Raymarine Dragonfly ali Garmin
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Raymarine Dragonfly ali Garmin
Živjo,
izbiram med varijantami navigacij za 6m Stingray. Kar prebiram tu na forumu sta nekako najbolj priljubljeni Garmin 42dv chirp in Dragonfly 4/5.
Želim imeti fishfinder/gps v eni napravi z naloženo karto in najpomembneje je, da čimbolj hitro ter ažurno sporoča globino vode. Lansko leto sem plul z čolnom, ki je imel Lowrance-a 4 in se mi je včasih zazdelo, da z zamikom prikazuje globino morja.
Kateri bi bil v tem primeru najprimernejši ter najboljše price/performance razmerje? Svetovali so mi, da naj bo ekran vsaj 5", ker da je drugače premajhno vse skupaj.
Hvala.
izbiram med varijantami navigacij za 6m Stingray. Kar prebiram tu na forumu sta nekako najbolj priljubljeni Garmin 42dv chirp in Dragonfly 4/5.
Želim imeti fishfinder/gps v eni napravi z naloženo karto in najpomembneje je, da čimbolj hitro ter ažurno sporoča globino vode. Lansko leto sem plul z čolnom, ki je imel Lowrance-a 4 in se mi je včasih zazdelo, da z zamikom prikazuje globino morja.
Kateri bi bil v tem primeru najprimernejši ter najboljše price/performance razmerje? Svetovali so mi, da naj bo ekran vsaj 5", ker da je drugače premajhno vse skupaj.
Hvala.
-
Daki
Daki napisal/-a:Jaz imam Dragonfly-ja, pa sem z njim zelo zadovoljen. Mislim, da dobiš največ za ta denar. Svetujem ti Dragonfly 5, ki ima isto ohišje kot 4, je pa ekran večji.
Hvala Daki. Kje pa je cena/servis/svetovanje najboljše, da ne kupim ravno v najdražji trgovini?
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... c&start=15
Na tem linku nisem popolnoma razumel ali ima Dragonfly možnost vodenja od točke A-B preko varnih globin morja, kar se mi kot začetniku zdi še kako pomembno. Ali ti zariše črto naravnost in se moraš potem preko karte sam znajti?
Dragonfly ima dober sonar in ekran, ploter pa tako, tako. Full simple. Imaš karto, prikazuje samo nekaj podatkov in jih ne moreš sam spreminjati. Lahko si vpišeš eno ruto in sicer točka-točka, brez vmesnih waypointov, tudi memorija za prepluto pot je kmalu polna. Vodi te naravnost od začetne proti končni točki, torej pozabi, da te bo vodil po varnih globinah. Dragonflya tudi ne moreš priklopiti na druge naprave ker nima nobenih vmesnikov NMEA . . . .
Garmin ima mnogo boljši oziroma prijaznejši uporabniški vmesnik in čisto spodoben sonar. Ruto si lahko vpišeš tudi z vmesnimi točkami in se zna tudi izogibati oviram. Sicer pa glej od serije 5 naprej. Chart plotter bistveno boljši kot pri Dragonflyu se mi pa zdijo novejši Garminčki nekoliko počasni.
Nisi napisal kakšen čoln imaš. Ali je to jadrnica oziroma nekaj počasnejšega ali gliser. Prikaz globine in strukture dna je pri počasnejših plovilih oz. počasni plovbi brez težav, pri hitri oziroma glisiranju pa z uporabo zunanje krmne sonde globine in strukture dna ni več.
LPZ
Garmin ima mnogo boljši oziroma prijaznejši uporabniški vmesnik in čisto spodoben sonar. Ruto si lahko vpišeš tudi z vmesnimi točkami in se zna tudi izogibati oviram. Sicer pa glej od serije 5 naprej. Chart plotter bistveno boljši kot pri Dragonflyu se mi pa zdijo novejši Garminčki nekoliko počasni.
Nisi napisal kakšen čoln imaš. Ali je to jadrnica oziroma nekaj počasnejšega ali gliser. Prikaz globine in strukture dna je pri počasnejših plovilih oz. počasni plovbi brez težav, pri hitri oziroma glisiranju pa z uporabo zunanje krmne sonde globine in strukture dna ni več.
LPZ
ktjt napisal/-a:
Na tem linku nisem popolnoma razumel ali ima Dragonfly možnost vodenja od točke A-B preko varnih globin morja, kar se mi kot začetniku zdi še kako pomembno. Ali ti zariše črto naravnost in se moraš potem preko karte sam znajti?
To ziher nima, tega nimajo niti najdražji modeli od Raymarine oziroma sedaj uradno imajo zadnjih nekaj dni z nadgradnjo programske opreme in pa seveda kartah Navionics+. Če nimaš vsega tega, ni auto guide funkcije, na Dragonfly pa je pomoje ne bodo nikoli dodajali, ker ta serija pač ni namenjena temu. V bistvu je to odličen sonar za ribičijo, zraven pa osnovna navigacija, da se ribič v slovenskem morju ravno ne izgubi, če pade megla... Kaj več pa Dragonfly žal ni. Če rabiš več, potem posezi više po seriji A, tam bo pa že vse delalo.
zalesjak napisal/-a:Dragonfly ima dober sonar in ekran, ploter pa tako, tako. Full simple. Imaš karto, prikazuje samo nekaj podatkov in jih ne moreš sam spreminjati. Lahko si vpišeš eno ruto in sicer točka-točka, brez vmesnih waypointov, tudi memorija za prepluto pot je kmalu polna. Vodi te naravnost od začetne proti končni točki, torej pozabi, da te bo vodil po varnih globinah. Dragonflya tudi ne moreš priklopiti na druge naprave ker nima nobenih vmesnikov NMEA . . . .
LPZ
Imam gliser Stingray 195, to pomeni da je kar pomembno da zadeva kaže ažurno globino. Torej po vsem tem sklepam, da je Garmin boljši, Dragonfly 4 in 5 pa bolj za ribičijo. Mene trenutno bolj zanima kakovost navigiranja in osveževanja kart in plovil v okolici in izpisovanja ovir in ostalega, kar je pomembno za plovbo. Kateri Garmin bi torej priporočil in kje so cene/svetovanje najbolj ok? Gledal sem 52dv Chirp, a pri tem cenejšem piše da ima prednaloženo svetovno karto. To pomeni, da bi moral karto za jadran kupiti posebej?
http://www.satelitska-navigacija.si/cat ... chirp-52dv
Nazadnje spremenil ktjt, dne Po Jun 06, 2016 23:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Plovil v okolici??? A si ti ziher? To ne zna noben ploter!
Za kaj takega boš potreboval:
A.) Radar in en hud ploter, lahko Raymarine ali pa Garmin, lahko tudi kaj tretjega, vsi ki to znajo, so približno enako zmogljivi.
B.) AIS, ki ti bo pokazal vsaj večja plovila, manjših pa še vedno ne.
Na gliserju Stingray dolgem 6 metrov ne rabiš ne enega in ne drugega! Globina se bo prikazovala pri 25 vozlih samo pogojno, pa ni važno kateri ploter vzameš, tudi če stane nekaj tisoč EUR. Pri hitrostih pod 15 vozlov ali pa globinah pod 10 metrov, pa bo delovalo kar lepo, spet s katerimkoli.
Če rabiš bolj navigacijo, potem res Dragonfly ni prava stvar, vzameš pač serijo A od Raymarine! Če gledaš Garmin, potem kak 547xs, tudi ne tisti echomap plastičarji...
Za kaj takega boš potreboval:
A.) Radar in en hud ploter, lahko Raymarine ali pa Garmin, lahko tudi kaj tretjega, vsi ki to znajo, so približno enako zmogljivi.
B.) AIS, ki ti bo pokazal vsaj večja plovila, manjših pa še vedno ne.
Na gliserju Stingray dolgem 6 metrov ne rabiš ne enega in ne drugega! Globina se bo prikazovala pri 25 vozlih samo pogojno, pa ni važno kateri ploter vzameš, tudi če stane nekaj tisoč EUR. Pri hitrostih pod 15 vozlov ali pa globinah pod 10 metrov, pa bo delovalo kar lepo, spet s katerimkoli.
Če rabiš bolj navigacijo, potem res Dragonfly ni prava stvar, vzameš pač serijo A od Raymarine! Če gledaš Garmin, potem kak 547xs, tudi ne tisti echomap plastičarji...
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Ravno sem mislil napisati nekaj podobnega kot Admin; za 6m gliser ne potrebuješ nič od omenjenega - razen če misliš poskušati pluti čez Jadran v Italijo.
Pa še to ne za slovensko morje.
Mogoče bi ti prav prišel GPS, če bi plul jeseni, ko so pogoste megle -to pa je tudi vse.
Priporočam, da za začetek raje investiraš malo v znanje (kakšen tečaj) in osnovni komplet navigacijskih kart - pa bo ravno tako OK, ali pa še bolje.
Pa še možgančke boš razmigal, ko si boš ogledal planirano pot in jo obdržal v glavi in se ne samo zanašal na prikaz na ekranu.
Za zraven si pa še naložiš Navionics navigacijo na tablico ali telefon - pa bo dovolj.
Mogoče bi ti prav prišel GPS, če bi plul jeseni, ko so pogoste megle -to pa je tudi vse.
Priporočam, da za začetek raje investiraš malo v znanje (kakšen tečaj) in osnovni komplet navigacijskih kart - pa bo ravno tako OK, ali pa še bolje.
Pa še možgančke boš razmigal, ko si boš ogledal planirano pot in jo obdržal v glavi in se ne samo zanašal na prikaz na ekranu.
Za zraven si pa še naložiš Navionics navigacijo na tablico ali telefon - pa bo dovolj.
Rok-11 napisal/-a:Ravno sem mislil napisati nekaj podobnega kot Admin; za 6m gliser ne potrebuješ nič od omenjenega - razen če misliš poskušati pluti čez Jadran v Italijo.
v tečaj plovbe sem že investiral in ravno zato mislim, da gps pride še kako prav na začetku, ko še nisi vešč kart. Tudi malo kar gledam pri ostalih čolnih (gumicah) in tistih na posojo, imajo vsi vsaj osnovno navigacijo, tako da brez te žal ne grem na morje. Seveda pa so fizične karte obvezna oprema. Na tablico pa se raje ne bi zanašal, ker je tako, da pride Murphy ravno na morju še posebej v veljavo.
Torej, če izbiram osnovni ploter+sonar, Garmin 42dv skupaj z karto bluechart ( http://www.satelitska-navigacija.si/catalog/product/gps-navigacija_garmin_echomap-chirp-42dv-bluechart-g2-vision-srednji-mediteran) ali Garmin 52dv skupaj z karto bluechart g2 (http://www.satelitska-navigacija.si/catalog/product/gps-navigacija_garmin_echomap-chirp-52dv-bluechart-g2-vision-srednji-mediteran), to je sedaj vprašanje[/url].
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov