tole je posneto na Zbilju. Potiska 55lbs oz. dobrih 25kg. Obstaja še močnejša verzija 80lbs, ki dela na 24V.

Posnetek je na mirni vodi, teža čolna 50kg, motor 13kg in aku 100Ah (25kg), moja malenkost cca 100kg. Skupaj torej slabih 200kg.

Ima pet stopenj naprej. Do četrte stopnje je patetika. Na pet se začne dogajat, kuri pa cca 55A kar pomen cca pol urce vožnje na 100Ah akuju. Ima varovalko, ki se mi je na peti stopnji pregrevala po parih minutah "tišanja" na peti stopnji. To bi blo treba uredit oz. zamenjat z močnejšo.

Tile motorji so mišljeni za ribiče, kot pomožni motor, za krajše premike, da ne preplašiš rib.

Sklep: Toplo odsvetujem za namene uporabe na morju!
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Sr Maj 27, 2015 11:26

Že tretje leto plujem izključno po morju (ne po jezerih) s Torqeedo motorčkom. Je zanesljiv in dobro zadovoljuje moje skromne potrebe. Ko smo na letnem dopustu in imam 10 metrov od obale električno vtičnico, mi polnjenje akumulatorja preko noči zadošča za dnevno rabo (z družino, prijatelji). Ko pa grem na dvodnevne izlete, pa malo šparam. Edina pomanjkljivost je šibek polnilec, ki rabi celo noč, da opravi nalogo. Sem pa videl, da so nedolgo nazaj dali na trg hitrejši polnilec, ki napolni akumulator v 3-4 urah.
Mirno morje in široko obzorje.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Sr Maj 27, 2015 13:59

Še moja el. izkušnja:

Torqido 801 ,eden prvih mi ja odlično služil 6 sezon.Uporabljali smo ga na rol gumici,ki bolj orje kot pluje.Eno polnjenje je zadoščalo za2-3 NM.Z čolnomz trdim dnom bi šlo verjetno x2.

Polnil se ga preko inverterja ko je bi prižgan disel ali v marini.
Moč motorja je primerljia z 5KS bencinarjem.

Žal je po 6 sazonah cknil.Popravilo in nova baterija bi stalo 1000e.Ponudili so mi novega za 1100e+poštnina.

Kljub enostavnosti uporabe-je lahek ,ne smrdi,ne ropota;se nisem odločil za novega.Bencinarja pa tudi ne kupim.Bom raje veslal.

Ali priporočam nakup? DA...če vam ni odveč skrb za polnjenje baterije in če vam ni teško pogrešati cca250e letno amortizacije.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 27, 2015 15:18

Nikola T. napisal/-a:Pri vseh takih debatah ugotavljam nekaj žalostnih dejstev:
1. da imamo zanič šolstvo in s tem porazno nizko splošno izobrazbo še posebej na področju fizike.
2. da ljudje nasedajo novinarskim racam brez lastne presoje in če že znanja ni, vsaj z zdravo kmečko logiko.

Žal je res. Dodal bi še tole:

a.) Pet konjev se kot merska enota lahko primerja izključno z petimi konji, pa če so gnani na karbid, petrolej, nafto, bencin, plutonij, smeti, veter, sonce, mišice, elektriko, ali na kakršen koli drug vir energije!

2.) Eno je statični potisk, drugo pa dinamični potisk.
Z ustreznim reduktorjem in ogromnim propelerjem se lahko doseže neskončno velik potisk, ampak ob premiku pa limitira k ničli. Najboljši je navadno pogon, ki daje optimalni potisk pri najvišji možni hitrosti nekega plovila in zaradi tega so take debate okrog propelerjev. V resnici nobenega lastnika plovila za šport in rekreacijo ne bi smel zanimat statični potisk, saj ne pove popolnoma nič, ampak makarončki seveda takoj ugotovijo kako prodat neko stvar.
In ustreznega dinamičnega potiska z elektromotorji še zellooo dolgo ne bomo videli v tovrstnih plovilih
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Sr Maj 27, 2015 16:33

Pet konjev se kot merska enota lahko primerja izključno z petimi konji, pa če so gnani na karbid, petrolej, nafto, bencin, plutonij, smeti, veter, sonce, mišice, elektriko, ali na kakršen koli drug vir energije!

ŽELEL SEM NAPISATI;DA JE OBČUTEK V ČOLNU-HITROST,POSPEŠEK-PRIMERLJIV.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Maj 27, 2015 18:23

Mala gumica, ki bolj orje kot pluje, bo hitro dosegla mejno hitrost trupa, nad katero bi (z dovolj moči, moč=potisna sila krat hitrost), glisirala. To se ti ni zgodilo niti z bencinskim, niti z električnim. Zato sta bila primerljiva do tiste hitrosti, ki jo je omejil čoln.

Iščem po strani torqeedo osnovne podatke, vrtljaji, korak in premer propelerja, ali pa graf potiska v odvisnosti od hitrosti, pa jih ne najdem, le zakaj?
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 27, 2015 19:10

@Splav
    Povezava zgoraj je bila točno na temo, kjer je tvoj prispevek z odličnim opisom, kako ga uporabljaš.

Če povzamem:
    Uporabljaš Torqeedo Travel 1003L kot pomožni motor za manjšo jadrnico (katere skupna teža s posadko vred večinoma ne presega 350 kg).

In če razumem prav, imaš urejeno tako, da se na motorju nameščeni/vgrajeni Li-karkoli-že akumulator - ki je že itak bistveno lažji od svinčevega za podobno zalogo energije - polni na barki in ti ga ni treba nositi domov (ne polniti, na shranjevati).

Slika

To pomeni
    • izrivna plovba - zlasti, če počasi - za ta komplet ni problem
    • vplutje in izplutje - razmeroma kratkotrajne obremenitve; tudi če bi bilo treba vpluti v pristan v valovitem in pri razmeroma močnem vetru, bi bila poraba na maksimalni moči praviloma le kratek čas. Ker imaš motor za 1,5 tone in jadrnico manj kot tretjino tega, po tvojih izkušnjah doslej tudi brez problema gre
    • pogon ob brezvetrju - tudi gre, če ni predaleč (po podatkih nekje 10 NM), in ti paziš in veš, kaj delaš (računalnik, ki ti pripoveduje, kako daleč še lahko prideš, pa pri tem tudi pride prav)
    Ti paziš tudi na vreme in ne zahtevaš od pomožnega motorja jadrnice reči, ki jih ne more dati in za tako rabo je videti dober izbor.

@diligence
    Čemu je kaj podobno, je težko opisati, in potem se pri opisovanju pač znajdemo s primerjavami, kot najbolje moremo.

Pri tem so v enakih škripcih tudi prodajalci - kaj naj primerjajo, da bodo potencialni kupci imeli kako predstavo, pa še da bi reklamirano spravili v čimboljšo luč. Takole so oni napisali
    Power output equivalency:
    401 = 1 HP gas outboard motor
    801 = 2 HP gas outboard motor

Zares ima 801 350W, kar je približno preračunano pol konjske sile.

Mogoče te pospešek z mesta spominja na 5 KM motor, ampak s 5 KM bencinskim bi lahek gumenjak z malo V dna mogoče že lahko glisiral, ko s tvojim električnim ne bi.

Slika :wink:

In z dvema-tremi litri bencina ali mešanice bi po mojem tudi prišel dlje, kot z Toreqeedo Travel 801 na vgrajeni akumulator, zlasti če oba ženeš na polno.

Tak 5 KM motorček, kot je na zgornjem posnetku, ima tank za kako uro na polnem plinu, in tistile na zgornjem posnetku je šel po mojem več ko 6 vozlov in pri polnem plinu torej prišel več ko 6 NM - 10 km - daleč.

Za tvojega ni podatkov, za Travel 1003 pa je čas plovbe na polno 35 minut in ok. 5 km daleč.

Nikola T., si si mogoče kdaj poskusil - in si zapomnil - kako daleč si prišel na en tank?

SR 290 napisal/-a:Pet konjev se kot merska enota lahko primerja izključno z petimi konji, pa če so gnani na karbid, petrolej, nafto, bencin, plutonij, smeti, veter, sonce, mišice, elektriko, ali na kakršen koli drug vir energije!

Jaz sem pri tem imel še asocialcijo na pet konj, ki jih kak Grunf žene tako, da jih obmetava s koščki karbida, smeti, plutonija in z ostalimi pobudami iz nabora :lol: :lol: :lol:

Grunf s sistemom za gnanje 5 konj
    Slika
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Maj 27, 2015 19:21, skupaj popravljeno 3 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 27, 2015 19:11

motorni napisal/-a:Mala gumica, ki bolj orje kot pluje, bo hitro dosegla mejno hitrost trupa, nad katero bi (z dovolj moči, moč=potisna sila krat hitrost), glisirala. To se ti ni zgodilo niti z bencinskim, niti z električnim. Zato sta bila primerljiva do tiste hitrosti, ki jo je omejil čoln.

To bi znalo biti zelo res in lastna hitrost trupa merjeno v vozlih je 1,34 x kvadratni koren vodne linije.

Nad to hitrostjo mora glisirat.

@Tomki;
Na začetku sem dal not tudi konje na ječmenovo energijo, ampak fizikalno konjska sila ni enakovredna biološki konjski moči. Tudi najbolj sklumpano kljuse premore za več kot 1 ks moči.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Maj 27, 2015 19:26

Še o akumulatorjih, pobrskal sem po starih projektih, v letu 2011 smo nabavili ciklični akumulator 12V 1200 Ah (C10), cca 600kg in cca 2 jurja + DDV.

lp

motorni
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Maj 27, 2015 19:35

@SR290 - kljuse,
samo izkoristek prenosa na propeler bo bolj slab
:D

lp

motorni
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 27, 2015 19:43

Praviloma konj zmore več ko 10 KS (omenjajo 14,9 KS), ampak razmeroma kratek čas.

Priporočena obremenitev konja za dogotrajnejše delo na polju je - oziroma naj bi - bila pa izbrana za 1 KS.

Če ga pripraviš, da da od sebe največjo moč, se pa konj upeha in nekdo mislim da je za tak položaj ocenil povprečno moč konja - vključno s časom, ko je upehan - na 0,1 KS :wink:

Jaz bolj često uporabljam eno oslovsko silo (ko veslam) :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Maj 28, 2015 11:10

Motorni,
na spodnji povezavi imaš osnovne tehnične podatke. Risba je res bolj slabo čitljiva, ampak premer propelerja je označen in je 292 mm, maks. vrtljaji so 1200 rpm.
http://www.torqeedo.com/en/products/out ... 42-00.html

Na tej povezavi sem dobil korak propelerja: 206 mm

http://www.murrays.com/71-1917.html

Grafa karakteristike propelerja pa tudi jaz nisem našel.

Marjan,

Res je, akumulator je nameščen na samem ohišju in ga je zelo enostavno sneti. Odklopiš konektor, izvlečeš plastično varovalo in ga snameš z ležišča. Akumulator tehta 4,5 kg. Polnim ga v apartmaju ali v kampu - kjer je pač na voljo 230V. Na isto vtičnico lahko namesto polnilca priklopiš 12V solarni panel, ki služi za polnjenje ali pa kot pomoč akumulatorju med plovbo. Elektronika namreč prepozna, ali si priklopil polnilec ali panel in ustrezno reagira, saj ima sam akumulator nazivno napetost 29,6V. Ustrezno preračuna tudi povečan domet v Nm. Računal sem, da če montiram panel moči 50W, mi sam panel v opoldanskih urah daje dovolj energije za plovbo z dvemi vozli.

Drugače si pa dobro povzel moj lanski prispevek.
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov