Nakup primerne prikolice...

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

Nakup primerne prikolice...

OdgovorNapisal/-a bladzo » Sr Jan 21, 2009 15:23

Pozdravljeni

Kupil sem čoln, Quicksilver Commander 555 WA (cca 5.5m), ki ga dobim v marcu. Zanj potrebujem še prikolico za prevoz. Čoln nameravam tudi sam spuščati in dvigovati iz vode. Čoln z motorjem in opremo bo imel cca 1000 kg!Zavedam se, da je potrebno nabaviti prikolico z NDM vsaj 1500 kg.

Kaj mi svetujete glede prikolice? Kje naj jo kupim? Ali kdo prodaja rabljeno? Ali naj ima prikolica "kiper" sistem?

Hvala za odgovore!

Čoln naj bi izgledal takole...

Slika
Nazadnje spremenil bladzo, dne Ne Mar 29, 2009 20:59, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 21, 2009 18:41

Pozdravljen
Prikolice Satelite so narejene robustno,imajo veliko valjčkov in,kar je zelo važno,zelo dobro se da te valjčke nastaviti.Za vožnjo so zelo stabilne...
LP Iztok
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Sr Jan 21, 2009 18:44

Ali ne bi bila prikolica s skupno dovoljeno maso 1300 kg dovolj? Čoln ima težo 760 kg, 4T motor 90-100 konjev pa teže nekj 170 kg. Skupaj je 930 kg. Sama prikolica pa jih ima dobrih 300-350 kg. Vem, da si blizu meje dovoljene mase, vendar moraš vedeti tudi, koliko lahko vlečeš s svojim vozilom. Seveda je odvisno, kateri avto imaš.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Sr Jan 21, 2009 22:43

polanc napisal/-a:Pozdravljen
Prikolice Satelite so narejene robustno,imajo veliko valjčkov in,kar je zelo važno,zelo dobro se da te valjčke nastaviti.Za vožnjo so zelo stabilne...
LP Iztok

Kje prodajajo omenjene prikolice?

Ali ne bi bila prikolica s skupno dovoljeno maso 1300 kg dovolj? Čoln ima težo 760 kg, 4T motor 90-100 konjev pa teže nekj 170 kg. Skupaj je 930 kg. Sama prikolica pa jih ima dobrih 300-350 kg. Vem, da si blizu meje dovoljene mase, vendar moraš vedeti tudi, koliko lahko vlečeš s svojim vozilom. Seveda je odvisno, kateri avto imaš.

Avto ne bo problem, kar se izpita tiče, tudi ne (imam B+E). Jaz sem računal nekako takole. Čoln 760kg + motor 200 kg (mercury 115 4T) + nekaj bencina (do 80kg), + krama 40kg...

To znese cca 1050 kg. Teža prikole je cca 350 kg! Torej skupaj cca 1400 kg. Malo rezerve, in vzameš prikolo s 1500kg NDM. Tudi v ceni ni bistvene razlike med 1300 in 1500.
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Sr Jan 21, 2009 23:10

Blazdo pravi:
Avto ne bo problem, kar se izpita tiče, tudi ne (imam B+E). Jaz sem računal nekako takole. Čoln 760kg + motor 200 kg (mercury 115 4T) + nekaj bencina (do 80kg), + krama 40kg...
To znese cca 1050 kg. Teža prikole je cca 350 kg! Torej skupaj cca 1400 kg. Malo rezerve, in vzameš prikolo s 1500kg NDM. Tudi v ceni ni bistvene razlike med 1300 in 1500."

Blazdo, lahko ti rečem le: odlično, sedi! Zakaj? Ker si pustil nekaj rezerve glede nosilnosti prikolice. To je dobro zaradi same stabilnosti prikolice na cesti: manj ali sploh nič ti ne bo "poplesavala". Kolega, ki je kupil novo prikolico od znanega proizvajalca na Gorenjskem in je po nosilnosti "na knap" (teža čolna in dovoljena nosilnost sta enaki), ima na cesti probleme, več kot 70 km ne more in ne sme voziti, prikolica namreč postane nemirna in začne jo celo malo zanašati, pa je čisto nova "izpod čekiča". In še to: kjer je kupil čoln so mu priporočali takšno prikolico.
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jan 21, 2009 23:45

Pri starem čolnu elan 495F in selva 70 sem imel satellite prikolico, do 750kg, naloženo na zgornji meji ali pa malo čez. Teče mirno, tja do 115km/h, zaradi vseh tistih valjčkov pa lahko spustiš (in dvigneš) čoln tudi če te preseneti oseka in na koncu drče manjka nekaj vode. Slika dviganja čolna ne na tem linku:
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=56293
Ampak tole je bilo na meji.

Sedaj imam 1m več čolna na prikolici Lok in se vozim 80km/h.

Na satellite prikolici je čoln cca 10cm nižje kot na tej novi, zato je skupno težišče nižje.

Ko sem jo kupil, je satelitka za 750kg z zavoro cca 25% dražja kot 1300kg TPV
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Če Jan 22, 2009 08:25

Za Fishermana 5,5 m imam prikolico TPV 1300 kg. Čoln z motorjem in rezervoarjem (brez goriva in krame) ima cca. 750 kg.
To je najcenejša prikolica te nosilnosti pri nas, ko pa si jo ogledaš, pa vidis, da je kar OK.
Edino osovine vseh valjčkov sem podmazal z mastjo, ker so bili tovarniško popolnoma suhi. Valjčki so nameščeni na nekakšnih cevnih oseh. Ne vem, ali so na katerih drugih prikolicah kaj bolje vležajeni (morda kroglični ležaji).
Sliko čolna na prikolici si lahko pogledaš tukaj:

http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=1334[/url]
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Če Jan 22, 2009 21:14

Motorni.
Ko sem videl sliko, sem mislil, da ga kar skipaš s pomola v morje. :wink:
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Ne Mar 29, 2009 16:21

Evo, prikolica sem dal narediti po naročilu pri Viliju Šušteršiču iz Bitenj...

Odločil sem se za prikolico Aazur z NDM 1500kg. Dogovorila sva se za ceno 1700€. Ko sem jo pripeljal do trgovine, kjer sem kupil čoln, je imel tamkajšnji serviser pomisleke, da je nekoliko previsoka in da bo zaradi tega manj stabilna na cesti. Ker bo čoln večji del časa v marini na suhem, me sam prevoz niti ne skrbi toliko. Pomembno mi je, da bo čim lažje spuščati in dvigovati čoln iz vode. Pri tem naj bi pomagal "kiper sistem", ki ga prikola premore. Ima kdo že kaj izkušenj s tem?

Kako se bo prikola obnesla v praksi, vam sporočim že v tem tednu, ko jo bomo odpeljal skupaj s čolnom na morje in tudi poizkusil spustiti in dvigniti čoln iz vode....

lp
greenhorn
Višji praporščak
Kraj: GORENJSKA

OdgovorNapisal/-a greenhorn » Ne Mar 29, 2009 17:14

Bladzo pozdravljen !

Tudi jaz imam prikolico od Vilija! Azur 1300. Kiper sistem ti olajša spust čolna v morje ter dvig iz morja,vendar moraš paziti ko spuščaš čoln v vodo.Ko se pri spuščanju teža pomakne navzdol toliko ,da se začne prikolica ¨lomiti¨ se močno poveča obremenitev na vitlu.Moj čoln je težak cca.850kg .G.Vili mi je montiral vitlo za 950 Kg vendar sem pri spustu čolna imel težavo. Ko je čoln dosegel točko v kateri se je prikolica ¨prelomila¨ je enostavno ušel iz prikolice ,ker zatič od raglje na vitlu ni zdržal obremenitve. Seveda se je vse skrivilo,tako zatič kot os na katero je pritjen. Dogodek ni najbolj prijeten - pa tudi rokam ,ki odvijajo vitel ni prijazen. :?
G.Vili mi je vitlo brez težav zamenjal za močnejšo 1300 kg. Razen omenjene težave pa prikolica služi brezhibno. Tudi na cesti je brez težav.

L.P.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Ne Mar 29, 2009 20:57

Hm, pri meni je montirana vitla, ki ima "2 prestavi". Pred izdelavo prikolice sem tudi opozoril g. Vilija na težo čolna z opremo, ki lahko preseže 1000kg (odvisno od količine tekočin) in upam, da je vse pravilno dimenzioniral...

Čoln sem se odločil, da bom parkiral na kopno v marino Portorož, kjer se mi zdi, da imajo kar OK klančino za spuščanje čolna.

Ima kdo izkušnje s to klančino?
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Po Mar 30, 2009 14:19

Jaz imam od Vilija prikolico Azur 750 že tretjo sezono in vse dela b.p..

Le kip sistema še nisem uporabil, ker me nekako skrbi da bi čoln udaril v beton in ga rajši spuščam brez uporabe kip sistema.

LP Klemen

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti