polanc napisal/-a:Vrtljivka NI pravilno montirana,zato se je to zgodilo.Si imel srečo da se ni vrtavka zlomila takrat ko je ta člen počil.Jaz sem mojo vrtavko odstranil,sidro se mi samo obrača ker imam vodilo ketne tko narjeno.
- Za to razpoko je krivo tako to, da ni D člena (gambeta) med vrtljivko in sidrom in zato sta bila tisti člen in vrtljivka vsaj enkrat močno obremenjena na upogib, kot var, ki ni bil brezhiben.
Tako vrtljivka kot člen verige sta zasnovana tako, da naj zdržita ustrezno varno obremenitev (Safe Working Load) pri nategu. Veriga je - enako kot vrv - tudi testirana le na nateg.
Kakovostni D členi (z dokumentacijo o tem, da so bili testirani) se lahko uporabljajo tudi za viseča bremena (dvigala ipd) - kjer so predpisi najbrž najbolj strogi.
Taka povezava kot zgoraj pri sidru, ki se trdno vpne v podlago (in se ne zasuka in ponovno vkoplje) pač pomeni preobremenitev, ki kar kliče po lomu.
Če se kdo spomni, je že nosilnost vrvi na poti skozi vozel zmanjšana, ker so obremenjena - nosijo silo - le ali predvsem zunanja vlakna tam, kjer vrv zavije (in zato pravilen vplet prenese bistveno večjo silo od vozla).
Pri kovinski palici - kar tisti segment člena verige v bistvu je - je pri upogibu notranji del obremenjen na tlak, zunanji na nateg in natezni tlak na zunanji strani doseže tistega pri pretržni sili, na katerega je veriga testirana.
Tudi kakovosten var tako zlomiš pri bistveno manjši sili, kot pretrgaš pri nategu. Ta var sicer ni mogel biti kakovosten, sicer bi bila tudi vrtljivka bolj zvita.
Tule smo pa že o tem, kako se pretrga (in testira).

Testiranja verige - na istih povezavah:
Branje navodil - za tiste, ki jim ni samo po sebi razumljivo
- Mnoge (kakovostne?) vrtljivke imajo tudi navodila - in tam - kjer sem doslej pogledal - je pisalo, da jih je treba na sidro pripeti z D členom (shackle).

Gambet - oziroma veriga se obrne in upogibanja vrtljivke in prvega člena verige ni.
Bom pa poiskal, če je kdo to testiral na lom pri upogibanju podobno, kot coxengineering na pretrganje.
Čemu pomožno sidro
- Ena od vlog pomožnega sidra je bila lahko tudi, da je bilo često drugega tipa kot glavno in tako primerno za kako podlago, na kateri glavno ni dobro prijelo.
Veliko sodobnih sider zdaj dobro prime na večini podlag in ima ta vloga manjši pomen.