Pnevmatski splav (liferaft)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

Pnevmatski splav (liferaft)

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Sep 23, 2015 11:30

Nabavljam obvezno opremo za odprto območje plovbe in med obvezno opremo je seveda tudi:

Koda: Izberi vse

zaprt pnevmatski rešilni splav, katerega kapaciteta mora biti enaka ali večja skupnemu številu oseb na čolnu
.

Potem sem obnovil še definicijo kaj je odprto območje plovbe:

odprto območje: namenjeno razširjeni plovbi, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici do 8 ter kjer se lahko pojavijo valovi višine do štirih metrov

Po zgornji specifikaciji, bi rekel da z tem lahko plujem po celem Sredozemlju (ko je napoved pod 8bf), ali pač? Trenutno plani so največ Jadran + Egejsko morje...

Ko gledam ponudbe splavov pri enem od ponudnikov, pa me malo zmoti različne karakterizacije: Italy, Croatia, Greeze, France, International, International Offshore...

Predvidevam, da so to specifične zahteve posameznih držav? Torej bi rekel, da za Slovenijo rabim International verzijo. Ali pa bodo hrvati hoteli videti Croatia verzijo pri prehodu meje?
Offshore ali navadno? Bi rekel da mi zadošča navadna, ne vem pa ali sem spregledal kakšen predpis...
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 23, 2015 11:44

To je pa zanimivo, da je do 8bf. Tega sploh nisem vedel.
Imam isto kategorizacijo in me prav zanima (bom vprašal zavarovalnico), kaj se zgodi, če te dobi močan veter nad 34kts in se lomi npr. jambor. Ker to je zelo hitro lahko na Jadranu.
Mater. Vidiš. To sem zadnjič skušal dopovedati v temi od @polanc-a na Palagružo. Saj je vse ok ampak ko pa se ugotvalja in priznava škoda pa ven leti drobni tisk pa ta sranja.
Kakšna bedarija.... DO 8bf... pa ti niso normalni. A ti jebeni birokrati mislijo, da piha le sredi Atlantika nad 8bf?

Glede splava mislim, da mora ustrezati našim predpisom, ker imaš SLO reg.
Jaz sem kupil Arimarja ocean na Rijeki in se nisem ukvarjal s temi klasifikacijami. Prav tako ga nisem prepakiral (poservisiral) in bom to naredil letos. Pa brez štempla, ker servis (prepakiranje) original je 550 eur.
Nikoli še nihče ni zahteval od mene, da mu pokažem splav. Niti v Italiji, kjer je kot se spomnim obvezen (in sem imel obisk karabinjerev na barki).

O splavih se je sicer tukaj že nekaj pisalo in če se spomnim je član @Heron napisal nekaj o tem...?
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Sep 23, 2015 17:01

al napisal/-a:To je pa zanimivo, da je do 8bf. Tega sploh nisem vedel.
Imam isto kategorizacijo in me prav zanima (bom vprašal zavarovalnico), kaj se zgodi, če te dobi močan veter nad 34kts in se lomi npr. jambor. Ker to je zelo hitro lahko na Jadranu.

Kolikor sem jaz izvedel naj pri omejitvi (ali napovedi) 8 bf naj ne bi izplul iz pristanišča in se postavil v situacijo, da se znajdeš v 8 bf. Če pa ni bilo napovedi in vreme preseneti, pa pač ni tvoja krivda.
Mislim, pa da je najbolje, da vsak preveri z svojo zavarovalnico.

Glede splava mislim, da mora ustrezati našim predpisom, ker imaš SLO reg.
Jaz sem kupil Arimarja ocean na Rijeki in se nisem ukvarjal s temi klasifikacijami. Prav tako ga nisem prepakiral (poservisiral) in bom to naredil letos. Pa brez štempla, ker servis (prepakiranje) original je 550 eur.
Nikoli še nihče ni zahteval od mene, da mu pokažem splav. Niti v Italiji, kjer je kot se spomnim obvezen (in sem imel obisk karabinjerev na barki).

O splavih se je sicer tukaj že nekaj pisalo in če se spomnim je član @Heron napisal nekaj o tem...?

Super, bom še poiskal te diskusije. Si me pa pomiril, da so te specifikacije bolj lokalne zadeve. Bom pogledal kaj je notri in se potem odločil.
Ampak za tehnični pregled (na 5 let?) pa verjetno zahtevajo redno servisiran splav? In verjetno s strani certicifiranega serviserja?

BTW, nekje si omenjal, da si nabavil neke dodatne lučke za na lifejacket - a lahko poveš kakšne, ker za lifejacket z lučko kar dobro dodatno zakasirajo, če ti sploh dajo ponudbo... Mogoče bom kupil samo samonapihljiv lifejacket in ločeno lučko.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 23, 2015 17:38

To, da ne smeš izpluti pri napoved 8bf (34kts in več) je pa res vrhunec pogruntavščine.
Saj ne da bi to pogosto prakticiral ampak kdo se je spomnil to omejitev?
A pri offshore klasifikaciji greš pa lahko v orkan?
Aboslutno preverim to pri zavarovalnici!

Za tehnični pregled zahtevajo poštempljan list od servisiranja/prepakiranja. Samo meni niso gledali.
Finta je, da ti ga fantje prepakirajo by the book ampak ne dajo štempla in to je pač ceneje. Najbolje, da si zraven pa si notri še kaj pospraviš če želiš (kak dober wiskey:)

Lučke sem kupil tiste oranžne male v nautic shopu (Punat) in pa prek neta od ene hrvaške trgovine (oglašujejo v reviji More).
Niso (ali pa so) ravno za lajf imajo pa velcro trak in si daš okoli rok. Se pa ne vklopi avtomatsko ko čmokneš v vodo.

Pravzaprav ne vem točno kako je s temi lučkami itd... Sicer imam splav, pa sling, pa podkev, pa lučke itd... Ampak napihljivih lajfov in pa še kakšne novodobne tehnike (personal AIS itd...) pa nimam. Tudi tečaja ne in tukaj jih je nekaj, ki so to dali čez pa mogoče ti bolj natančno povedo (Joško, andrejv...)

Nekaj takega imam ACR Firefly Plus Strobe Light
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 23, 2015 18:57

al napisal/-a:...
Kakšna bedarija.... DO 8bf... pa ti niso normalni. A ti jebeni birokrati mislijo, da piha le sredi Atlantika nad 8bf?
...

Želijo te varovati pred svobodno odločitvijo, tudi pred to, ali izploveš ali ne.

To je podobno kot je pajer1 plačal kazen za neprilagojeno hitrost, ko je na poledici padel s kolesom in si zlomil ključnico, meni pa se je policija (ustno) opravičila, ker mi niso mogli zaračunati kazni, ker se je moja prometna s kolesom zgodila 'ob neznanem času na neznanem kraju' in torej niso mogli ugotoviti, na kakšen kazniv način 'sem se ogrožal'.

Žal zaradi tega 'neznanega kraja' tudi nismo našli kolesa, s katerim sem se tedaj vozil...

Niso krivi birokrati - razen če s tem misliš sprejemalce in pripravljalce predpisov.

Kaj to lahko pomeni?
    Vremenske prognoze po definiciji nezanesljive. Matematiki menda trdijo, da to lahko tudi matematično dokažejo in še najbližja zanesljivi je moja: "Vreme skoraj gotovo bo."

Če bo tako, kot se mi zdi, da razume al - da če obstaja možnost, da bo veter več od 8 bf, ne smeš izpluti, potem pač ne bomo smeli več izpluti ?

Vremenska služba bi potem morala vedno, ko obstaja možnost za več od 8 bf, to sporočiti, sicer bi jo lahko zavarovalnice teoretično tožile za povračilo izplačane škode.

Tako bo vremenski službi ne bi ostalo drugega, kot da sporoči, da praktično vedno je kje možnost za več kot 8 bf - spomnimo se neverinov in podobnih malih posebnosti - in potem nihče več ne sme izpluti.

Podobno, kot zdaj kaže, da ne moreš več legalno najeti SUP-a v izposojevalnicah ob notranjih vodah v Sloveniji, mogoče pa ga še lahko recimo v Ljubljani in ga pripeljem tja, kjer bi rad veslal.

Če slučajno kdaj sprejmejo predpis, da je prepovedano spraviti kogarkoli v smrtno nevarnost, bodo ta predpis po definiciji kršili vsi, ki od tedaj dalje spočnejo naraščaj.

Za Tex-a in 'kompanijo' istomislečih, povezava zgoraj ni na wikipedijo, ampak na University of Oxford, Department of Physics; razlaga je vseeno popolnoma razumljiva tudi nestrokovnjakom.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 23, 2015 19:07

@lučka

§ 25.25-13 Personal flotation device lights.
(a) This section applies to vessels described in § 25.25-1 that engage in ocean, coastwise, or Great Lakes voyages.
(b) Each immersion suit carried in accordance with § 25.25-5(e), each life preserver, each marine buoyant device intended to be worn, and each buoyant vest must have a personal flotation device light that is approved under subpart 161.012 of this chapter.
(c) Each personal flotation device light required by this section must be securely attached to the front shoulder area of the immersion suit, life preserver, or other personal flotation device.
(d) If a personal flotation device light has a non-replaceable power source, the light must be replaced on or before the expiration date of the power source. If the light has a replaceable power source, the power source must be replaced on or before its expiration date and the light must be replaced when it is no longer serviceable.
[44 FR 38783, July 2, 1979, as amended by CGD 82-075a, 49 FR 4483, Feb. 7, 1984; CGD 97-057, 62 FR 51042, Sept. 30, 1997]

Servisiranje tega in reciklaža baterijskih vložkov, ki jim je potekel rok, čeprav niso bili nikoli uporabljeni, je/bo gotovo za koga poslovna priložnost.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

Re: Pnevmatski splav (liferaft)

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Pe Jan 01, 2016 19:15

Lure napisal/-a:Nabavljam obvezno opremo za odprto območje plovbe in med obvezno opremo je seveda tudi:

zaprt pnevmatski rešilni splav, katerega kapaciteta mora biti enaka ali večja skupnemu številu oseb na čolnu
.

Potem sem obnovil še definicijo kaj je odprto območje plovbe:

odprto območje: namenjeno razširjeni plovbi, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici do 8 ter kjer se lahko pojavijo valovi višine do štirih metrov

Ali to pomeni, da Kvarner lahko "legalno" prečkaš le s plovilom za odprto območje? Obalno območje ima višino vala omejeno na 2m, kar se pri solidni burji doseže in preseže.

Pravilnik namreč pravi "lahko preseže" in ne "preseže med plovbo".
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » So Jan 02, 2016 11:24

Jaz sem lani preden sem sel v Grcijo kupil Arimarja international za 6 oseb, pri Motomarine v Trstu. Cena je bila kar ugodna. Servisni interval ima na 4 leta.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Jan 03, 2016 01:39

Koliko pa stane tak splav?
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Jan 03, 2016 11:01

Čuka
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Ne Jan 03, 2016 18:12

970 eur z davkom.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Jan 03, 2016 19:07

Hvala.
Zaenkrat je bolj zanimivost kot potreba.

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov